La UPC participa en un projecte d’investigació de llamps i tempestes violentes

Investigadors de la Universitat Politècnica de Terrassa participen en una missió, des de la plataforma que la NASA té a Cap Canaveral, per estudiar els llamps de gran magnitud i les tempestes violentes. El grup de recerca de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió de la UPC, formen part d’una missió espacial per observar, enregistrar i analitzar les tempestes elèctriques més violentes de l’atmosfera i que es donen entre la superfície de la Terra i la Ionosfera.

La finalitat és contrastar les dades recollides per l’observatori instal•lat a l’Estació Espacial Internacional, ISS, que mesura les emissions d’alta energia, amb les dades que la UPC obté en diferents punts del planeta. Un altre objectiu és millorar el model per estudiar el clima, i quantificar l’efecte dels processos elèctrics que tenen lloc a l’atmosfera. L’equip format per investigadors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa han instal•lat equips d’enregistrament d’alta precisió a indrets com el Delta de l’Ebre, Santa Marta i l’illa de Sant Andrés, a Colòmbia, o a l’illa de Curaçao, a les Antilles.

Els fenòmens que estudien són grans descàrregues elèctriques que es generen entre la part superior dels núvols de tempesta i la ionosfera, i que poden arribar als 90 quilòmetres d’altitud. Les dades obtingudes sobre l’observació de tempestes extremes, vapor d’aigua, núvols, aerosols i la seva interacció entre l’atmosfera i l’espai, es contrastaran amb una missió europea i la missió llençada per la NASA, aquest passat dilluns des de Florida.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *