L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, considera que el retard en la implantació de la T-Mobilitat fins al 2021, explicat ahir pel conseller de Territori i Sostenibilitat en comissió parlamentària, “és un càstig injustificable per a tots els ciutadans i ciutadanes de Terrassa, que fa massa anys que estem esperant una solució al greuge que patim” pel fet que la ciutat sigui a la Zona Tarifària 3 del transport públic.
Segons els calendaris i l’explicació que va donar ahir el conseller al Parlament, la posada en marxa efectiva del nou sistema se situa al 2021. Valorant les explicacions de Calvet, l’alcalde manifesta que “si el propi conseller ha admès que hi ha hagut excés d’optimisme, i justifica els retards de la T-Mobilitat en errors de l’empresa, amb més raó, i com a màxim responsable actual, ha de prendre mesures que arrangin aquests errors i pal·liïn el càstig que fa massa anys que paguem la ciutadania de Terrassa.”.
En aquest sentit, Vega demana a la Generalitat i a l’Autoritat de Transport Metropòlità (ATM) “que s’apliqui de manera urgent una rebaixa provisional del preu dels títols de transport per a Terrassa” fins que no es posi en marxa definitivament la T-Mobilitat, el nou sistema que hauria de permetre la implantació de tarifes més justes i proporcionals. L’alcalde traslladarà aquesta demanda al conseller en la visita que Calvet farà demà a la ciutat de Terrassa.
Que la T-Mobilitat no arribi fins el 2021 constata “la prolongació d’una situació altament discriminatòria per als terrassencs i terrassenques, que han de pagar un sobrecost injust i abusiu per utilitzar el tren, en comparació amb ciutadans i ciutadanes de municipis veïns com Sabadell. Si hi ha voluntat política, és perfectament possible acabar amb aquest greuge”, afirma l’alcalde, i és en aquest sentit que Vega proposa aquesta mesura provisional i urgent d’aplicar una rebaixa en les tarifes per a Terrassa. Aquestes mesures, que haurà d’acceptar i concretar la Generalitat, podrien aplicar-se especialment en la T-10, el títol que utilitzen majoritàriament els usuaris/àries que es desplacen habitualment a Barcelona. Una mesura efectiva podria passar per crear un nou títol específic per als residents de Terrassa, o una bonificació de la T-10 de tres zones, de manera que el cost resulti equivalent al de la T-10 de dues zones. “Sigui com sigui, si s’accepta aplicar aquesta o qualsevol altra mesura transitòria de rebaixa, espero i confio que no sigui a costa d’una compensació per part de l’Ajuntament, tenint en compte el greuge que hem patit durant tots aquests anys i que pel que sembla podem seguir patint dos anys més”, afirma l’alcalde de Terrassa.
Des que el 2001 es va situar Terrassa en la zona tarifària 3 del sistema integrat de transport, la reivindicació de canvi de zona ha estat insistent i constant per part de l’Ajuntament, on en els últims anys s’han aprovat diversos acords de Ple en aquest sentit.
La tardor passada, quan es va donar a conèixer el canvi de zona tarifària per a 18 municipis de l’àmbit metropolità i vallesà, que passarien de Zona 2 a Zona 1 (la més econòmica per als usuaris i usuàries), l’alcalde de Terrassa va demanar un aclariment per carta al conseller de Territori i Sostenibilitat, també president de l’ATM; al secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín; i a la presidenta de l’AMB, Ada Colau. En les missives, l’alcalde exigia una vegada més que s’acabés amb el greuge tarifari.