El PSC sol·licita a l’alcalde que expliqui el programa de govern en una audiència pública

El PSC ha entrat a registre una sol·licitud per a què l’alcalde expliqui el programa de govern en una audiència pública. El segon grup municipal del Consistori lamenta que Jordi Ballart no hagi complert el Reglament de Participació Ciutadana que estableix que la màxima autoritat local ha de celebrar una audiència pública un cop elaborat el pla de mandat. El document es va aprovar i presentar en roda de premsa fa un mes i mig.

Vist aquest incompliment els socialistes opten per fer servir la seva força de 7 regidors, el nombre mínim que exigeix el reglament per sol·licitar la convocatòria d’una audiència publica.

Ara l’alcalde té quinze dies per donar resposta a la petició del PSC i, a partir d’aleshores, quinze dies més per convocar l’audiència pública. El més probable és que, si s’atén a la petició del PSC, ja es celebri passades les festes de Nadal.

Al mandat anterior, al desembre de 2019, l’alcalde i els tinents d’alcalde van explicar el pla de mandat en una audiència al centre cívic Montserrat Roig.

Els socialistes també acusa Tot per Terrassa, Esquerra i Junts d’incomplir la promesa de presentar el pla d’inversions pels propers quatre anys durant els 100 primers dies del mandat.

Noel Duque anuncia un Pla Integral d’Anàlisi i Millora dels Serveis Socials

Desbloquejar els processos burocràtics que provoquen retards en la concessió dels ajuts d’emergència i lots d’aliments. Fer un pla de xoc i canviar l’estructura per evitar que aquesta situació es torni a produir. I, finalment, renovar la borsa d’educadors i treballadors socials per poder suplir les baixes amb celeritat.

Són els principals acords i, que es poden executar d’una manera ràpida, sorgits de la reunió del tinent d’alcalde d’Acció Social i Cicles de la Vida, Noel Duque, amb els representants sindicals dels treballadors i treballadores socials. L’objectiu és revertir la saturació del servei.

La plantilla havia protestat per demanar millores i poder oferir uns serveis socials dignes i de qualitat. Fins i tot, el sindicat CCOO ha presentat una denúncia davant inspecció de treball per l’augment exponencial dels riscos psicosocials de la plantilla.

Duque creu que la protesta és lícita i constructiva i, a banda, d’aquests primers acords, anuncia un Pla Integral d’Anàlisi i Millora del servei.

El pla és un esborrany que s’ha presentat als equips i sindicats. Recollint les aportacions de totes les parts s’espera que estigui operatiu abans de finalitzar l’any.

Duque diu que el mateix problema de saturació s’està registrant a moltes altres poblacions. La demanda de la ciutadania i el volum de tràmits creixen però l’estructura és la mateixa. Per això, cal blindar els serveis socials i facilitar la feina dels treballadors i treballadores. És un problema de tot el sistema que ha fet fallida, afegeix. Afirma que cal una mirada transversal (de tot l’Ajuntament) i l’ajut de les administracions superiors amb noves lleis i més recursos.

Actuacions Ajuntament Per Mirar De Revertir 4 Actuacions Ajuntaments Per Mirar De Revertir 3 Actuacions Ajuntament Per Mirar De Revertir 2 Actuacions Ajuntament Per Mirar De Revertir Situació Serveis Socials 1

Meritxell Lluís participa a la jornada ‘Al Vallès Occidental, sumem capacitats’

La tinenta d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Meritxell Lluís, ha participat aquest dijous a la jornada ‘Al Vallès Occidental, sumem capacitats’. La trobada ha tingut lloc a la Fira de Sabadell amb l’assistència de 120 persones representants d’entitats i serveis de l’àmbit de la discapacitat de la comarca.

La iniciativa, organitzada pels ajuntaments de Terrassa, Sabadell, Rubí, Sant Cugat, Castellar del Vallès i Viladecavalls, ha comptat amb ponències, una taula rodona i grups temàtics de treball. Tot amb l’objectiu de conèixer els recursos que hi ha a la comarca, compartir bones pràctiques i facilitar la cooperació entre entitats i serveis de diferents localitats.

[Fotos: Ajuntament de Terrassa]

Ballart es reuneix amb Oriol Crusellas, premi a l’Excel·lència Sanitària Dr. Flemin

El doctor terrassenc Oriol Crusellas ha rebut recentment el premi a l’Excel·lència Sanitària Dr. Fleming per la seva trajectòria professional i la seva contribució en el tractament de la carcinomatosi peritoneal.

Aquest premi el concedeix cada any la Societat Europea para el Fomento Social y Cultural a una personalitat mèdica per la seva tasca o descobriment.

Aquest dijous l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la regidora de Salut, Laura Rivas,ha rebut al Dr.  Crusellas, a  l’Ajuntament.

[Foto: Ajuntament de Terrassa]

‘Un cel de plom’, la pel·lícula del mes de desembre del Cicle Gaudí

La història de resistència de Neus Català i les seves companyes empresonades pels nazis, «Un cel de plom”, és la pel·lícula del desembre del Cicle Gaudí que es projecta en una cinquantena de municipis de la província de Barcelona amb el suport de la Diputació de Barcelona a l’Acadèmia del Cinema Català. A Terrassa es podrà veure al pati de l’AVV del Barri d’Ègara divendres 15 de desembre a les 21 h.

Nausicaa Bonnín en el paper de Neus Català protagonitza la versió cinematogràfica d’»Un cel de plom”, la novel·la homònima de Carme Martí, dirigida per Miquel Romans, amb guió de Lydia Zimmermann. La pel·lícula narra la història de resistència i de lluita per la memòria de Neus Català, una jove republicana feminista, empresonada per l’exèrcit alemany, que va intentar sabotejar la fàbrica de producció de bales on treballava a Txecoslovàquia amb les seves companyes, conegudes com El Comando de les Gandules.

Pau Cunill, amb un hat-trick, lidera la victòria dels RedSticks contra Irlanda (4-0)

La selecció espanyola masculina d’hoquei herba ha guanyat aquest dijous per 4 a 0 Irlanda en el segon amistós de preparació per al Preolímpic de València, disputat a l’Estadi Municipal Martí Colomer de Terrassa. El balanç doncs, és de dos triomfs (dilluns per 1 a 0) i un empat, el de dimecres a dos gols.

Aquest cop els de Max Caldas han estat superiors i amb un clar protagonista, l’egarenc Pau Cunill. El jugador de l’Atlètic Terrassa ha estat l’autor d’un hat-trick, dos d’ells en el primer quart. El davanter del Club de Campo Jose Basterra ha marcat el quart gol dels espanyols.

Els RedSticks posen punt final a aquest stage a Terrassa i ja no es tornaran a concentrar fins l’11 de desembre, a València. Serà per disputar el 5 Nacions i així seguir preparant el Preolímpic del gener, on buscaran el bitllet per a París 2024.

Satisfacció per la important presència de l’ESCAC en les nominacions als Premis Goya

Cinc pel·lícules catalanes d’entre una vintena de projectes amb participació de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, l’ESCAC, arriben a les nominacions de la 38a edició dels premis de l’acadèmia del cinema espanyol, els Premis Goya. Aquest dijous s’ha fet públic el llistat dels 140 nominats a les diferents categories dels Premis.

La pel·lícula 20.000 especies de abejas, d’Estíbaliz Urresola, directora formada a l’ESCAC amb diferents màsters, arrenca amb 15 nominacions entre les de millor film, millors actors principals i millor direcció novella. La sociedad de la nieve, de Juan Antonio Bayona, que, amb 13 nominacions, torna a ocupar els principals reconeixements per a una gran producció de l’exestudiant del centre terrassenc.

Amb 11 nominacions apareix la producció de David Trueba Saben aquell, un biopic de l’humorista Eugeni amb David Verdaguer de protagonista i amb escenes rodades a Mas Viver de Torrebonica. Un amor, d’Isabel Coixet, amb vinculacions amb l’ESCAC, apareix amb 7 nominacions.

Per la seva banda, Elena Martín surt nominada com a millor directora per Creatura, un dels projectes amb participació de l’ESCAC. Fora d’aquest àmbit la pel·lícula espanyola Cerrar los Ojos, de Víctor Erice, amb 11 nominacions, s’alça també com una de les favorites a obtenir un Goya.

Els guanyadors en les diferents categories dels premis de cinema espanyol es faran públics el 10 de febrer, com és habitual en el decurs d’una gala d’entrega de reconeixements, aquest any a Valladolid.

La 8a edició del Congrés «Som Elèctrics!» aborda els límits planetaris

Un grup de científics d’arreu del món van definir el 2009 els 9 paràmetres que marquen els marges de seguretat ambiental del planeta. S’anomenen límits planetaris.

Els indicadors no paren d’empitjorar i només hi ha 3 que es troben en zona de seguretat: la capa d’ozó, l’acidificació dels oceans i les partícules a l’atmosfera (els aerosols). La resta: desforestació, canvi climàtic, biodiversitat, contaminació química i sintètica, cicles del fòsfor i el nitrogen i cicle de l’aigua, ja han traspassat les línies vermelles.

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acull aquest dijous la 8a edició del congrés Som Elèctrics!. Se centra, precisament, en l’emergència climàtica i els límits planetaris. El títol: “Els límits planetaris, el no-infinit”.

Un dels ponents, David Nogués-Bravo, macroecòleg i professor de la Universitat de Copenhaguen, ha assegurat que el límit de seguretat del canvi climàtic es va superar l’any 1998 i que és bàsic revertir el procés de desforestació, però mantenint la biodiversitat, per corregir-lo. De fet, diu que tots els paràmetres estan interconnectats.

De la mateixa manera que la salut d’una persona amb una pressió arterial alta està en risc, la salut del planeta també està compromesa. Diu també que els propers 10 o 20 anys seran decisius.

La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 10

La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 9 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 8 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 7

La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 6 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 5 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 4 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 3 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctrics 2 La 8a Edició Del Congrés Som Elèctics 1

Cecot, CercleMón i MUA Solidaris recapten 21.100 euros per a la investigació del càncer infantil

 El divendres passat, la comissió solidària de Cecot  CercleMón, juntament amb l’Associació MUA Solidaris, va organitzar el seu segon Sopar Solidari a la Masia La Tartana de Matadepera, L’acte va comptar amb .la participació de més de dues-centes persones i que va recaptar un total de 21.100 euros per la investigació del càncer infantil.

 El 100% de la recaptació ha anat destinat a l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu que disposa d’un laboratori d’investigació del càncer infantil, format per un equip de 50 professionals. Mitjançant les donacions, el Laboratori d’Oncologia infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu ha crescut exponencialment al llarg dels darrers anys. Actualment, el 75% dels més de tres milions d’euros que es destinen cada any a la recerca pediàtrica a l’Hospital Sant Joan de Déu, i que han permès obrir més d’una desena de línies de recerca, provenen de donacions de la societat civil.

MUA és una associació impulsada per la família d’un nen amb leucèmia, la família Sanromà qui va viure en primera persona un diagnòstic de càncer. Aquest va ser el punt de partida per acabar elaborant 1.200 articles que van suposar una recaptació de gairebé 8.000 euros que van destinar íntegrament a l’Obra Social del Hospital Sant Joan de Deu. “Vuit anys de col·laboració incansable que han proporcionat més de 350.000 euros per la causa”, conclou Sanromà.

 El sopar va comptar amb l’actuació de Marta Peralta qui va interpretar la cançó ‘Hi ha dies’, que és la cançó oficial del curtmetratge ‘No vull ser un Heroi’ del director Joan Paüls. Peralta va composar la banda sonora d’aquest curtmetratge basat en el conte original “No vull ser un heroi” que MUA Solidaris va donar a conèixer durant la seva presentació pública com associació per investigació del càncer infantil a Terrassa. 

Cada any es diagnostiquen uns 1.200 nous casos de càncer infantil a tota Espanya, a Catalunya més de 200, dels que actualment prop del 80% troben cura gràcies a la investigació. L’Associació MUA Solidaris col·labora amb Sant Joan de Déu per trobar solucions també per l’altre 20% de casos.

[Foto: Cecot]​

46 alumnes catalans, 2 de terrassencs, guardonats amb els Premis Extraordinaris de Batxillerat

Un total de 46 alumnes catalans han estat guardonats amb els Premis Extraordinaris de Batxillerat del passat curs 2022-2023. Els premis són un reconeixement oficial a l’excel·lència dels estudiants que van superar segon de batxillerat amb les millors qualificacions de Catalunya. Els alumnes guardonats van dur a terme, el passat 28 de juny, unes proves comunes realitzades en diferents centres educatius.

En el grup distingit hi ha dos alumnes terrassencs. Són Martí Alcoberro Navarrete  de l’escola Petit Estel – La Nova i Irina García Alejandre de l’Institut Can Jofresa.

La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, ha lliurat els premis en un acte a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya. Simó ha donat l’enhorabona als premiats i a tots els docents que els han educat, i també a les seves famílies, per la seva tasca i dedicació.

Els premis suposen un estímul per als alumnes i alhora són una mostra de la constància i compromís pel treball compartit entre alumnat, professorat i família.