Els Castellers de Terrassa es proposen com a repte vinent els castells de vuit

La nova Junta dels Castellers de Terrassa, que fa pocs mesos va constituir-se, ja s’ha afrontat a la seva primera assemblea general ordinària. Amb l’aprovació del programari que definirà les línies mestres de l’entitat, la colla castellera mira cap al futur pensant en la bona temporada que han desenvolupat enguany. Entre els reptes, trobem castells compostos de vuit.

A principis de setembre passat la nova junta dels Castellers de Terrassa va començar a fer les seves primeres passes. Aleshores van proposar-se com a objectiu principal engrescar els membres de l’entitat i donar una empenta que s’ha acabat traduint en els resultats obtingut en la darrera temporada castellera. Gairebé cinc mesos després, la junta afronta la seva primera assemblea general ordinària desplegant els eixos bàsics del que vol ser la colla. I no només quant a gestió de l’entitat, sinó també quant a reptes castellers.

Les dinàmiques exposades pel president, Xavi Nouvilas, pel cap de Colla, Josep Francesc Cortés, i la resta de la junta directiva han estat validades per votació amb uns resultats que evidencien un clar consentiment dels membres cap a les propostes de futur tractades en l’òrgan de govern.
65 vots favorables, 14 en contra, 10 en blanc, 5 de nuls i dues abstencions.

Dos mil sis-cents corredors participen en la Mitja Marató de Terrassa 2024

Unes dues mil sis-centes persones han participat aquest diumenge en la Toyota Mitja Marató de Terrassa. Una competició que tenia com a propòsit reduir el rècord dels 21 kilòmetres per sota de l’hora de durada. Malgrat que no s’ha pogut aconseguir aquesta fita, sí que s’han establert noves marques en les dues categories. El kenià Mike Boit ha estat el guanyador. La també keniana Nancy Chepleting ha repetit pòdium i a sobre ha establert un nou registre. Per cert, la tercera classificada a la general, una terrassenca, Maria Ruiz.

L’atenció estava centrada en els sis kenians que l’organització de la Mitja Marató de Terrassa havia convidat per a l’edició d’enguany. I el propòsit s’ha aconseguit a mitges, perquè si bé no s’ha arrebaixat la marca dels seixanta minuts com es pretenia, sí que s’ha aconseguit retallar el temps de l’any passat que va establir el guanyador. Ha estat el kenià Mike Boit qui ha guanyat amb un temps de1h 02’08», més d’un minut per sota del record de l’any passat. L’ha seguit l’Albert Kangogo amb 1h03’03»

Quant a categoria femenina, la keniana Nancy Chepleting ha repetit mèrit i per segon any consecutiu s’ha proclamat guanyadora amb un temps 01h10’35», una marca significativament per sota de la regristada l’any passat. Doris Jepkoek ha estat la segona classificada amb 01h16’01».

La cursa ha comptat amb participants d’una quinzena de països del tot món i d’un centenar de poblacions diferents d’arreu de Catalunya. En la presentació dels atletes africans, El president de l’entitat, David Otero, explicava que la invitació d’aquests esportistes a la prova i faria pujar el llistó per tal de parlar de tu a tu amb les grans mitges maratons d’arreu d’Europa.

La bona climatologia ha estat present durant el dia d’avui que ha engrescat la majoria de participants. La competició ha obligat a tallar de bon matí diversos carrers de la ciutat i desviar el recorregut normal dels autobusos i desviar el recorregut normal dels bussos de les gran avingudes que es trobaven ocupades pels corredors.

De cares a la propera edició, l’organització espera superar el nombre d’inscrits, millorar les marques esportives i seguir amb el caliu que crea la Mitja Marató de Terrassa en el si de la ciutat.

La Santi Centelles, la cursa més inclusiva

I dins la Mitja Marató, i com ja ve essent habitual, s’ha disputat també una altra competició esportiva com és la cursa Santi Centelles. Es tracta d’una prova de cinc quilòmetres aquesta ja amb un caràcter més informal i d’ambient més familiar i amb una forta vocació de competició inclusiva.

Just després de donar el tret de sortida de la Mitja Marató, els corredors de la Santi Centelles es preparaven per disputar els cinc quilòmetres de la cursa. Es tracta d’una prova que aplega nombrosos esportistes d’arreu de la demarcació i en la que participen també membres de diferents entitats de persones amb capacitats diverses com Fupar, Prodis, la Fundació Alba, la casa Marquès, Triginta o Amisi, entre altres.

Com passa amb esdeveniments esportius com aquest, els centenars de participants han tingut ocasió de gaudir dels principals vials i carrers de la ciutat vuits de cotxes i sense trànsit, només amb els corredors que han participat.

El primer a passar per la línia d’arribada ha estat Yassine Ouhdadi, amb un temps de 14 minuts 56 segons. En segona posició ho ha fet en Anas Bakhat només dos segons després que el guanyador. El tercer a entrar ha estat Víctor Centeno amb 15 minuts 59 segons.

Pel que fa a la classificació femenina ha estat l’Elisabeth Colomer, amb 19 minuts 12 segons, la primera a arribar. L’Aïna Siscart ho ha fet amb 19 minuts 35 segons i, en tercer lloc, la Montse Estany amb 20 minuts 13 segons.

La jornada esportiva a Terrassa ha finalitzat amb entrepà i l’acompanyament dels Castellers de Terrassa que han amenitzat el final de festa.

La Mitja Marató pretén batre el record amb corredors kenians

Tot ja està a punt perquè diumenge se celebri la vint-i-quatrena edició de la Mitja Marató. Un esdeveniment esportiu que aplegarà entre dos mil cinc-cents i tres mil corredors a la ciutat de Terrassa. Dissabte, en el concessionari Toyota Orient Cars mentre es recollien els dorsals i la bossa de benvinguda de la prova i de la Santi Centelles, l’organització presentava els atletes d’elit que enguany participaran en la competició. Són sis corredors d’origen kenià que amb la seva implicació la Mitja Marató guanyarà en posicionament.

A la presentació faltava una de les dues corredores kenianes amb les quals compta l’organització, la Doris Jepkoech, segona en la prova de la mitja marató del Dakar, l’any passat. D’altra banda, l’altra de les corredores, la Nancy Chepleting va ser la guanyadora de l’edició de l’any passat i segona en competicions com les mitges maratons de Porto o d’Eivissa.

Pel que fa als homes, tots ells segueixen un perfil molt competitiu i disposen d’un palmarès molt interessant. Mike Boit va quedar primer a la mitja marató de Granollers l’any 2022 amb un temps d’una hora i 40 segons, segona posició a la mitja marató de Porto i la marató de Seul ,’any passat i quart lloc a la marató de Barcelona l’any 2022.

Sammy Kipkurui, va quedar segon a la mitja marató de Nairobi, a Kenia, l’any passat i segon també a la mitja d’Agadir, al Marroc, l’any 2023.

Dickson Kiprop va ser quart a la mitja marató de Nairobi l’any passat i tercer als deu kilòmetres de Port Gentil l’any anterior.

Finalment, l’Albert Kangogo va quedar quart a la mitja de Copenhaguen amb un temps de 59’25», en quarta posició a la marató de Frankfurt l’any passat i cinquè a Estocolm a la marató del 2023.

L’escola Mare de Déu de Montserrat celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental

L’escola Mare de Déu de Montserrat ha celebrat avui el Dia Mundial de l’Educació Ambiental per conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient. Per aquest motiu, aquesta tarda han fet una marxa per dins del barri per donar a conèixer el seu missatge i que la ciutat valori la importància d’educar els infants des del respecte al Planeta Terra. Just abans de l’acte, l’alumnat de sisè ha fet un parlament a la plaça principal del barri de Montserrat.

A Catalunya prop de 1.300 centres educatius tenen, entre altres finalitats, la de fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització d’una educació per a la sostenibilitat. A Catalunya, més de 200 associacions i fundacions ambientals fomenten la implicació de la ciutadania en la protecció del medi ambient i la conservació de la natura.

Francisco Javier Vera: «busquem la inclusió dels nens, nenes i joves en la presa de decisions»

El 26 de gener és el Dia de l’Educació Ambiental. Una data idònia perquè l’activista contra el canvi climàtic colombià, Francisco Javier Vera Manzanares, de 14 anys, hagi visitat l’Escola Roser Capdevila per parlar sobre la importància de cuidar el planeta.

Les aules de primària del centre porten el nom de nens i nenes i joves que són referents. La classe de 2n B va triar el nom de Francisco Javier Vera, van contactar amb ell per correu electrònic i van acordar la visita. I és que, des de fa un any i mig viu a Catalunya.

Als 9 anys, Vera va fundar amb altres companys de la seva escola a Colòmbia «Guardianes por la vida». Ara aquest moviment ambiental té ja més 700 socis, bàsicament nens i joves llatinoamericans.

Els incendis al seu país el 2019 van ser el detonant per passar de la conscienciació a l’acció.

Ha participat en cimeres sobre canvi climàtic, ha escrit llibres i i s’ha entrevistat amb governants de diferents països.

És conscient que la Greta Thun berg o ell mateix són referents però assegura que n’hi ha molts més. Diu que totes les accions individuals ajuden i que la responsabilitat és de tothom.

L'activista Contra El Canvi Climàtic L'activista Contra El Canvi Climàtic 7 L'activista Contra El Canvi Climàtic 6 L'activista Contra El Canvi Climàtic 5 L'activista Contra El Canvi Climàtic 4 L'activista Contra El Canvi Climàtic 3 L'activista Contra El Canvi Climàtic 2

Desconvocada la vaga d’infermeria a Catalunya després d’arribar a un acord amb Salut

Després de setmanes de protestes i de vaga indefinida, el sindicat Infermeres de Catalunya i el Departament de Salut han arribat a un acord que posa fi a la mobilització que durava des del 12 de desembre. Les negociacions han conduït a millores organitzatives sense abordar encara l’augment salarial.

L’acord inclou reconèixer les infermeres com a figures vàlides per fer de cap de torn i de guàrdia, millorar les condicions laborals i establir una borsa de treball de places específiques. Tot i això, el sindicat ha hagut de deixar de banda temporalment l’augment de sou, ja que des de la Generalitat s’ha afirmat no poder assumir la despesa que això comportaria.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat que l’increment salarial està vinculat al Ministeri de Sanitat, i la seva aplicació depèn de decisions preses a escala nacional.

Tot i la desconvocatòria de la vaga, el sindicat ha deixat clar que si els compromisos assolits no avancen en les properes reunions, podrien tornar a convocar una nova mobilització. Una de les demandes no satisferes és la requalificació de la professió a la categoria funcionarial A1, que suposaria un augment salarial, i Salut es compromet a prioritzar aquesta petició a la reunió bilateral amb el Ministeri de Sanitat el pròxim 2 de febrer.

Malgrat les concessions, les infermeres no han obtingut el complement salarial d’entre 400 i 600 euros mensuals que reclamaven, a l’espera que l’Estat reconegui la seva situació com a personal facultatiu, equiparant-los als metges.

Amb la desconvocatòria, es posa fi a més de 40 dies de protestes, tot i que el sindicat assegura que aquest acord és només una primera batalla i que mantindran una supervisió estricta dels compromisos pactats.

 

Uns 8.000 alumnes participaran al Programa d’Educació per a la Sostenibilitat

El Programa d’Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST), que se celebra des d’ara i fins al juny, proporciona a les escoles els recursos necessaris per respectar el medi ambient. En aquesta edició, els centres han sol·licitat un total de 308 activitats, de les quals 268 s’impartiran als cicles d’infantil i primària i 40 a secundària. El programa té com a finalitat fomentar l’educació per a la sostenibilitat entre el públic infantil i juvenil per aconseguir fer de Terrassa una ciutat saludable i respectuosa amb l’entorn.

La iniciativa compta aquest curs amb la participació de 7.900 alumnes (6.700 de primària i 1.200 de secundària) de 50 centres escolars, dels quals 41 són d’educació infantil i primària; 6 de secundària i 3 d’educació especial.

S’han programat un total de 75 propostes didàctiques, que s’articulen en tres àmbits: tallers a l’aula, visites a les instal·lacions ambientals i activitats a l’Anella Verda. De totes elles, 14 estan pensades per a l’etapa d’educació infantil, 37 per a la de primària i 24 per a la de secundària.

El consum responsable de l’aigua és un dels temes que es relacionen amb aquestes activitats. Enguany, de les vuit activitats que organitza l’empresa municipal TAIGUA, una està dedicada a la greu sequera que ens afecta, per tal de fomentar l’estalvi d’aigua. També l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) participa, oferint sis activitats. Una altra entitat que col·labora en el PEST és l’Agrupació de Defensa Forestal de Terrassa (ADF), amb un total de tres. A banda de l’aigua, altres temes de les activitats que es relacionen amb aquestes sessions són l’emergència climàtica i la biodiversitat urbana.

Dia Mundial de l’Educació Ambiental

El dia 26 de gener, se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Des del curs 2014-15, l’Ajuntament treballa en el PEST per fomentar la consciència mediambiental entre la comunitat educativa, ja que està dirigit a l’alumnat dels cicles d’infantil, primària i secundària, principalment. Amb tot, també inclou diferents activitats dirigides a entitats, associacions i altres col·lectius que s’imparteixen des d’ara fins al mes de juliol. La finalitat és proporcionar als estudiants, al professorat i també a la ciutadania, els recursos necessaris per respectar el medi ambient i aconseguir, així, una ciutat més sostenible.

Actuacions de manteniment a la bassa del Parc de Vallparadís

Operaris de l’Ajuntament des d’aquest dilluns estan realitzant tasques de buidatge i neteja a la bassa del Parc de Vallparadís. Aquesta actuació consisteix en buidar l’aigua per, posteriorment, fer la neteja de sediments acumulats al fons i a les parets de la cubeta. També s’està treballant en el manteniment de la vegetació i les jardineres. A més, s’està duent a terme el control de fauna, que inclou la retirada de peixos i tortugues que comprometen l’equilibri natural de la bassa.

Una cop finalitzats aquests treballs, s’omplirà exclusivament amb aigua procedent de les fonts naturals del parc que estan derivades al canal per desembocar a la bassa.

La neteja i buidatge de basses és essencial per garantir la seguretat a les instal·lacions i complir amb les regulacions ambientals.

Terrassa recorda l’holocaust avisant de la ‘fragilitat de la llibertat’

Terrassa ha commemorat el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auswitz, ara fa 79 anys. L’acte ha comptat amb la participació d’alumnes de diverses escoles i instituts, que han llegit cartes, poemes i escrits sobre la barbàrie nazi. El missatge d’aquest any ha estat el de la ‘fragilitat de la llibertat

Recordar l’holocaust serveix perquè horrors com aquell no es tornin a repetir. És per això que durant els parlaments han estat molt presents els conflictes d’Ucraïna i la Franja de Gaza així com els discursos d’odi que arriben, de vegades també, des de les institucions.

L’Ajuntament de Terrassa col·locarà aquest any 10 llambordes stolpersteine a la ciutat i representants del consitori acompanyaran per primera vegada estudiants als actes de commemoració del 5 de maig als camps de Mauthausen i Gusen.

[Fotos: Ajuntament de Terrassa]