TMESA registra el 2023 un nou rècord amb 14.809.501 viatges

L’empresa municipal d’autobusos urbans TMESA ha registrat un nou rècord durant el 2023 amb un total de 14.809.501 viatges. Aquesta xifra suposa un increment d’un 19,22% respecte l’any 2022, superant amb un 5,8% l’anterior rècord assolit el 2019 quan es va arribar a la xifra de 13.992.585.

Durant el 2023 s’han registrat 2.387.011 usos més que el 2022, sent les línies amb més demanda la L-1 (Sant Llorenç-Hospital), L-3 (La Grípia-LaMaurina), L-8 i L-9 (Avingudes), les quals registren més d’1,8 milions de viatges respectivament. Les segueixen les línies L-2 (Les Arenes-Rambla Egara), L-4 (Can Parellada-Ca n’Aurell) i L-5 (Pla del Bon Aire-Can Trias) amb més d’1,2 milions de viatges cadascuna.

Després que la pandèmia i el confinament del 2020 marquessin un clar descens en el nombre de viatgers, TMESA ha vist incrementada de manera progressiva les persones usuàries del servei, passant de 10.637.981 usos al 2021 fins a 12.422.490 al 2022, fet que suposa una clara tendència a l’alça de l’ús del transport públic a la ciutat. En aquest sentit, durant el 2023 l’Ajuntament ha reforçat les línies en hora punta per tal de donar servei a aquesta creixent demanda, amb una mitjana de 56.500 viatges en dies feiners. A més, s’ha posat en servei la nova línia L-15 (Les Fonts-Montserrat) que ha registrat un total de 22.855 viatges anuals.

Prorrogada la bonificació del 50% de la T-25

El ple municipal ordinari d’aquest mes de gener ha aprovat prorrogar la tarifa bonificada del títol de transport T-25 al 50% des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2024. Com ja ha fet durant el 2023, l’Ajuntament complementarà la subvenció estatal del 30% amb un 20% més. D’aquesta manera, la T-25 continuarà costant 9 euros, en comptes de 18,10 euros. Segons ha declarat el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, «volem facilitar a la ciutadania l’ús del transport públic potenciant-lo i fent-lo més atractiu i, per aconseguir-ho, mantindrem la mesura de la reducció del 50% del preu del títol multiviatge T25, que hem detectat que ha estat molt positiva».

D’altra banda, en la sessió celebrada aquest divendres també s’ha donat llum verda a modificar la vigència del títol de transport T-25. Així, tots els títols bonificats adquirits entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2024 caducaran el 15 de gener de 2025. D’altra banda, s’ha acordat que els títols adquirits entre l’1 i el 31 de desembre del 2024 sense estrenar es podran bescanviar per títols del 2025 abonant la diferència entre la tarifa vigent l’1 de gener de 2025. No obstant, no es faran devolucions de títols del 2024 utilitzats parcialment.

El ple de gener també ha aprovat que la resta de títols propis de TMESA mantindran les seves tarifes i validesa, a l’espera que la Comissió de Preus de Catalunya de la Generalitat estableixi l’increment màxim permès per a l’any 2024.

Les noves llicències de pisos turístics a Terrassa queden congelades a l’espera d’un decret llei

A Terrassa hi ha registrats 147 pisos turístics i no en seran més en, com a mínim, uns mesos. El govern català està preparant un decret llei per a limitar aquest tipus de pisos. Aquest decret obligarà a 140 ajuntaments a regular-los. Són els d’aquells municipis més tensionats i amb més problemes d’accés a l’habitatge. Entre ells hi ha bona part del Vallès Occidental i Terrassa. A partir del 9 de novembre totes les noves peticions de pisos turístics a la ciutat es deneguen a l’espera que hi hagi una regularització municipal. Els que ja estan inscrits, podran continuar la seva activitat per un període de 5 anys.

Els que s’hi vulguin afegir hauran de demanar una llicència prèvia a l’espera que es modifiqui el POUM. El de Terrassa és força antic, del 2003, no regula els pisos turístics i caldrà modificar-lo. Un cop demanades les llicències, s’aprovaran sempre que no posin en perill l’accés a l’habitatge.

L’objectiu del govern és unificar la normativa a Catalunya, dificultar la posada en marxa d’un pis turístic i, per tant, limitar-los.
La proliferació d’aquests tipus d’habitatges, en alguns casos, pot suposar una trava a l’accés a l’habitatge residencial i també poden contribuir a la pujada del preu del lloguer.

S’espera que al març hi hagi l’aprovació definitiva de la normativa.

Barri Futur tanca el cicle Drets i vies de regularització de veïnes migrades

L’Ateneu Candela tanca el cicle de xerrades «Drets i Vies de Regularització de Veïnes Migrades» organitzades per l’entitat Barri Futur, Comunalitat urbana de Terrassa. Més de 100 persones han participat en alguna de les 5 conferències que s’han fet des de l’octubre, tot i la baixa assistència de la cloenda d’aquest dimarts.

Diana de la Torre de l’Associació Migress i responsable d’una fira periòdica d’Economia Social i Solidària de persones Migrants, ha exposat alguns dels projectes econòmics amb enfocaments interculturals i antiracistes que intenten mitigar les desigualtats que pateixen les persones migrades.

En les xerrades des del mes d’octubre s’ha tractat la Llei d’estrangeria, els Drets per a tots com a la tarja sanitària o a l’empadronament. També s’han analitzat els diferents tipus d’arrelament o les línies formatives per a la inserció laboral, amb situacions paradoxals de persones migrades amb un alt nivell formatiu i que no troben feina.

Les botigues Marchuet, amb 64 anys d’història, tanquen per jubilació

La botiga de roba Marchuet se suma a la llista de comerços emblemàtics de la ciutat que han anat tancant darrerament. Fundada fa 64 anys, amb el temps el model de negoci va canviar d’oferir roba per a la llar a vendre roba per a vestir. L’empresa va créixer fins al punt d’obrir dues botigues més: a la Rambla d’Ègara i a Rubí.

El tancament ve motivat per la jubilació dels propietaris. Traspassar un negoci amb molt volum de gènere és complicat i tampoc hi ha hagut relleu generacional.

El tancament de Marchuet deixa a molta gent del barri sense un referent de confiança i sense un model de negoci que s’està perdent: el de la botiga multimarca de proximitat.

En poc temps el carrer Ample, el carrer comercial del barri de Sant Pere, ha perdut quatre dels seus establiments més emblemàtics: el Marchuet, el Milar Paloma, la llibreria Cinta i la perfumeria Neus. És un símptoma que la manera que tenim de comprar ha canviat.

Fins que no tanqui definitivament, Marchuet posa en liquidació les tres botigues, amb descomptes del 40 i el 50% a tots els productes.

Programa Diagnosi I Acció

A la recerca de 5 empreses audiovisuals que es beneficien del primer programa de suport del sector

L’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei d’Innovació, posa en marxa la primera edició del Programa de suport a l’acceleració d’empreses ‘Diagnosi i Acció’, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç.

Es tracta del primer programa de suport a l’acceleració adreçat específicament al sector audiovisual, que beneficiarà cinc empreses de l’àrea de Terrassa.

Les empreses vinculades al sector audiovisual que vulguin participar en el programa, han d’estar ubicades a Terrassa, Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses o Viladecavalls. Han de ser empreses innovadores i amb potencial de creixement.

Les candidatures es poden presentar fins al dimarts 30 de gener en aquest enllaç. El 31 de gener es comunicaran les candidatures seleccionades, i el 6 de febrer està previst l’acte de benvinguda del programa i el primer taller grupal.

Les cinc empreses seleccionades seguiran un programa basat en formació i mentoria entre els mesos de febrer i setembre de 2024. Dues sessions destinades a analitzar el propi model de negoci per identificar les fortaleses, les oportunitats o necessitats de millora i les possibles palanques de creixement.

Posteriorment, les empreses rebran cinc tutories individuals de consultors especialitzats, destinades a implantar i desenvolupar un pla d’acció per millorar tot allò que suposa una barrera al seu creixement.

Participar en el programa no suposarà cap cost econòmic per a les empreses seleccionades.

L’encarregat de dirigir el projecte i el consultor expert de les sessions de mentoria serà Josep Beltran, consultor i responsable de àrea de Serveis Empresarials de la Cambra de Comerç de Terrassa.

El programa ‘Diagnosi i acció’ forma part del Pla d’Impuls i Dinamització del sector Audiovisual, impulsat per l’Ajuntament de Terrassa amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social.

En els propers mesos està previst engegar programes de suport i acceleració empresarial en altres àmbits i sectors identificats al Pla de la innovació.

La Cecot debat les perspectives econòmiques per aquest any d’incerteses

Davant el context econòmic marcat per la incertesa, la Cecot organitza una conferència per explorar les «Perspectives Econòmiques d’aquest 2024». L’economista i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, ha estat l’encarregat de compartir amb l’empresariat les tendències, els desafiaments i les oportunitats en l’horitzó econòmic d’aquest any.

Un any que la mateixa patronal ja ha pronosticat amb un alt grau d’incertesa que tornarà a dificultar la gestió empresarial alhora de fer previsions i per tant complicant la presa de decisions de les directives. Davant d’aquest context, el Club Financer Fiscal de la Cecot ha encetat aquesta nova sessió informativa per incentivar la reflexió i el debat amb un reconegut economista com el ponent d’aquest dimarts, Oriol Amat.

5 empreses terrassenques participaran a l’ISE, l’esdeveniment més important del món del sector audiovisual

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat que 80 empreses i centres tecnològics catalans participaran amb estand en l’edició d’enguany del Integrated Systems Europe (ISE). Es tracta d’un 9,6% més de participació de companyies catalanes que l’any anterior i la xifra més alta de la història del congrés, l’esdeveniment més important del món del sector audiovisual que se celebrarà del 30 de gener i fins al 2 de febrer a Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat.

Catalunya serà el 5è territori amb més companyies i entitats que participen a l’esdeveniment, superat només per la Xina, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units, i per davant de països com Corea del Sud, Països Baixos o França, segons les dades d’ACCIÓ. De fet, la participació catalana al congrés representa el 67% del total de les empreses de l’Estat amb presència a l’ISE.

En total, hi ha 5 empreses amb domicili fiscal a Terrassa que seran presents a l’ISE. Dues ho faran al Pavelló de la Generalitat (Window Sight i Amate Audio) i unes altres tres tindran estand propi (Innovotics, JCS Disseny i Publicitat, Kinson S.A).

Impuls del Govern al sector audiovisual
Del total de companyies catalanes que comptaran amb un espai físic a l’esdeveniment, 30 d’elles estaran ubicades al pavelló de la Generalitat de Catalunya a l’ISE, organitzat per ACCIÓ i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). L’espai, que serà un 63% més gran que l’any passat amb 650m2 de superfície, té per objectiu facilitar que les empreses presentin les seves solucions tecnològiques en l’àmbit audiovisual, trobin nous clients, socis o inversors i que obrin nous mercats internacionals.

De fet, ACCIÓ preveu que les empreses catalanes ubicades al pavelló de la Generalitat mantindran al voltant de 1.000 reunions de treball i visites de negoci durant els quatre dies del congrés i que, durant el proper any, generaran un volum de negoci d’entre 2 i 2,5 milions d’euros fruit de la seva activitat al Integrated Systems Europe.

La Xicra segueix entre les 50 millors pastisseries catalanes i s’enduu la Fava d’Or pels seus cardinals

A Terrassa hi ha un obrador que es distingeix especialment per la qualitat dels seus productes. Utilitza ingredients de quilòmetre zero i els elabora de manera artesanal, sempre buscant un tracte proper amb la cientela. Tot plegat li ha permès ser considerada una de les 50 millors pastisseries de Catalunya per segon any consecutiu. Una distinció única a Terrassa i que aporta encara més prestigi a un negoci que va arrencar tot just després de la pandèmia. Ens referim a la pastisseria La Xicra, un establiment que va néixer l’any 2021 al carrer d’Emili Badiella i que en qüestió de poc temps ja s’ha fet un nom tant al barri de Sant Pere com també per tota la ciutat de Terrassa.

Són molts els terrassencs i les terrassenques que ja han catat algun dels productes de La Xicra. Ara, una de les elaboracions més preuades són els cardinals de nata i xocolata, un postre que si bé es ven també a Mallorca, és pròpiament identitari de Terrassa. Precisament per aquest dolç, la pastisseria ha rebut també el premi de la Fava d’Or al producte singular. El guardó l’otorga la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, un dels pocs concursos que premia els establiments d’aquest gremi. Elaborar els cardinals amb ingredients de primera qualitat és la clau de l’èxit d’un petit negoci que, de mica en mica, es va fent gran dins del seu sector.

Kern Pharma

Kern Pharma commemora els seus 25 anys

El Laboratori kern Pharma enceta el 2024 amb l’estrena del nou logo commemoratiu del 25 aniversari de la seva creació. El laboratori fundat el 1999 a Terrassa inicia aquest any de celebració amb la nova imatge corporativa destacant el nombre 25, junt amb les persones i el futur, principals eixos de treball de la companyia i principals pilars del laboratori.

Els colors representen les diferents línies de negoci d’una companyia que ha esdevingut referent en la salut humana. La nova imatge es presenta oficialment amb un vídeo a You Tube. Kern Pharma va néixer el 28 d’abril de 1999 a Terrassa, peça clau des dels seus inicis del grup familiar empresarial Grup Indukern.

En aquests 25 anys d’història ha crescut amb oficines a Madrid fins a convertir-se en un laboratori dinàmic i diversificat amb més de 900 professionals que treballen per aportar solucions per millorar la salut de les persones. En l’actualitat és el tercer laboratori d’Espanya que més ven.

Fabrica 260 productes de 763 presentacions diferents. Cinc línies de negoci al voltant dels medicaments genèrics i ètics, autocura de la salut, biosimilars, per a la salut de la dona sota la marca Gynea i d’alimentació esportiva amb Finisher.

Kern Pharma també contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb un treball digne, segur i just amb aliances amb ONG que promouen la salut i el treball en col·lectius vulnerables buscant un equilibri sostenible entre els resultats econòmics, el benestar de la societat i la conservació del medi ambient.

La Cambra confia que el Parlament aprovi la Llei de Cambres abans de l’estiu

La Cambra de Terrassa espera que la Llei de Cambres es tramiti en unes setmanes i s’aprovi abans de l’estiu. Ho ha demanat el president de la institució, Ramon Talamàs, en la trobada anual amb els mitjans de comunicació.

Les tretze cambres catalanes i la Generalitat van consensuar al mandat anterior un text que equilibrava els pes dels territoris. Tenia el vist i plau de Foment i la Cecot però l’oposició de Pimec i això, en part, va acabar frenant la tramitació. Ara, esperen que reprengui aviat i s’aprovi abans del període preelectoral per les eleccions catalanes del febrer de l’any vinent.

La Cambra celebrarà el seu proper ple a finals de febrer a Olesa. Ha triat aquest municipi per celebrar la posada en marxa del tram pendent de la B-40 o bé per denunciar-ne un nou retard. També exigiran la signatura del conveni entre Estat i la Generalitat per desencallar la prolongació fins a Sabadell.

Del 2023 que ja hem deixat enrere, el comitè executiu de la Cambra destaca les eleccions que van permetre la continuïtat de Ramon Talamàs com a president i la reforma de l’edifici, amb espais a disposició de les empreses. Actualment estan ocupades totes les oficines i despatxos i un 57 per cent dels llocs de cotreball.

De cara al 2024 vaticina la continuïtat de la incertesa però alhora reivindica la capacitat de resiliència de les empreses, que fan mans i mànigues per tirant endavant. I davant l’episodi de sequera la Cambra demana a les administracions que tinguin en compte que hi ha empreses que han fet inversions per reduir el consum d’aigua.