De cada cinc persones que han passat la Covid-19, quatre s’han recuperat i una ha mort

Un vint per cent de les persones que ha passat la Covid-19, sense tenir en compte els que encara són positives, ha acabat morint. Des de la primera defunció fa un mes i mig han perdut la vida per culpa de la pandèmia 271 persones, tres de les quals aquest divendres, en centres de la ciutat o en seguiment pels seus professionals.

Poc més de la meitat, 142 persones havien estat ateses pel Consorci Sanitari mentre que Mútua n’havia atès 129, 77 de les quals residents a Terrassa. Fins ara el CST encara no ha facilitat quantes de les persones difuntes resideien a la ciutat.

Per contra, el vuitanta per cent de les persones que ja no tenen el virus és perquè l’han acabat superant. Amb les divuit altes d’aquest dijous el nombre de persones recuperades de la Covid-19 és de 1.093.

El nombre de positius que tenen coronavirus baixa per dinovè dia consecutiu i recupera el ritme que s’havia perdut a principis de setmana. Aquest dijous hi ha 235 persones contagiades, divuit menys que ahir.

Dels infectats, 204 estan ingressats en planta, vint menys que dimecres, 20 a les Unitats de Cures Intensives, com ahir, i 11 al seu domicili amb seguiment domiciliari, dues més.

 

ACLARIMENT: Aquestes dades han estat facilitades pel Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa i inclouen els pacients tractats per aquests proveïdors de salut independentment del seu lloc de residència.

Un nou web permet conèixer els establiments oberts en horari habitual o restringit

La ciutadania de Terrassa ja pot consultar, a través d’un web intuïtiu, quins establiments de la ciutat estan oberts al públic ja sigui en el seu horari habitual o restringit. El portal botiguesobertes.terrassa.cat està encara en versió beta però en els propers dies s’anirà millorant.

De moment, es pot filtrar la consulta per 75 tipus concrets de comerç i també pel tipus d’obertura, és a dir, si estan oberts en horari habitual, amb alteracions o tancats. També permet moure’s pel mapa i poder conèixer els de proximitat de la zona on es resideix. Si el comerç té disponible l’enviament a domicili, ens n’informarà.

L’Ajuntament convida els establiments de la ciutat a omplir un formulari per facilitar informació d’interès púublic a la ciutadania.

Després del debat al ple telemàtic sobre la compra de mascaretes, el govern municipal diu que no vol entrar públicament en debats tècnics o jurídics i reconeix un error tècnic en la denominació del material que estan subsanant. Segons l’executiu fins aquest dijous s’han distribuït 195.000 mascaretes en gairebé 80.000 domicilis. Les 25.000 que queden per arribar a tota la població arribaran previsiblement dilluns. També s’han començat a distribuir 60.000 mascarates més als comerços d’alimentació que s’afegeixen a les 40.000 ja distribuïdes.

De cara a aquest cap de setmana la Policia Municipal reforçarà els dispositius desplegats per garantir el compliment de les normes de desconfinament, amb el passeig infantil i l’autorització de fer esport individual.

El petit comerç es reinventa amb la venda a domicili abans de la reobertura del proper dilluns

Aquest dilluns el petit comerç no essencial ja podrà obrir les portes, dins la fase 0 del pla de desescalada fixat pel govern central. Les botigues podran despatxar els clients que prèviament hagin demanat cita prèvia per recollir el producte.

De fet aquest dijous ja s’han pogut veure establiments que estan treballant-hi per tenir-ho tot a punt. Alguns d’ells, però, s’han hagut de reinventar durant aquestes setmanes de confinament. Apostar per les noves tecnologies, agafar comandes on line i portar-les a domicili.

És el cas de la botiga de roba per a nens Herois del carrer Font Vella, oberta des del passat mes de setembre. La crisi sanitària ha arribat en el pitjor moment, però l’Anna fa dies que atén les necessitats de les famílies de cara a la temporada d’estiu. I ho fa a través d’Instagram.

La Copisteria Unió presentava aquest dijous una imatge inèdita respecte als dies previs al confinament. No hi havia pràcticament cua per entrar-hi i, dins la botiga, dos treballadors. Després de tres setmanes tancada, tal i com fixava el decret d’Estat d’Alarma, va poder reobrir el 20 d’abril per atendre la campanya de Sant Jordi.

Tot i així, el descens de la facturació ha obligat el Norbert ha aplicar un ERTO a pràcticament tota la plantilla i apostar també per la venda on line i el lliurament a domicili. Fins ara ho feia a empreses, però les circumstàncies l’han obligat a ampliar-ho a particulars, tot i que els ingressos són mínims.

A falta de més concrecions de seguretat en la reobertura d’aquests establiments, els comerciants demanen ajudes a les administracions per poder afrontar uns mesos de molta incertesa.

El Consell Comarcal proposa un espai de concertació per lluitar contra la crisi

Al voltant d’un 28 per cent de la població assalariada del Vallès Occidental està afectada per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, ERTO, dos punts per damunt de la taxa de tot Catalunya. L’atur va augmentar el mes de març un 5 per cent i ara la taxa se situa en l’11,8 per cent, similar al setembre del 2008, a l’inici de l’anterior crisi econòmica. Aquestes dades reflecteixen l’impacte de la crisi de la Covid-19 que accelera la destrucció d’ocupació i amenaça la situació de moltes famílies.

Des del Consell Comarcal “s’està amatent a les pròximes setmanes per ser capaços de generar una resposta col•lectiva i generar un espai de concertació on s’hi trobin totes les administracions i els agents econòmics i socials”, en paraules del seu President Ignasi Giménez, tal i com s’ha fet en d’altres ocasions. L’Observatori del Consell Comarcal ha elaborat un complet informe sobre l’impacte econòmic de la pandèmia que es pot consultar aquí.

En l’actualitat, al Vallès Occidental hi ha 89.280 persones afectades per ERTOS, un augment de l’11,3 per cent que s’ha detectat només en els darrers 30 dies. Al març, l’atur va pujar en 2.619 persones respecte al mes anterior trencant la dinàmica positiva dels darrers anys. La tendència a la majoria de municipis del Vallès Occidental és la disminució d’assalariats i autònoms amb caigudes de fins el 5 per cent. En total des de les diferents poblacions de la comarca s’han adoptat 179 mesures, 70 de les quals de suport social, 65 fiscals i 44 de suport laboral.

Denunciades 45 persones per incompliment del Decret d’estat d’alarma

La Policia Municipal ha denunciat a un total de 45 persones per no complir el Decret d’estat d’alarma en diferents actuacions i per diferents motius, al llarg del dia d’ahir i d’aquesta matinada. En aquests casos, les persones denunciades no van poder justificar el motiu per trobar-se al carrer i no complir la instrucció vigent.

A les 16.26 h, la trucada d’un ciutadà va informar que dues persones intentaven forçar la porta d’un habitatge al carrer de Marconi, mentre una altra, es trobava a la cantonada, amb un gos, amb el que semblava una actitud vigilant. Una dotació d’agents van acudir al lloc, on només van trobar a la persona amb el gos, que els va explicar que mentre passejava el gos havia vist com dos individus intentaven forçar la porta i en va facilitar la descripció. Els agents van realitzar una recerca per la zona i van localitzar dues persones, al carrer de Mallorca, que coincidien amb la descripció facilitada pels testimonis. Totes dues persones van ser identificades i en l’escorcoll es va intervenir un tornavís i diversos estris. També van ser denunciades per incompliment del Decret d’estat d’alarma.

Un conductor denunciat per pèrdua de vigència del permís i el seu acompanyat per tinença d’estupefaents

A les 21.27 hores d’ahir, una patrulla va denunciar a dues persones, al carrer del Duero, per trobar-se a l’interior d’un vehicle sense cap causa justificada, per incompliment del Decret. Quan van identificar el conductor, els agents van comprovar que aquest havia perdut la vigència del permís de conduir i tenia un curs de sensibilització pendent, motiu pel qual va quedar denunciat. L’acompanyant va ser denunciat per tinença de substàncies estupefaents, ja que portava 1,6 g de, presumptament, marihuana. El vehicle va quedar immobilitzat, ja que l’acompanyant no disposava del permís de conduir.

Mor Eduard Torres i Crusat, més conegut com a senyor Edi

El dibuixant gràfic terrassenc, Eduard Torres i Crusat, ha mort aquest dijous a la tarda. Tenia 76 anys.

Va publicar la seva primera vinyeta al diari Terrassa Información l’any 1974. Des de 1977 era col·laborador de Diari de Terrassa. Signava els seus acudits, titulats «La sonrisa del dia», com a Sr. Edi.

També havia estat vinculat a altres mitjans locals de Terrassa i Matadepera.

Va ser pregoner de la Festa Major de Terrassa al 1989 i autor del cartell del Festival de Jazz al 2017.

L’any 2013 va publicar el llibre «40 anys d’EDIctadura» on recopilava els treballs realitzats al llarg de quatre dècades.

Torres també estava vinculat al món de l’hoquei i a la colla Geganters de Matadepera.

 

 

«Intel·lectuals Proletaris’ i el grup d»Allà baix'», nova edició de la Fundació Torre del Palau

Quan obrin les llibreries, aquest dilluns amb hora anticipada, s’hi podrà trobar entre les novetats d’aquest Sant Jordi, l’última edició de la Fundació Torre del Palau, Intel·lectuals proletaris. Pere Vigués i el grup d’’Allà baix’ (1928-1937)’ de l’historiador local Jan Brugueras. El llibre és un estudi pel recorregut i la projecció intel·lectual del grup de joves intel·lectuals autodidactes d’“Allà baix”, d’una cultura política a Terrassa que es movien en l’espai del comunisme dissident de la III Internacional i que el 1937, després dels fets de maig, foren durament reprimits.

L’estudi, escrit per Jan Brugueras, explica que a diferencia de la major part del moviment obrer local proper a l’anarcosindicalisme de la CNT, aquest grupuscle marxista català fou la base del Bloc Obrer i Camperol, el BOC a Terrassa, i del Partit Obrer d’Unificació Marxista, el POUM. Aquest és el segon llibre de Jan Brugueras editat per la Torre del Palau, després de “Terrassenquisme i catalanisme 2018”.

L’historiador, membre del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa també ha participat en l’obra col·lectiva “Una història de Terrassa 2018” i ha publicat diversos articles de recerca a les revistes Terme, Revista d’Història o Revista de Catalunya entre d’altres. En l’actualitat treballa a l’editorial Tres i Quatre Edicions.

La Diputació de Barcelona destina més de 5,6 milions d’euros per fer front a la Covid-19

Des de l’inici de la crisi sanitària la Diputació de Barcelona ja ha destinat 5. 650.625 euros per fer front als pagaments i compromisos ja adquirits com a conseqüència dels efectes causats per la pandèmia de la Covid-19.

D’aquests pagaments, s’ha destinat 4,8 milions d’euros a la compra i distribució d’equips de protecció individual per a treballadors dels serveis bàsics a la ciutadania. En concret, s’ha comprat, per distribuir entre empleats propis de la Diputació i ajuntaments, 6.600 tests per a la detecció ràpida de la Covid-19, 635.000 mascaretes de protecció, 33.000 granotes, 15.000 ulleres i 593.000 guants, 200.000 gorres d’un sol ús, 10.000 bates d’un sol ús, 185.000 peücs d’un sol ús, 53.000 gels hidroalcohòlics i 12.000 pantalles de protecció facial, entre d’altres.

D’altra banda, la Diputació ha posat a disposició de l’Hospital de la Vall d’Hebron 70 llits procedents del Centre Residencial Respir; a més de sumar-se a la coordinació de l’Hospital Fira Salut i ser part activa en l’adequació de l’ampliació de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la transformació de la Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell en l’Hospital Vallès. En aquests dos darrers casos ha aportat  material no sanitari i operaris qualificats per garantir els subministraments bàsics .

La corporació també ha posat en funcionament una línia d’atenció 900 per a què totes les persones de més de 65 anys puguin accedir a la Teleassistència, a través dels serveis socials dels ajuntaments, així com també ha reforçat el servei ordinari per als més de 90.000 usuaris habituals. En total s’han gestionat més de 200.000 trucades des de l’inici de la crisi.

Amb l’inici del confinament, la Diputació ha posat en marxa la campanya “Contra la violència masclista, que no ens aturi el confinament”, facilitant als governs locals materials de difusió, on hi ha els telèfons d’atenció contra la violència masclista, amb l’objectiu d’interpel·lar directament a la ciutadania per fer-la partícip i co-responsable a l’hora de denunciar qualsevol cas de violències masclistes que en tingui coneixement.

La Fiscalia investiga dues residències d’avis de Terrassa

La Fiscalia investiga fins a 78 residències d’avis a tot Catalunya per morts per casos de coronavirus, dues de les quals a Terrassa. En total hi ha 24 diligències penals obertes, deu de les quals a Barcelona ciutat. Però també s’investiguen llars d’avis de Granollers, Manresa, Sabadell o Mataró entre d’altres. A Madrid les investigacions arriben a 42 residències, 23 a la capital, i sense comptar les cinc llars d’avis que ja han arribat als Jutjats. A tot l’Estat les diligències superen el centenar.

El ministeri públic no ha donat xifres totals i s’ha limitat a acumular els documents facilitats per les fiscalies per a la defensa i protección dels drets de les persones grans. L’objectiu és aclarir les circumstàncies de l’elevat nombre de defuncions de gent gran en aquests centres a causa de la Covid-19. L’administració ha ampliat l’obertura de diligències penals després de rebre diversos atestats i informes que podrien indicar que diversos ancians es trobaven en males condicions de salubritat.

El ministeri fiscal ha demanat documentació, tant als centres investigats com al departament de Salut, i la Conselleria de treball, Afers Socials i Família. També s’han obert diligències per la via civil per haver rebut informacions de situacions que podrien ser irregulars. Segons la Fiscalia molts geriàtrics no diposaven de material que se’ls hi hauria d’haver proporcionat.

Tampoc haurien tingut la possibilitat d’accedir als tests, ni de fer un diagnòstic, ni posteriorment practicar un aïllament. La Fiscalia ha obert diligències a partir de les denúncies de familiars o dels cossos de seguretat davant de l’augment de les defuncions. Uns 1.100 ancians catalans que vivien en residències han mort per coronavirus des de l’inici de la pandèmia. A Catalunya 64.093 persones viuen en un total de 1.073 residències, la majoria de les quals privades.

Ajornat fins al juny de 2021 el 12è Torneig Hockey Solidari

L’Associació Torneig Hockey Solidari (THS) ha acordat posposar la celebració del 12è Torneig Hockey Solidari fins l’any 2021, per l’excepcional situació provocada per la Covid-19.

La intenció dels organitzadors és que l’esdeveniment tingui lloc el mes de juny de 2021 quan, segons les previsions, s’haurien superat ja els efectes d’aquesta pandèmia. La data definitiva es confirmarà a principis de l’any que ve.

També s’ha acordat mantenir els projectes beneficiaris del 12è THS, presentats el passat 10 de març a les instal·lacions de l’Atlètic Terrassa. Aquests són el “Projecte de Gestió Emocional i Autoconeixement”, de l’Associació d’Intervenció en Drogodependències Egara (AIDE); el “Projecte del Grup de noies”, de La Fàbrica; el projecte “Per una Infància en Família” de Fasi; i el projecte internacional “Hospital rural” de Gambo.