Cinc anys de vivències amb una família d’acollida lluny d’Ucraïna

L’Anastàsia fa cinc anys que va arribar a Terrassa acompanyada per TANU. La Sílvia, el Xavi i les seves tres filles van ser la família encarregada d’acollir-la. La immersió va ser molt complexa; per l’idioma, els costums i la cultura.

L’imminent estat d’emergència que patia el país va suposar la fugida de l’Anastàsia i els nens de TANU de la ciutat de Níkopol. Les hores eren primordials per evacuar a tots aquests infants. L’angoixa, l’estrès i la preocupació mantenien el cap ocupat dels terrassencs per la seguretat de l’Anastàsia.

Per sort, la ràpida actuació de TANU va afavorir que tots els infants sortissin sense presenciar el desastre d’una Ucraïna desconeguda i feta runes. La mirada de l’Anastàsia denota la tranquil·litat i la serenor d’estar a casa, fora de perill i sota el caliu de la família.

Terrassa, Capital Catalana de l’Esport

Terrassa ha estat designada com a Capital Catalana de l’Esport. Així ho ha anunciat aquest dijous el regidor d’Esports, Miguel Ángel Moreno, durant la reunió del Consell Municipal de l’Esport celebrada al Complex Esportiu del Districte 2. Aquest reconeixement, atorgat per la Fundació Catalana per a l’Esport, mitjançant un acord amb ACES Europa (Associació de Capitals i Ciutats europees de l’Esport), vol destacar el compromís de la ciutat amb l’esport i amb el foment i la difusió dels valors esportius i farà de Terrassa la ciutat catalana de referència a nivell esportiu durant el que resta d’aquest 2022 i fins al mes d’abril de 2023.

Després d’haver estat reconeguda com a Ciutat Europea de l’Esport 2021 i ser la seu del Mundial d’Hoquei Femení aquest estiu, Terrassa rep ara aquest nou reconeixement que, segons l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart: «Referma l’aposta que es fa a la ciutat per l’esport com a eina de cohesió i dinamització a tots els nivells i sempre entès com a un instrument transversal d’integració, d’igualtat o de foment de la salut i dels valors positius de la pràctica esportiva. Unes accions que fan de Terrassa un referent esportiu a nivell nacional i internacional, i que ens ajuden a projectar la ciutat a través de l’esport aconseguint també reconeixements com el de Capital Catalana de l’Esport, que referma la nostra aposta per l’esport com a eina».

Terrassa és la tercera ciutat que rep aquesta distinció després de les designacions de Calella i Lloret de Mar, els anys 2019 i 2020. Des de la Fundació Catalana per a l’Esport, entitat privada d’interès públic sense ànim de lucre que atorga aquestes distincions, s’ha destacat que en el cas de la designació de Terrassa s’ha tingut en compte que la ciutat destaca per la seva feina en la difusió i la pràctica esportiva per a tothom utilitzant l’esport com a instrument de salut, integració, educació, igualtat i respecte. També s’han valorat altres factors com ara la inversió en instal·lacions esportives, disposar de programes esportius per a joves i infants, iniciatives esportives per a gent gran i persones amb discapacitat, així com per a col·lectius amb risc d’exclusió o disposar d’esdeveniments de projecció internacional, entre d’altres.

Aquest mes d’abril està previst celebrar l’acte oficial de recepció de la distinció com a Capital Catalana d’Esport i també està previst celebrar una jornada de debat vinculada a diferents temàtiques esportives o organitzar un acte de reconeixement a les entitats esportives de la ciutat que serveixi de cloenda a aquest any de capitalitat.

El regidor d’Esports, Miguel Ángel Moreno, ha destacat que: «Fins al mes de març de 2023, Terrassa celebrarà diferents activitats vinculades a l’àmbit esportiu. A més, convidarem les entitats de la ciutat a incorporar el distintiu de Capital Catalana de l’Esport a les seves activitats i comunicacions per visibilitzar així aquesta capitalitat. D’aquesta forma, volem també fer extensiu aquest reconeixement a totes les entitats, clubs i esportistes de la ciutat per la seva gran tasca, implicació i compromís amb l’esport i amb Terrassa».

La Fundació Catalana per a l’Esport és una entitat privada d’interès públic sense ànim de lucre que es va constituir l’any 2002 amb l’objectiu primordial de contribuir a la promoció de l’esport català. La Fundació Catalana per a l’Esport és l’entitat que designa cada any a una vila com a seu anual de Capital Catalana de l’Esport. Aquesta tasca de designació es fa amb el suport i reconeixement de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

Canal Terrassa emetrà dissabte en el Dia de l’Autisme «Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)»

Canal Terrassa se sumarà aquest dissabte 2 d’abril a la commemoració per al Dia Mundial de l’Autisme, amb la retransmissió a les quatre de la tarda del documental Peixos d’aigua dolça (en aigua salada). La producció de la Federació Catalana d’Autisme segueix el dia a dia del Marc, de 10 anys, i la Mariona, de 23, ambdós diagnosticats d’aquesta malaltia. Aquesta casa vol formar així part d’una jornada que serveix per visibilitzar la realitat d’aquestes persones i reivindicar la seva plena inclusió a la societat.

La Policia Municipal convida els agents jubilats a mantenir la vinculació al cos i el servei a la ciutat

Els agents de la Policia Municipal que es jubilin podran seguir vinculats al cos, si volen, tot i deixar de tenir-hi relació laboral. Ho ha anunciat l’Intendent Major, Antoni Flores, en l’acte de reconeixement als prop de seixanta agents que s’han jubilat des del 2015. Resta pendent de definir de quina manera es podria continuar aquest vincle.

Aquest acte ja el va voler impulsar el mateix Flores quan va entrar a dirigir el cos ara fa sis anys però que s’ha vist contínuament ajornat pel procés independentista, els canvis de govern i la covid. I sembla que no es tornarà a fer més perquè el reconeixement als policies jubilats es farà anualment pel Dia de la Policia, que es recupera el juny després de sis anys.

Bona part dels homenatjats s’han vestit amb l’uniforme per l’ocasió. Alguns eren de les primeres promocions, els anys 80, per això la presència femenina amb prou feines arribava al deu per cent.

En nom de tots, un exagent ha recordat etapes difícils per al cos, com l’assassinat del regidor de Viladecavalls. Francisco Cano, els incidents de Ca n’Anglada de finals dels noranta, o, recentment, el confinament i la gestió de la pandèmia. També bons moments com els Jocs Olímpics, la transformació urbanística de la ciutat o els actes solidaris organitzats per la mateixa Policia.

A l’acte també s’han recordat els sis agents que han perdut la vida aquests darrers anys. Un cop acabat els policies en actiu presents han fet un passadís als seus excompanys jubilats.

Una delegació de LaFACT es reuneix amb Laura Borràs

Aquest dijous al matí s’han reunit el president de LaFACT, Factoria Social de Terrassa, Xavier Queralt, i el seu director general, Ramon Flo, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una trobada institucional que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya.

L’objectiu de la trobada ha estat presentar el projecte social i cultural de LaFACT, la Factoria terrassenca que treballa per oferir oportunitats a més de 2.000 persones grans, a més de 500 persones amb discapacitat intel·lectual, i que acull i ofereix cultura a més de 45.000 espectadors anuals.

Durant la trobada, Queralt ha posat en valor la trajectòria de la institució al servei de la ciutadania, posant especial focus en els seus tres àmbits principals d’actuació: la gent gran (LaFACT Gent Gran), les persones amb discapacitat intel·lectual (LaFACT Fupar) i la cultura (LaFACT Cultural).

També ha destacat l’aposta de LaFACT per un model socioempresarial (LaFACT Socioempresa) que té com a objectiu la generació de recursos propis per seguir realitzant projectes socials i culturals a la ciutat.

La presidenta Borràs ha agraït la tasca social i cultural realitzada per LaFACT al territori, remarcant especialment el caràcter transformador dels projectes de l’entitat.

La Policia Municipal de Terrassa rebrà aquest abril una formació contra l’estigma en salut mental

La Policia Municipal de Terrassa rebrà de l’1 al 4 d’abril una formació contra l’estigma en salut mental, impartida per membres de l’entitat Activament Vallès Occidental. L’objectiu és sensibilitzar sobre les possibles discriminacions que pateixen les persones amb aquest diagnòstic i facilitar eines per prendre’ls declaració o interactuar en situació de crisi.

Aquestes sessions formatives s’emmarquen en el Pla local de lluita contra l’estigma de la Taula local de Salut Mental, formada pel consistori, serveis sanitaris i entitats de la ciutat. Setze agents de les unitats d’Atenció a la víctima i Relacions i mediació de la comunitat rebran aquesta formació, de 10 hores en total, que impartiran uns formadors que viuen en primera persona un trastorn de salut mental.

Amb aquestes sessions, es pretén que el cos municipal esdevingui un recurs de referència on denunciar discriminacions per qüestió de salut mental, patides, segons una diagnosi del 2019, pel 80% dels ciutadans diagnosticats d’aquestes patologies a la ciutat de Terrassa. El 19% dels enquestats a la localitat fa tres anys reconeixien haver patit o estar patint problemes de salut mental. Les persones que estaven disposades a conviure amb un ciutadà o ciutadana amb aquest diagnòstic no arriben a un terç dels enquestats.

Torna el Mercabisbat, el mercat de segona mà del Bisbat d’Ègara

Aquest dissabte, 2 d’abril, de 10 h a 19h, l’AFA Bisbat d’Ègara reprèn el Mercabisbat després de dos anys de pandèmia, en la seva onzena edició, amb l’objectiu de recaptar fons per projectes solidaris i celebrar un dia de convivència amb les famílies i la ciutat.

Des de l’any 2010, un grup de famílies de l’AFA del Bisbat varen engegar el projecte d’un mercat de segona mà. La iniciativa va sorgir buscant la manera que les famílies poguessin implicar-se activament en l’escola, fent-ho extensible alhora a un projecte de ciutat.

La idea principal, a banda del foment del reciclatge i la reutilització de manera lògica de productes de consum i la recaptació de diners per a projectes de l’escola, és la de crear un espai on les famílies i la societat hi col·laborin, fomentant un vincle social i creant una escola com un centre emocional que educa els nostres fills a construir una societat responsable i participativa.

Els articles que es posaran a la venda són els habituals de cada any: roba per a totes les edats, sabates, complements, joguines, llibres, petits electrodomèstics, estris de cuina, objectes de decoració, tèxtil de la llar, etc. Són els mateixos pares i mares els qui treuen objectes de casa seva que ja no fan servir i els cedeixen a l’AFA per vendre’ls.

A més, hi haurà diverses activitats: masterclass de zumba, tallers, jocs, concerts, servei de bar, cafeteria i piscolabis, una super RIFA a càrrec dels alumnes de 6è.

Hörmann inverteix 9 milions d’euros en la nova seu del grup a Terrassa

Hörmann, especialista en la fabricació i comercialització de portes i automatismes, ha renovat la seva seu logística i comercial a Terrassa. Aquest dijous n’ha fet la inauguració amb la presència de representants del teixit polític i empresarial de la zona.

Foto Protocol Inauguració Hörmann

Hörmann España es va fundar al 1986 i està ubicat a la ciutat des de l’any 2000. De fet, les de Terrassa són les instal·lacions centrals de la companyia a Espanya i estan ubicades a la carretera de Rubí.

Foto Nau Hörmann

Amb una inversió de prop de 9 milions d’euros, l’empresa alemanya amplia així les seves activitats i crea una cinquantena de llocs de treball. L’objectiu és oferir un servei més complert tant a distribuïdors com a clients del sector.

Foto Entrada Hörmann

El nou edifici disposa de 2.500 metres quadrats de superfície, distribuïts en oficines, magatzem logístic, espai expositiu i sales destinades a la formació del personal.

Foto Portes Hörmann

A banda de Terrassa, Hörmann compta amb delegacions a sis ciutats de l’estat. A nivell mundial disposa de 22 fàbriques. En conjunt, el grup suma 6.000 treballadors i unes vendes de més de 1.000 milions d’euros.

L’ESCAC obre convocatòria per a la nova edició del Laboratori Òpera Prima

L’ESCAC (Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) obre convocatòria per presentar les candidatures a la nova edició del Laboratori Òpera Prima, el programa de desenvolupament de projectes audiovisuals d’ESCAC.

El Laboratori Òpera Prima és un programa obert als nous autors i productors de la nostra cinematografia perquè desenvolupin els seus primers llargmetratges, sèries o nous formats audiovisuals, siguin de documental o ficció, amb vocació de ser explotats industrialment.

En aquesta edició se seleccionaran 7 projectes que tindran una dotació econòmica de fins a 15.000 euros cadascun d’ells. El laboratori promourà el desenvolupament dels projectes fins a la consecució d’una proposta sòlida, amb valor narratiu i d’explotació, pensada per a un mercat global en el que tenen cabuda diferents formats, diferents públics i diferents continguts.

Per aquesta raó, s’inclouran tallers de formació, tutories professionals i seminaris especialitzats. Un dels aspectes més rellevants del laboratori serà la possibilitat de rodar una peça audiovisual, sigui un tràiler, teaser o escena del projecte. A més a més, els projectes seleccionats tindran la possibilitat de realitzar tres presentacions a la indústria.

La present convocatòria del Laboratori Òpera Prima estarà oberta fins al 30 d’abril i es dirigeix tant a alumni de l’escola com a qualsevol persona externa que no formi part de la comunitat ESCAC.

Poden consultar-se les bases i tota la informació a la pàgina del programa.

Torna aquest abril el cicle ‘El cinema i la mort’ al Cinema Catalunya

Després de dos anys de suspensió per la pandèmia, Funerària de Terrassa recupera el cicle ‘El cinema i la mort‘, amb tres pel·lícules que es projectaran els primers tres dimarts d’abril en sessió doble (a les 17 i a les 19.30) al Cinema Catalunya. La divuitena edició manté tres de les quatre propostes previstes per l’edició del 2020, perquè la quarta ja no té distribució.

El Viaje De Sus VidasEl viaje de sus vidas de Paolo Virzi inaugurarà el cicle el 5 d’abril amb la història d’una parella que s’endinsa en un viatge amb autocaravana amb l’objectiu de visitar la casa natal de Hemingway.

El dimarts següent, 12 d’abril, es projectarà Yoél y Raquel, d’Alfonso Gómez Rejón, que plasma la història d’amistat de dos amics que filmen pel·lícules alternatives en secret. La vida dels protagonistes canvia quan coneixen la Raquel, que pateix leucèmia.

Book ClubEl tancament de ‘El cinema i la mort’ el protagonitzarà Book Club, que portarà al Cinema Catalunya el pròxim 19 d’abril el relat de quatre dones que canvien la seva forma de veure la vida, després de llegir 50 ombres d’en Grey i que porta el segell de Bill Holderman

Les entrades, que es poden adquirir mitja hora abans de cada sessió, tindran un cost de dos euros i la recaptació total del cicle anirà a parar al Centre de Distribució Social d’Aliments El Rebost.

‘El cinema i la mort’ va néixer l’any 2003 amb el repte de normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort, considerat que el final de la vida continua sent un tabú.