Núria Marín i l’Escola Universitària d’Infermeria seran guardonades amb la Creu de Sant Jordi

La directora de l’escola Mare de Déu de Montserrat, Núria Marín, i l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional seran guardonades amb la Creu de Sant Jordi. 29 persones i 15 entitats rebran la distinció de mans del president Quim Torra durant la segona quinzena de maig.

A Núria Marín se li valora la tasca al capdavant d’una escola que té més d’un 90 per cent de l’alumnat d’origen magrebí. Des del 2001 el centre treballa com a comunitat d’aprenentatge amb la implicació de mestres, pares i voluntaris, un model que fet créixer la comprensió lectora dels alumnes del 17 al 85%. L’any passat l’escola Mare de Déu de Montserrat va rebre Premi Ensenyament que atorguen el Cercle d’Economia i l’Obra Social La Caixa.

El reconeixement a l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa coincideix amb el seu centenari. A l’escola, adscrita a la Universitat Autònoma, se li valora la tasca docent, humanista i integradora i la recerca alineada amb les necessitats de la societat. És el centre universitari més antic de Catalunya en la seva disciplina i és avui un referent al país.

 Entre les 29 persones que rebran la Creu de Sant Jordi hi ha el jugador del Barça Leo Messi, la corredora de curses de muntanya, Núria Picas, el cantautor Biel Majoral o el president de la patronal Pimec, Josep González. També els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

Pel que fa a entitats seran guardonades, entre d’altres, la Federació Catalana d’Entitats Corals, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí o La Trinca, que celebra 50 anys.

La direcció d’Elixir cancel·la unilateralment el Festival de poesia

La direcció del Festival de poesia Elixir que s’havia de celebrar entre el 6 i el 9 de juny, cancel•la unilateralment l’edició d’aquest any per raons econòmiques. Així ho assegura l’organització que encapçala l’actriu Rosa Boladeras, en un comunicat adduïnt el “canvi de criteri sobtat en el compromís econòmic acordat amb l’administració de Terrassa”.

Per la seva banda l’Ajuntament lamenta les formes utilitzades en prendre aquesta decisió i defensa l’aposta per un Festival que en l’anterior edició va costar 47.000 euros de diners públics. Els responsables del Festival diuen que aquesta decisió és difícil però inevitable per protegir i dignificar l’essència del projecte. Un projecte que l’actual direcció assegura portarà a un nou festival de poesia, impulsat des del respecte, la dignitat i el valor que mereix la cultura.

Per la seva banda l’ajuntament diu que l’aportació municipal ha crescut des de la primera edició del 2013 i que la previsió d’aportació per l’edició d’aquest any era la meitat dels més de 60.000 euros pressupostats. El Consistori lamenta que la iniciativa privada del Festival cancel•li l’esdeveniment i no afronti el què considera una crisi de creixement.

El Festival de poesia Elixir és una proposta multiescènica que des de fa sis anys acosta la poesia al gran públic, amb un format fresc i atractiu pels diferents espais i carrers de la ciutat. El creixement del Festival ha estat constant en xifres i en públic passant de les 1.400 persones els primers anys a les gairebé 4.000 que es preveien per aquest any. L’edició del 2019 de l’anomenat primer Festival feminista amb accessibilitat a la diversitat sensorial, NO arribarà als carrers de Terrassa.

La COS reclama un salari mínim de 1.800 euros i la jubilació als 60 anys

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) fa una crida a participar a la manifestació unitària que l’esquerra indepentista de la comarca ha convocat l’1 de maig a Sabadell. Consideren que les seves reivindicacions laborals estan massa allunyades del que demanen els altres sindicats i han elaborat un decàleg de demandes.

La COS també reclama una jubilació als seixanta anys, unes pensions igualades amb el salari mínim, llars i residències gratuïtes, nacionalització del sistema sanitari i intervenció en el preu de l’habitatge.

La CUP ha aprofitat la prèvia de l’1 de maig per explicar les seves propostes municipals en matèria econòmica. El candidat cupaire, Marc Medina, que ha denunciat un augment de la precarietat laboral, aposta per l’economia social i solidària, per l’economia productiva i per un sector públic que remunicipalitzi alguns serveis bàsics.

La CUP també proposa que les contractacions municipals incloguin clàusules obligatòries sobre el nombre de contractes indefinits, sous mínims i concicliació familiar.

La Generalitat aprova iniciar la construcció de la nova Escola Sala i Badrinas abans del 2023

La Generalitat ha aprovat l’execució de les obres de nova construcció de l’Escola Sala i Badrinas. El nou centre de Terrassa tindrà 2 línies i s’edificarà amb un pressupost de 4,2 milions d’euros.

La Sala i Badrines forma part d’un paquet de 27 construccions escolars, per a les quals la Generalitat destina un import total de 104,7 milions d’euros. La nova escola a Terrassa ha estat inclosa en la partida ja que s’han considerat les més prioritàries per al sistema educatiu de Catalunya d’acord amb les necessitats d’escolarització actuals i a mitjà termini.

De les 27 escoles, 21 seran de nova construcció, 5 són grans ampliacions i 1 és una rehabilitació integral. Totes les obres s’iniciaran de manera esglaonada fins al 2023 i permetran retirar més d’un centenar de mòduls.

La Fira Modernista ja té beguda: la sarsaparrella, un dels primers refrescos de la història

La 17a edició de la Fira Modernista estrena beguda: la sarsaparrella, elaborada a Terrassa, amb aigua de Sant Llorenç, sense alcohol i ingredients naturals, bàsicament extracte d’arrels d’aquest esbarzer.

L’Ajuntament va tenir la idea fa un any i mig i els xefs, Marc Ribas i Artur Martínez, juntament amb la fàbrica Sanmy (de 125 anys de trajectòria) i el Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca l’han fet possible recuperant la fórmula d’un dels primers refrescos de la història.

20.000 ampolles de “La Modernista” es posen en circulació del 10 al 12 de maig als bars i restaurants dels 5 espais amb més afluència de públic (Places Salvador Espriu, Didó i Progrés, Parc de Sant Jordi i Passeig Comte d’Ègara). L’objectiu però, és que arribi als supermercats i s’implanti a la ciutat i a la comarca. Es pot prendre sola i costa un euro i mig o combinada amb vi ranci (i llavors s’anomena “l’obrer”) o amb cava (“la burgesa”). La mescla val 2,5 euros.

Aquest avenç de la fira també ha servit per presentar la segona edició de la Guia de Menús Modernistes. És una iniciativa del gremi i que compta amb la col•laboració de les associacions Terrassa Centre i Ca n’Aurell Comerç. Una manera de gaudir de la Fira amb els 5 sentits. El programa sencer d’activitats de la fira es presenta divendres.

La inscripció als casals d’estiu s’obre dissabte amb 23 propostes

Dissabte s’obre el termini d’inscripció als casals d’estiu que organitzen setze entitats de lleure i que estan subvencionats per l’Ajuntament. Començaran el 25 de juny i s’allargaran entre tres i cinc setmanes depenent de la proposta triada. Enguany el centre d’interès estarà relacionat amb l’expressió de les emocions a través de l’art.

S’ofereixen més de 1.700 places per infants i joves de 3 a 17 anys repartides en 23 casals. S’incorporen dues propostes a Can Boada: una adreçada a joves de 12 a 17 anys, la quarta a la ciutat per aquesta franja d’edat, i una altra per a infants. Es contractaran una trentena de monitors de suport  que rebran formació especifica per atendre nens i nenes amb necessitats especials. I es mantenen els dos casals per infants i joves amb diversitat funcional. Seran a l’escola Ramon i Cajal i a l’escola Fàtima i els organitzen el Centre de Lleure Tu Tries i El Globus.

Les inscripcions es poden fer a partir de dissabte al local de l’entitat de lleure que organitza el casal en el què s’està interessat. Aquesta informació i l’oferta completa de cada casal es pot consultar al web del Servei de Joventut i Lleure Infantil, casabaumann.cat.

A més de subvencionar els casals l’Ajuntament atorga beques a famílies amb dificultats econòmiques.

Una vintena d’escoles han participat al Concurs Audiovisual del Consell Esportiu del Vallès Occidental

Una vintena d’escola han participat al Concurs Audiovisual del Consell Esportiu del Vallès Occidental i han presentat més de 2500 treballs. L’acte s’ha celebrat al Centre Cívic Francesc Macià i ha congregat als quaranta finalistes i familiars de les diverses categories. La temàtica ha girat al voltant de “l’esport com a eina integradora”, una proposta inclusiva que els més joves han hagut de representar en forma de còmic, dibuix, conte, relat breu o fotografia. Les obres finalistes han estat exposades a les parets del centre i han comptat amb la presència de les membres de la junta directiva del Consell, Laura Soriano i Carme Herencia.

L’Esplai Guadalhorce busca fons per a un projecte d’intercanvi socioeducatiu amb La Palma

El grup de joves de l’INSOC – Centre d’Esplai Guadalhorce ha posat en marxa un projecte d’intercanvi amb entitats d’altres localitats per conèixer els projectes socioeducatius que porten a terme.

Fa dos anys van fer un viatge cultural a Vitòria i el passat estiu van anar a La Palma per trobar-se amb un grup de joves de l’illa. Durant una setmana, van seguir un programa amb diverses activitats per conèixer el paisatge, van intercanviar experiències i coneixements.

Ara els toca rebre el grup i preparar-los una experiència similar. Per això, estan organitzant actes per recollir diners que facin possible la seva acollida i la programació de tallers i sortides. També es poden fer aportacions a la plataforma Gofundme.

El grup de joves de l’Esplai Guadalhorce té previst organitzar un programa d’activitats per conèixer tant Terrassa com Barcelona però també l’entorn natural, incloent-hi Montserrat.

Els pintors del Coro Vell mostren les seves obres en una exposició

El Coro Vell, la Societat Coral Joventut Terrassenca, mostra des de divendres una exposició col·lectiva dels seus pintors.

Els quadres són una representació de la varietat d’estils i temàtiques dels autors: des de natures mortes, passant per paisatges i retrats. Tot plegat amb tot tipus de tècniques.

El Centre Excursionista convoca una nova edició de la Caminada Solidària

El Centre Excursionista convoca pel pròxim diumenge dia 5, la 7ena edició de la Caminada Solidària, aquest any en benefici de Jambakasala, una entitat que empodera comunitats desafavorides de l’Àfrica. La caminada que sortirà i arribarà del Club Egara tindrà tres itineraris. L’un de familiar de 4 quilòmetres i mig, un altre de 7 quilòmetres i un tercer de 12 quilòmetes que arribarà a Les Foradades.

L’objectiu, com en cada edició, és col•laborar amb entitats de Terrassa Solidària, per a l’execució dels seus projectes. La caminada solidària és una sortida popular per la muntanya que en les primeres edicions va arribar agrupar a més de 500 persones. L’any passat uns 250 participants van caminar per a les entitats Oberts al món i l’Associació Abarta. Una participació que esperen igualar o superar en aquesta setena edició.

L’entitat Jambakasala és una ONG que des de fa tres anys treballa per afavorir el desenvolupament humà, social i econòmic empoderant a les pròpies comunitats. Les inscripcions per a la Caminada Solidària es poden fer fins a les 9 del matí del mateix diumenge, just abans de la sortida del Club Egara.