La Generalitat aprova un protocol d’actuacions per situacions d’alta contaminació atmosfèrica

La circulació de vehicles estarà restringida a Barcelona i la seva àrea metropolitana quan es detectin alts nivells de contaminació atmosfèrica. El departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat un protocol per reduir un 18 per cent les emissions urbanes de diòxid de nitrogen i de partícules en suspensió de diàmetre inferior a les 10 micres. La Generalitat vol reduir en els propers cinc anys un 10 per cent les emissions a l’àmbit de la B40 i del 30 per cent en quinze anys.

La principal mesura serà la restricció de transit dins l’àrea metropolitana. Nomes podran circular, amb algunes excepcions, els vehicles que disposin del distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit, motos, furgonetes i serveis d’emergències. Aquestes restriccions es faran efectives de 7 del matí a 8 de la tarda. També es podrà limitar a 90 quilometres per hora la velocitat a algunes vies com la calçada lateral de l’AP7 al seu pas pel Vallès. En aquests casos d’alta contaminació per diòxid de nitrogen es reforçarà la freqüència del transport públic, incloses la línies de Rodalies i Ferrocarrils que passen per Terrassa.

La direcció general de qualitat ambiental avisarà els ciutadans entre 24 i 48 hores abans de posar en marxa aquestes mesures.

 

Usuaris de PRODIS exposen a la sala d’art de l’Hotel Don Cándido

El Centre Ocupacional de Reina de la Pau, de PRODIS, impulsa una mostra d’art a la sala Montcau de l’Hotel Don Cándido. Es tracta de 27 obres que sota el títol “Somiant en un món diferent” han estat fetes per 27 persones adultes amb discapacitat intel•lectual i que treballen a PRODIS.

El principal objectiu de la mostra és posar de manifest, com el seu títol diu, un altre món és possible. Les obres estan fetes a partir de diferents tècniques i adaptacions tot i que la majoria són acrílics damunt de tela. Algunes peces arriben a la màxima explosió de color i expressivitat.

El Centre ocupacional Reina de la Pau ha emmarcat aquesta activitat en el programa d’activitats d’ajustament, amb la finalitat de potenciar o mantenir les habilitats cognitives dels usuaris. La mostra es va estrenar el passat mes d’abril al Centre Cívic Montserrat Roig. Ara es pot tornar a veure a l’Hotel Don Cándido gràcies a la col•laboració de la Fundació Lao.

El 2º Torneig d’Hivern de la UFB Jàbac i Terrassa s’amplia amb la categoria prebenjamí

Terrassa té la setmana vinent una cita amb el futbol base de primer nivell. Aprofitant l’aturada que marca la Federació Catalana pel pont del desembre, la UFB Jàbac i Terrassa organitza la segona edició del Torneig d’Hivern. Seran els dies 6, 9 i 10 de desembre.

Aquest dijous s’ha fet la presentació d’aquesta competició, que inclou com a novetat la categoria prebenjamí de primer any. Un total de 20 equips procedents de les quatre províncies catalanes prendran part en el torneig en aquesta categoria, amb l’objectiu d’ampliar fronteres més enllà del seu territori. I és que en aquesta edat, 6 anys, moltes de les joves promeses juguen en competició escolar i en federats contra equips de la seva ciutat i demarcació. Les Palmeres i Can Jofresa seran les seus de la primera jornada, el dimecres 6. Els dos primers classificats de cadascun dels quatre grups lluitaran pel títol.

Els dies 9 i 10 de desembre estan reservats per a la categoria benjamí de primer i segon any, amb la participació de 30 equips. Els partits es disputaran íntegrament a Can Jofresa. Destaca sobretot el cartell del 2009, amb les grans potències del futbol formatiu com el FC Barcelona, el RCD Espanyol, la Damm, el Girona, el Nàstic o el Gimnàstic Manresa. Els dos primers classificats i els dos millors tercers passaran a la fase final. RCD Espanyol i FC Barcelona van ser els guanyadors de la primera edició.

La canalla, protagonista del calendari de la cultura popular del 2018

La cultura popular ja té a punt el calendari 2018. Enguany s’ha optat per la canalla dels grups i entitats que formen part de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular. D’aquí el títol del calendari, “Creixem amb la cultura popular”.

Com l’any passat les imatges són del periodista i fotògraf Manel Marquès i el disseny de Ramon Codinas. De fotos n’hi ha 99 repartides en forma de mosaics entre els dotze mesos i la portada. En edicions passades el calendari ha estat obra de Montse Saludes i Jaume Olivet.

Alguns mesos s’il·lustren amb una festa tradicional del calendari com la cavalcada de reis, el carnestoltes o els pessebres. En d’altres amb diades habituals del mes: esbarts al març, bastoners a l’abril, gegants al maig, diables al juny, el Bitxo a l’octubre i castells al novembre. El calendari es completa amb imatges del Drac, sardanes i el Ball de Serrallonga.

El calendari de la cultura popular es vendrà a 8 euros a partir de la setmana que ve en diversos quioscos i llibreries. També es pot comprar directament a les entitats de la Coordinadora a 5 euros.

TerrassaCentre i Prodis fan ciutat aquest Nadal

230 arbres de fusta com aquest guarniran els aparadors de les botigues associades a TerrassaCentre aquest Nadal. Estan fets a mà, un per un, pels usuaris de Prodis i són el fruit del conveni de col•laboració entre les dues entitats. Són la principal novetat de la campanya d’aquestes festes, que porta com a lema “Junts Fem Nadal” i que vol posar de manifest el compromís, la implicació i el valor afegit que ofereix el comerç de proximitat.

A més, un concurs a Instagram sota l’etiqueta #JuntsfemCiutat, premiarà les fotografies que mostrin els arbres millor personalitzats per cada establiment.

La ciutat, amb l’enllumenat encès, ja respira Nadal però aquest cap de setmana s’afegeixen les altres activitats de la programació de TerrassaCentre, “Nadal en Colors”. Així, l’aparador del Paloma ja està instal•lat; la Fira de Santa Llúcia ultima els preparatius i s’inaugura divendres i, el trenet, l’estrella de la programació, amplia els dies que recorrerà els carrers del centre, 6 dies més, del 2 de desembre al 4 de gener.Diumenge 17 de desembre, tota la recaptació del trenet es destinarà a La Marató de TV3.

En la programació no hi falten tampoc alguns clàssics com el joc del caganer (on les famílies han de trobar 16 models diferents pels diferents aparadors per guanyar un joc de taula), la fira tradicional d’hivern, el caga tió (els dies 9,10,16 i 17 de desembre), la Festa de la Llufa (el 28 de desembre), els jocs interactius Guixot de 8 i l’Home dels Nassos ( el 31 de desembre), entre altres coses.

 

Una exposició fotogràfica denuncia «l’espai de l’oblit» del passat industrial

“Passat industrial, espai de l’oblit”, és una nova exposició amb més de 70 fotografies que documenten l’evolució del paisatge industrial a Catalunya. En un tercer intent a causa de la situació social, aquest dimecres s’ha inaugurat al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica amb un recorregut comentat per l’autor de l’exposició. La setantena de fotografies se centren en l’estat d’oblit de molts dels espais industrials d’arreu del territori. Algunes es troben en un avançat estat d’abandonament mentre que d’altres ja han desaparegut.

Molts d’aquests edificis havien estat motors de desenvolupament de sectors com l’enginyeria, l’arquitectura o l’economia. Ara el fotograf està fent un procés similar amb els processos de rehabilitació dels edificis. La mostra consta d’imatges fetes entre el 1985 i el 2017, de fàbriques dedicades a diferents activitats industrials, però sobretot del sector tèxtil a Terrassa, Sabadell, Castellar, Manresa, Roda de Ter o Capellades entre d’altres. L’exposició posa en coneixement la riquesa del patrimoni industrial i i busca difondre la necessitat de la rehabilitació i de la documentació gràfica per preservar aquest llegat.

Els quatre candidats a Síndic municipal es presenten a la Masia Freixa

Terrassa dóna a conèixer els quatre candidats a Síndic de Greuges, en un debat obert aquest dimecres al vespre a la Masia Freixa. En el marc del procés participatiu que s’està fent, per primera vegada els quatre candidats van debatre en públic, les seves principals propostes. Les quatre persones que opten a ser Síndic de Greuges de Terrassa són Isabel Marquès, que va ser Síndica entre el 2010 i el 2016, i l’única dona candidata a la reelecció.

Roger Peiró es presenta com una opció nascuda d’altres processos participatius i de la necessitat de treballar per als altres. Jordi Estapé és l’únic que repeteix candidatura, després de l’intent fallit de la primera elecció. Es presenta des de la vocació de servei de les seves dues professions: periodista i advocat. Finalment José Miguel Sanz és un expert en participació ciutadana des de la seva professió de mediació de consum i amb una formació social molt consolidada.

El debat també va servir per entendre millor la figura del Síndic, com fer arribar aquest servei als ciutadans i de la necessitat d’acostar-se als barris i a les seves entitats veïnals. Fins el 12 de desembre els candidats encara poden fer actes de campanya en diferents espais de la ciutat. El 14 de desembre és la data de la votació que es podrà fer de forma presencial des de dos quarts de deu del matí a les 8 del vespre, en els cinc Centres Cívics de la ciutat, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça Didó i al Casal Cívic de Can Parellada. Un cop es coneixi el guanyador, la Junta de Portaveus validarà l’elecció per elevar-ho al ple perquè ho ratifiquin els regidors.

Una jornada coordina persones en atur i empreses de la comarca per crear ocupació de qualitat

En els pitjors moments de la crisi econòmica l’atur va arribar a Terrassa a un índex del 24%. Des de llavors, s’ha reduït fins arribar al 14% actual. Amb tot, el nombre de persones sense feina és encara molt elevat i cal implementar noves mesures que aconsegueixin reduir aquesta xifra.

Amb aquest objectiu, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, celebra al Museu de la Ciència les Converses del Mercat de Treball. En aquesta cinquena edició, hi participen una trentena d’empreses i 220 persones que busquen feina. Les jornades volen ser una plataforma per compartir inquietuds, necessitats i iniciatives entre els dos col·lectius. També es pretén facilitar les eines necessàries per a la creació d’ocupació de qualitat.

Des de l’administració pública admeten la dificultat de crear un projecte empresarial sòlid i reconeixen l’esforç del sector. En aquest sentit, aposten per trobar espais de pacte, diàleg i compromís entre tots els agents implicats.

Aquesta jornada s’emmarca en la mesura de foment de l’ocupació del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental.

Terrassa, escollida Ciutat amb Caràcter per l’Agència Catalana de Turisme

Terrassa és una ciutat amb caràcter. Ho diu l’Agència Catalana de Turisme que impulsa un nou distintiu, Ciutats i Viles amb Caràcter, amb l’objectiu de promocionar aquelles ciutats que combinen diferents aspectes, com la cultura, l’art, la gastronomia, l’arquitectura i la innovació, per oferir al visitant una experiència completa. Juntament amb Terrassa, l’Agència també ha reconegut amb aquest distintiu set ciutats més: Lleida, Tarragona, Girona, Vic, Reus, Vilafranca del Penedès i Tortosa. Per ser escollits els municipis han de complir sis requisits: han de destacar en un dels quatre eixos anomenats ‘de caràcter’ (històrico cultural, eno-gastronòmic, artístico-creatiu o d’altres, com l’esportiu o el sostenible); han de ser capital de comarca o tenir una població d’entre 10.000 i 50.000 habitants; existència de, com a mínim, tres Béns Culturals d’Interès Nacional; han de tenir una oferta i serveis turístics amplis; han d’estar orientades a la sostenibilitat i a la innovació; i, per últim, han de tenir un mínim de serveis que millorin la vida dels ciutadans, com espais verds, comerç de proximitat i una bona xarxa de transport públic.

Amb aquest reconeixement com a “Ciutat amb caràcter”, Terrassa veurà enfortit el seu posicionament de ciutat referent dins del sector del turisme cultural i patrimonial. A més, l’oferta turística de la ciutat formarà part, de forma preferent, en les diferents accions de difusió organitzades per l’Agencia Catalana de Turisme.