Homenatge a Joan Borràs i Conxita Estany als Amics de les Arts

Els Amics de les Arts homenatgen des d’aquest diumenge el matrimoni de Joan Borràs i Conxita Estany a través d’una exposició que repassa la seva trajectòria com a artistes i, també, la seva estreta relació amb l’entitat.

«Joan, Conxita i Amics» fa una retrospectiva de la seva llarga carrera a través d’un conjunt d’obres pictòriques. El matrimoni va dedicar bona part de la seva vida a l’art, i així ho documenten una bona mostra dels dibuixos, olis o aquarel·les que van crear.

L’exposició, però, també inclou fotografies i altres documents que ajuden a rememorar les vivències compartides amb la seva generació de pintors i amb Amics de les Arts.

La mostra, que es pot visitar fins al 17 de març a la seu d’Amics de les Arts, també ha servit de pretext perquè la família cedeixi a l’entitat un bon nombre d’obres tant dels homenatjats com d’altres artistes.

El cuplet busca la glòria moderna al Teatre Alegria

Aquest diumenge a la tarda el Teatre Alegria ha acollit un espectacle que unia la tradició del cuplet amb modernitat escènica: «Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria», el primer muntatge de Glòria Ribera a la direcció. L’artista de Guissona, a qui el públic egarenc ja va veure sobre l’escenari al darrer Terrassa Noves Tendències amb «Explore el jardín de los Cárpatos», dirigeix i protagonitza el que ha definit com una varieté postmoderna. Es tracta d’un collage de cançons, coreografies, monòlegs i projeccions audiovisuals on les actuacions de fa 100 anys a l’antic Paral·lel de Barcelona es renoven amb un nou format i uns referents actuals.

El gènere del cuplet, doncs, és l’eina per fer crítica social amb dianes com el consumisme i casos concrets com els diners públics amb els quals es paga la llet que li sobra a certa empresa agroalimentària de Guissona perquè es consumeixi a les escoles públiques catalanes.

«Tempus fugit», el viatge de la vida al Centre Cultural Terrassa

El pas del temps i la seva fugacitat són els grans protagonistes de «Tempus fugit», l’espectacle que la companyia LaMov ha presentat aquest dissabte dins de la Temporada de Dansa del Centre Cultural Terrassa.

La companyia aragonesa, nascuda l’any 2008, ha presentat a l’auditori egarenc una obra amb moviments explosius i dinàmics, portats fins a l’extrem en alguns moments. Tot per a representar un viatge frenètic, apassionant i, fins i tot, dolorós, que vol simbolitzar el pas de la vida i tot allò que hi deixem en el seu pas.

La producció, que compta amb nou ballarins i ballarines i amb música de Vivaldi, està encapçalada pel madrileny Víctor Jiménez, que dirigeix la companyia LaMov des de la seva creació. Junts han estrenat una quinzena d’espectacles, tant clàssics com contemporanis.

De fet, al 2015 la companyia ja va ser al Centre Cultural, presentant una versió renovada del conte de La Ventafocs. A més, també han actuat a teatres emblemàtics com el Teatro Campoamor d’Oviedo, el Jovellanos de Gijón o el Cervantes de Málaga, i també han viatjat a França, Alemanya, Itàlia o els Estats Units.

La temporada de dansa del Centre Cultural continua amb una quinzena més d’espectacles al llarg d’aquest any. El 20 de març serà el torn de Metamorphosis Dance.

Desenes de voluntaris netegen de residus la zona natural de Can Boada

Un centenar de persones s’han trobat aquest diumenge al matí per a recollir residus de la zona natural de Can Boada, prop de l’institut Torre del Palau i del dipòsit d’aigua. Els voluntaris han trobat quilos i quilos de residus, des de centenars d’ampolles de vidre i burilles fins a deixalles més grans, com un sofà, seients de cotxe o un televisor.

La recollida l’ha impulsat l’empresa terrassenca Ingrowth, conjuntament amb els Voluntaris Forestals de Terrassa, la plataforma Terrassa Lliure de Plàstics, Vegan Terrassa i l’Ajuntament. Els organitzadors han repartit bosses de brossa i guants, a més d’altres materials com pales o pinces. Les deixalles s’han anat acumulant perquè, en acabar, Eco-Equip les recollís.

Tot i que s’hi havien apuntat unes seixanta persones, s’hi ha acostat molta més gent, tant joves com famílies i gent gran. Els organitzadors valoren molt positivament l’èxit de la iniciativa, però creuen que no és suficient. Demanen més mesures per a evitar que els incívics puguin abocar deixalles als espais naturals.

Amb aquesta, ja són prop d’una quinzena les recollides de residus organitzades per a netejar espais naturals de la ciutat, unes iniciatives que s’han multiplicat els darrers mesos. A més de Can Boada, també s’han netejat sectors com la Riera de Can Bogunyà, La Grípia o el Llac Petit.

Dos autobusos de Terrassa a la manifestació independentista de Barcelona

Una setantena de simpatitzants de Terrassa per la Independència han assistit aquest diumenge al migdia a la concentració independentista convocada per l’Assemblea Nacional Catalana a Barcelona. La delegació egarenca s’ha trobat a l’Estació d’Autobusos de Terrassa a quarts d’onze del matí, on els esperaven els dos autocars contractats per Terrassa per la Independència. Encara que els dos vehicles tenien capacitat per a 60 persones, les mesures anticovid-19 deixaven l’aforament màxim per sota de les 40. A més, un dels autocars havia fet abans parada a Matadepera per recollir més passatgers.

L’objectiu de la convocatòria era pressionar Esquerra, Junts i la CUP perquè formin un govern independentista de coalició a la Generalitat.

El theremin, protagonista del Cicle Infantil del Districte Zero

El theremin, un dels primers instruments electrònics, ha estat el protagonista d’una sessió dedicada als més menuts al Vapor, la sala de la Casa de la Música de Terrassa.

La pedagoga musical Laura Martín i el thereminista Toni Hernàndez han estat els encarregats de presentar aquest instrument als més petits. El theremin, inventat el 1919 pel rus Léon Theremin, es fa sonar a partir de la posició de les mans respecte dues antenes. Per tant, és un instrument que no cal tocar físicament perquè soni, i així ho han pogut comprovar els nens i nenes del públic.

Tot i que l’instrument podia ser un desconegut per a bona part del públic, el repertori ha ajudat a donar-lo a conèixer: han sonat alguns èxits infantils com «Els pirates» d’El Pot Petit o «Let it go» de Frozen, i d’altres de clàssics, com la popular cançó napolitana «O sole mio» o l’ària «O mio bambino caro».

L’exhibició de theremin, organitzada per la Casa de la Música de Terrassa, és un dels actes dins del Cicle Infantil i Juvenil del Districte Zero, que agrupa diverses iniciatives culturals, creatives i socials de la zona nord del barri del Centre. Dins d’aquest cicle, també s’hi han fet iniciatives com teatre o titelles, i en les properes setmanes també hi ha programades exhibicions de circ i exposicions.

El Dia d’Andalusia arriba a Terrassa amb una ofrena floral austera per la pandèmia

El Dia d’Andalusia, que se celebra cada 28 de febrer, s’ha hagut d’adaptar aquest any a les condicions imposades per la pandèmia. La plaça d’Andalusia ha acollit aquest dissabte la tradicional ofrena floral als peus de l’escultura Amalgama, dedicada als terrassencs i terrassenques nascuts a Andalusia.

Mig centenar de persones, la majoria autoritats polítiques i representants de les entitats andaluses de la ciutat, han pogut assistir a un acte que no ha comptat, com és habitual, ni amb música de banda ni amb parlaments.

La resta d’actes, com la Diada de Germanor que se celebrava habitualment el diumenge a la masia Els Bellots, s’ha hagut de suspendre, així com la Fira de Germanor estrenada, amb gran èxit, l’any passat.

L’acte commemoratiu que sí que es farà serà dissabte 6 de març al vespre al Teatre Principal. Serà un acte cultural amb els grups flamencs Munay i Rocío de Rosi, la comparsa del carnaval de Cadis Los Olvidados, l’artista sevillana La Tara i els cantants terrassencs Toni Torres i El Biri.

L’Ajuntament xifra en 11.500€ els desperfectes per la manifestació de divendres

11.500€. Aquesta és la quantitat que segons l’Ajuntament de Terrassa costarà reparar els desperfectes causats pels aldarulls posteriors a la manifestació de divendres al vespre. En concret, el consistori detalla que es van cremar nou contenidors, dels quals, vuit de càrrega posterior amb capacitat de 1.100 litres i un de càrrega lateral de 3.200 litres. L’alcalde Jordi Ballart ha condemnat aquests fets «de manera clara i contundent», reiterant que «la llibertat d’expressió no es defensa amb violència» i indicant que «cal separar clarament l’exercici del dret de manifestació que moltes persones van voler exercir ahir al vespre de manera pacífica, cívica i democràtica, dels que van provocar aldarulls i destrossar i malmetre el que és de totes i tots els ciutadans de Terrassa». Ara bé, el govern municipal en cap moment fa cap esment de les persones que van resultar ferides arran de l’actuació dels Mossos d’Esquadra. De fet, l’alcalde «vol agrair la feina realitzada pels diferents cossos d’emergència, seguretat i neteja que van estar operatius la passada nit a la ciutat, per actuar davant de les agressions i els actes vandàlics».

L’Ajuntament també destaca que, malgrat es va malmetre mobiliari urbà, cap comerç de la ciutat va patir desperfectes i només es va registrar el trencament d’un vidre d’una entitat bancària.

 

 

Concentració en suport als set detinguts de divendres

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra a la carretera de Matadepera, just l’endemà de les detencions per la manifestació a favor de la llibertat d’expressió. Demanaven la posada en llibertat de les set persones arrestades i comptaven amb el suport d’organitzacions com Arran i partits com la CUP. Els concentrats s’han aplegat a les 10h i s’hi han estat durant més de dues hores, després de les quals s’han traslladat als Jutjats de Terrassa, cap a on anaven a declarar els detinguts. Tots han acabat quedant en llibertat amb càrrecs. En un primer moment, la policia catalana havia afirmat que només una de les set persones arrestada era menor d’edat, però Alerta Solidària assegura que en realitat serien tres els menors d’edat. Sempre segons aquesta organitació antirepressiva, els tres menors haurien quedat en llibertat avui a les 4h, mentre que els altres quatre són els qui ho han fet al llarg d’aquest matí i migdia.

Un sindicat policial es personarà com a acusació contra els detinguts

La mateixa nit de divendres, pràcticament quan els Mossos havien donat per acabat el dispositiu policial, un sindicat va anunciar a les xarxes que es personaria com a acusació contra els detinguts. Es tracta del Sindicat de Policies de Catalunya, que s’expressava a través del seu compte a Twitter amb la següent piulada:

Les escoles de Terrassa adapten les jornades de portes obertes a la pandèmia

Aquest cap de setmana han arrencat les portes obertes als centres educatius de la ciutat, unes jornades que per força han hagut d’adaptar-se a la covid-19. Cites prèvies i aforaments màxims de deu persones són els principals requisits d’unes visites presencials que es complementen amb entrevistes telemàtiques i altres recursos digitals per donar a conèixer les diferents escoles. Al web municipal, l’Ajuntament hi ha habilitat un directori amb vídeos per veure les instal·lacions de tots els centres educatius de Terrassa. Tot i això, són moltes les famílies que continuen preferint visitar les escoles in situ, en unes jornades de portes obertes molt més dirigides i estructurades de l’habitual, una sèrie de canvis que alguns centres valoren positivament fins al punt que podrien mantenir-se un cop acabi la pandèmia.

El procés de preinscripció pel curs vinent arrencarà dilluns 15 de març per l’educació infantil i primària i el dimecres 17 per la secundària. Tant els formularis com la documentació necessària s’hauran de presentar obligatòriament per via telemàtica.