Acord entre el govern i el PSC per la millora de la mobilitat amb especial atenció a Les Arenes

Les actuacions d’urbanisme tàctic a Les Arenes, Can Montllor i La Grípia han centrat bona part del ple de gener. S’hi havien presentat quatre propostes de resolució sobre el tema: una del govern i una de cada partit de l’oposició però el PSC i Vox han acabat retirant les seves. Els socialistes n’han pactat una de nova amb el govern a la que l’extrema dreta s’ha abstingut.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, ha estat el primer en reconèixer que les intervencions fetes amb els fons europeus no havien generat l’impacte desitjat.

La proposta concreta les mesures per millorar l’accessibilitat als passos de vianants de Les Arenes i l’increment en 375 les places d’aparcament que ja es van anunciar la setmana passada. També treballar les noves actuacions amb veïns i comerciants.

Per la seva part el PP s’ha quedat sol en la seva proposta per revertir l’urbanisme tàctic on hi hagi hagut rebuig i no fer més intervencions sense consensuar-les amb veïns i comerciants.

L’alcalde Jordi Ballart ha hagut de parar els peus a la portaveu de Vox per les expressions que ha fet servir per defensar la proposta d’elaboració d’un pla d’emergència contra la delinqüència i que ha estat rebutjada.

Una intervenció ciutadana de la FAVT expressava el seu malestar per l’increment de la pressió fiscal, han dit, sense contraprestació de serveis ni participació de la ciutadania.

El ple de gener també ha aprovat mantenir la reducció de la tarifa del títol de transport T-25 i el Pla Estratègic de subvencions.

Jordi Ballart i Ignasi Giménez es reuneixen per parlar del municipi i de la comarca

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha mantingut aquest migdia de dijous una reunió institucional amb el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez.

La trobada ha servit perquè els dos dirigents polítics hagin abordat diversos temes d’interès, tal pel que fa al municipi de Terrassa com a la nostra comarca.

Una nova zonificació escolar per al curs 2025-2026 ajudarà a revertir encara més la segregació

La preinscripció per a infantil i primària serà del 6 al 20 de març. Per als alumnes de primer d’ESO, del 8 al 20. La matrícula, del 18 al 26 de juny.

L’any passat, les famílies majoritàriament van obtenir plaça en el centre que havien demanat com a primera opció (el 92% a infantil i el 90,5%, a primer de l’ESO).

El regidor d’educació, Joan Salvador, espera pocs canvis aquest curs però treballa ja en un nou mapa escolar que hauria d’estrenar-se el 2025-2026. Hauria d’estar enllestida a la tardor per poder aplicar-se a les preinscripcions de l’any vinent.

L’actual zonificació és del 2009 i dibuixa quatre àrees d’influència. Ja s’han recopil·lat dades sobre la radiografia actual i les projeccions de futur, tenint en compte que la ciutat creix constament i rep molta població de fora. Una comissió interna del Consell Escolar Municipal treballarà en una proposta que aporti solucions reals i efectives a les mancances actuals. Si no és així, no es tocarà res, puntualitza. El regidor creu que s’ampliaran les zones, passant de 4 a 5 o 6.

El mapa i el repartiment de l’alumnat han estat dos dels ingredients de la recepta que ha seguit la ciutat per revertir la segregació escolar. Terrassa ha passat en cinc anys d’encapçalar la llista a ocupar la posició número 22. Salvador remarca que és un èxit col·lectiu i que la ciutat continua treballant-hi.

La resta d’ingredients que han ajudat a la millora són: la baixada de les ràtios (20 criatures a I3 i 30, a primer de l’ESO), la reserva de places per absorbir la matrícula viva o les aliances educatives.

Així a banda dels projectes Magnet o les ArtINFUSIONS, amb recursos municipals s’han impulsat aquest curs 3 aliances educatives: l’Escola Font de l’Alba i el Centre Tecnològic Leitat; l’Escola Auró i el Centre d’Educació Musical i l’Institut Escola Pere Viver i Taigua.

Terrassa Afronta La Preinscripció 7

Terrassa Afronta La Preinscripció 4 Terrassa Afronta La Preinscripció 3 Terrassa Afronta La Preinscripció 2 Terrassa Afronta La Preinscripció Del Curs Vinent 1

 

Terrassa commemora la matança d’Atocha del 1977

Aquest 24 de gener del 2024 s’han complert 47 anys de la matança per part d’un grup feixista, dels advocats d’un despatx laboralista d’Atocha, a Madrid. Per sisè any consecutiu, Terrassa se suma a la commemoració d’aquell atemptat que va representar un cop dur pels persistents lluitadors per a la democràcia i la llibertat, i pels drets laborals dels treballadors.

Aquest dimecres una nombrosa representació institucional i social, ha fet un minut de silenci i una ofrena floral a la placa que recorda aquests fets, davant el sindicat de Comissions Obreres. En els Parlaments s’ha parlat de la necessitat de preservar la memòria per a les futures generacions per no alimentar l’actual augment social de l’extrema dreta.

Un grup d’advocats laboralistes s’enfrontaven l’any 1977 a les restes d’una cruel dictadura que havia sumit el país en una foscor de 40 anys. Un grup d’extrema dreta entrava al despatx del carrer Atocha de Madrid i matava a cinc persones i en feria quatre més.

Uns fets que una placa recorda per a la Memòria Històrica a la façana dels sindicats. Com cada any, s’han pronunciat solemnement el nom de tots els afectats i s’ha tancat l’acte amb el Cant de la Internacional i el d’Els Segadors.

Ballart rep el Mossèn Francisco, capellà de la parròquia de Sant Llorenç

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; acompanyat de la regidora de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Patricia Reche; s’ha reunit aquest matí amb el Mossén Francisco, capellà de la parròquia de Sant Llorenç.

Durant la reunió s’han tractat temes d’interès per al barri. També s’ha donat a conèixer la seva entitat i ha presentat a l’alcalde el col·lectiu «Capellanías de Católicos Guineo ecuatorianos en España», que treballa temes socials, principalment en la cerca activa d’oportunitats en el mercat laboral.

Vox confia arribar a un consens sobre urbanisme tàctic al ple de gener

L’urbanisme tàctic emprat a la ciutat en general i, més concretament, els darrers canvis al barri de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor centraran bona part del debat del ple de gener. De moment, sobre el paper de l’ordre de dia hi ha 4 propostes de resolució sobre el mateix tema: una presentada pels tres partits de l’equip de govern, una altra del PSC, una tercera del PP i una quarta de Vox.

Totes les forces demanen revisar o millorar alguns aspectes. Per aquest motiu, la portaveu del grup municipal de Vox confia arribar a un acord d’aquí a divendres entre els diferents partits.

L’urbanisme tàctic no és l’única proposta de resolució de Vox. També demanen la creació d’un pla d’emergència contra la delinqüència. Arran dels 4 apunyalaments dels darrers dies, un mortal i l’agressió sexual de més d’una persona contra una noia comesa aquest diumenge al Parc dels Catalans, la formació demana que el Consell de Seguretat es reuneixi mensualment i que el Ministeri expulsi els delinqüents multireincidents en situació irregular, entre altres punts.

Vox també ha presentat dues propostes d’acord de junta de portaveus: una sobre les empreses que van marxar de Catalunya arran del procés i l’altra per tornar a exigir a la Generalitat el pagament de les beques de menjador a les escoles concertades.

 

 

El PP vol que l’Ajuntament reverteixi l’urbanisme tàctic i es consensuï amb els veïns

El PP vol que l’Ajuntament reverteixi l’anomenat ‘urbanisme tàctic’ que ha aplicat els darrers mesos a diferents zones de la ciutat. Els populars diuen que no només no ha facilitat la mobilitat sinó que l’ha empitjorat. Han posat com exemple, les actuacions fetes al barri de Les Arenes, al voltant de la placeta de Banyoles.

El PP es queixa que l’urbanisme tàctic «s’ha dut a terme sense la complicitat dels veïns afectats». També critica que s’ha finançat amb fons europeus i que si ara es vol tornar enrere s’haurà d’anar a les arques municipals.

Una de les actuacions dels darrers mesos ha estat als carrers Galileu i Arquimedes. Els populars celebren que l’opció de reobir la Rambla, encara que sigui parcialment, torni a estar a sobre la taula.

La intenció del PP és portar aquesta proposta al proper ple municipal, però el fet que els altres grups també en presentin de similars en aquesta qüestió podria acabar amb algun acord d’última hora.

La plataforma «Que no ens pugin els fums!» presenta al·legacions sobre els límits de la ZBE

Els veïns i veïnes dels carrers Faraday, Nicolau Talló, Josep Trueta, Galvani i Severo Ochoa, aplegats sota l’ensenya de la plataforma “Que no ens pugin els fums!”, un cop vist el projecte d’ordenança municipal que ha de regular la zona de baixes emissions (ZBE) de Terrassa, han formulat i presentat al·legacions sol·licitant es corregeixi la delimitació prevista per l’Ajuntament.

Han constatat que el projecte municipal, en contra del que és habitual, preveu que un dels seus llindars se situï en carrers interns d’un barri, en lloc de situar-se en avingudes o carrers amples. En concret, el llindar oest segueix els carrers Faraday i Josep Trueta, fet que obligaria els vehicles més contaminants que vulguin travessar la ZBE de sud cap a nord a desviar-se cap a ells per a evitar-la. També obligaria als vehicles que vulguin travessar-la de nord cap a sud a desviar-se cap a Severo Ochoa i Galvani.

Per això, volen que el llindar oest de la ZBE se situï a la Rambla o l’avinguda d’Àngel Sallent. Creuen que el trànsit més contaminant no ha de passar pel mig del barri de Ca n’Aurell. Entenen que les mateixes consideracions emprades per l’Ajuntament per situar la ZBE al centre de la ciutat s’han d’aplicar a l’hora de definir els seus límits.

L’al·legació ha estat subscrita per 537 veïns i veïnes. És una més de les accions que com a plataforma estan fent per preservar la tranquil·litat del barri, una mobilitat sostenible i no agressora.

Reclamen que les avingudes, i sobretot les rondes, siguin les grans distribuïdores del trànsit, que l’Ajuntament prengui mesures i inverteixi en aquestes vies.

La plataforma “Que no ens pugin els fums!” vol recuperar l’esperit de consens i acord que la ciutat va perdre després del pacte per a la mobilitat de l’any 2000 i el seu primer pla de mobilitat, diu.

Terrassa afegeix un nou enllaç a Can Boada a la proposta del traçat de la B-40

El govern municipal confia explicar la seva nova proposta pel traçat de la Ronda Nord al ministre de Transports quan s’inauguri el tram Olesa-Viladecavalls de la B-40 en unes setmanes.

S’hi anirà amb una proposta unitària de Terrassa, Sabadell, Castellar, les cambres de comerç, la Cecot i la plataforma Fem Vallès. S’està mirant d’encaixar les propostes de les dues capitals.

Pel seu terme Terrassa planteja la construcció majoritàriament en trinxera, amb quatre túnels i quatre viaductes sobre la riera de les Arenes i diversos barrancs. El traçat travessaria la carretera de Matadepera per sota, i això implicaria expropiar la benzinera i l’aparcament de caravanes. Tot el trajecte seria soterrat o semi-soterrat per minimitzar l’impacte ambiental.

Tercera sortida per accedir a l’Est de la ciutat

El govern municipal també posarà sobre la taula la construcció d’una una tercera sortida de la B-40. El tram construït que ve de Viladecavalls només té ara un enllaç, a la carretera de Rellinars, i se n’està fent un altre per la zona de Can Trias.

L’executiu proposa el tercer a l’alçada del camí de Can Gonteres, entre les dues anteriors. S’ampliaria el pont que ara ja travessa la B-40 i es construiria una rotonda uns metres a l’Est. L’enllaç donaria servei als barris de Can Boada, Ca n’Aurell i La Maurina i, de retruc, ajudaria a descongestionar els carrers Arquimedes i Galileu.

La proposta de Terrassa contempla a futur un quart enllaç, ja cap a Sabadell, per la riera de les Arenes i que connectaria amb l’avinguda del Vallès.

Enllaços B40

La terrassenca Amanda Parets, al capdavant del Jovent Republicà del Vallès Occidental

El Jovent Republicà del Vallès Occidental inicia un nou període liderat per Amanda Parets Garcia i l’Andreu Gaya Trujillo. La terrassenca queda al càrrec de l’equip d’organització i feminismes. Durant el cinquè Congrés Regional del Jovent Republicà del Vallès Occidental s’ha destacat la necessitat de potenciar les seccions locals del territori, segons declaracions de la mateixa Amanda: «Assegurarem una bona relació entre municipis i bona comunicació bidireccional, fent-ho tot des d’una perspectiva feminista transversal». 

La jornada ha servit a l’organització per reflexionar sobre altres casuístiques que afecten la societat, tals com les noves guerres, l’emergència climàtica o l’auge dels discursos d’extrema dreta. En paraules de l’Andreu Gaya: “El Jovent Republicà al Vallès Occidental hem de ser referents i reivindicar el jovent com a subjecte polític actiu en tots els espais de participació. Defensem la creació d’un discurs fort que ressoni dins i fora de la nostra organització.”