Cavalls i carruatges surten als carrers de Terrassa pels Tres Tombs
Els cavalls i els carruatges han tornat a sortir als carrers de Terrassa per celebrar els Tres Tombs. A mig matí començaven a desfilar a l’avinguda de Can Boada en direcció a la rambla, genets i cuidadors de la ciutat però també de Vilanova i la Geltrú, Rubí o Sant Llorenç Savall.
“Fins al mes de maig, cada setmana fem una sortida”, explicava Javier López, que duia fins a cinc ponis als Tres Tombs de Terrassa. “Venim cada any”, deia Juan Pérez, que tot i jubilat de fa anys, encara segueix venint a la ciutat amb el seu cavall. “El que més m’agrada és muntar-los, donar-los menjar i netejar la quadra ja no tant…”, bromejava Maximiliano González, que tampoc es perd mai la cita amb aquesta festivitat. Per l’abanderat de Terrassa d’enguany, el genet Iván Alcázar, els cavalls són “la meva vida i meva passió”. “Des que tenia dos anys, que visc amb cavalls i treballo amb ells”.
Els Tres Tombs homenatgen el patró dels animals, Sant Antoni Abat, però també els propis animals. La tradició marcava que es fessin tres voltes al voltant de l’església amb els animals de càrrega. La primera volta buscava una bona collita; la segona, que cavalls i altres bèsties no es posessin malalts; i la tercera, que tothom pogués tenir una bona salut.
“Els Tres Tombs són història, tradició, un viatge al passat. Avui estem aquí gràcies al cavall, i tota la gent que ve els estima”, explicava Joaquim Riera, president de l’entitat Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa. “Hi ha molts cavalls que estan més ben cuidats que les persones”.
Moltíssimes persones, i també algun observador privilegiat, han acompanyat el seguit de carros i cavalls al llarg de la ronda Ponent, l’avinguda Josep Tarradellas i la rambla d’Ègara. Aquest any hi han participat més de 200 cavalls amb els seus genets, i una cinquantena de carruatges. L’organització de la Festa dels Tres Tombs ha estat organitzada pels Amics de Sant Antoni Abat.