Cavalls i carruatges surten als carrers de Terrassa pels Tres Tombs

Els cavalls i els carruatges han tornat a sortir als carrers de Terrassa per celebrar els Tres Tombs. A mig matí començaven a desfilar a l’avinguda de Can Boada en direcció a la rambla, genets i cuidadors de la ciutat però també de Vilanova i la Geltrú, Rubí o Sant Llorenç Savall.

“Fins al mes de maig, cada setmana fem una sortida”, explicava Javier López, que duia fins a cinc ponis als Tres Tombs de Terrassa. “Venim cada any”, deia Juan Pérez, que tot i jubilat de fa anys, encara segueix venint a la ciutat amb el seu cavall. “El que més m’agrada és muntar-los, donar-los menjar i netejar la quadra ja no tant…”, bromejava Maximiliano González, que tampoc es perd mai la cita amb aquesta festivitat. Per l’abanderat de Terrassa d’enguany, el genet Iván Alcázar, els cavalls són “la meva vida i meva passió”. “Des que tenia dos anys, que visc amb cavalls i treballo amb ells”.

Els Tres Tombs homenatgen el patró dels animals, Sant Antoni Abat, però també els propis animals. La tradició marcava que es fessin tres voltes al voltant de l’església amb els animals de càrrega. La primera volta buscava una bona collita; la segona, que cavalls i altres bèsties no es posessin malalts; i la tercera, que tothom pogués tenir una bona salut.

“Els Tres Tombs són història, tradició, un viatge al passat. Avui estem aquí gràcies al cavall, i tota la gent que ve els estima”, explicava Joaquim Riera, president de l’entitat Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa. “Hi ha molts cavalls que estan més ben cuidats que les persones”.

Moltíssimes persones, i també algun observador privilegiat, han acompanyat el seguit de carros i cavalls al llarg de la ronda Ponent, l’avinguda Josep Tarradellas i la rambla d’Ègara. Aquest any hi han participat més de 200 cavalls amb els seus genets, i una cinquantena de carruatges. L’organització de la Festa dels Tres Tombs ha estat organitzada pels Amics de Sant Antoni Abat.

El Terrassa FC guanya al camp de La Jonquera (0-1) i s’apropa al play-off

Segona victòria del Terrassa FC fora de casa aquesta temporada. Ha estat aquest diumenge per 0 a 1 a l’inexpugnable camp de la UE La Jonquera, un triomf que manté vius als d’Agustín Vacas en la lluita per entrar als llocs de play-of, ara a 3 punts.

Els egarencs s’han refet molt bé de la derrota contra el Sabadell “B” de fa una setmana i han dominat el partit, tot i que no han sabut materialitzar en gol les poques ocasions que hi ha hagut en el primer temps. Els dos equips s’han defensat bé i amb el marcador inicial s’ha arribat al descans.

Raúl Torres, però, s’ha encarregat de donar els tres punts al Terrassa només començar la segona meitat, quan ha fet un gol olímpic, traient un córner que s’ha colat per tot l’escaire de la porteria defensada per Toni Montero. A partir de llavors La Jonquera s’ha bolcat a l’atac, però el Terrassa no ha perdut la concentració en defensa i Ortega ha fet intervencions de mèrit, aturant un perillós contracop local que ha acabat amb el porter egarenc estès a terra amb una forta topada.Agustín Vacas, tècnic del Terrassa FC, assenyala que «venint d’una derrota bastant dolorosa, era imprescindible guanyar per seguir enganxat a les posicions de dalt i perquè la nostra afició continuï creient en nosaltres. L’equip lluitarà fins el final per entrar al play-off».

El Terrassa FC, cinquè amb 41 punts, rep diumenge el segon, el Peralada, a l’Olímpic.

Keri Bean, enginyera de la NASA, explica la seva experiència a l’ESEIAAT

Keri Bean té 28 anys i és enginyera d’operacions de la NASA. Després de cursar els estudis de meteorologia a la Universitat de Texas A&M, Keri Bean, va fer un màster sobre el clima de Mart. Ara treballa al laboratori de propulsió que l’agència té a Pasadena, a Califòrnia, com a investigadora, desenvolupadora i planificadora d’activitats.

Aquest dimecres ha visitat el Campus de la UPC a Terrassa per explicar la seva experiència en les operacions i missions espacials en les que ha participat, com Opportunity i Curiosity, entre d’altres. Bean explica que el dia que la van trucar de la NASA va ser el millor de la seva vida. Bean processa tota la informació climatològica que reben de l’espai per facilitar-la a la comunitat científica per a què dissenyin les diverses missions.


Bean ha publicat nombrosos articles i ha impartit conferències a les universitats més prestigioses de l’àmbit tecnològic i aeroespacial. També ha estat distingida amb diversos guardons i premis a la seva trajectòria i a la qualitat de la seva recerca.

Terrassa atorga la Medalla de la Ciutat a la fotoperiodista Joana Biarnés

Terrassa entrega la Medalla de la Ciutat a la què va ser la primera dona fotoperiodista d’Espanya, la terrassenca Joana Biarnés. En un acte solemne a la sala de plens aquest dimarts, la fotògrafa ha estat rodejada per amics i familiars, com el seu marit que s’ha encarregat de glosar la seva figura. Jean Michel que ha parlat com a periodista més que no pas com a marit, ha destacat la rebel·lia de la seva dona en la lluita contra el masclisme de l’època, i la dictadura. També ha destacat la seva tasca en esdeveniments com les riuades de 1962.

Una Biarnés afable i emocionada ha donat les gràcies a qui ha contribuït a la difusió del seu treball. Per la seva banda l’alcalde de Terrassa ha destacat la feina de Biarnés com una gran cronista de la seva època, i llença el repte de recopilar la història dels fotògrafs de la ciutat

Joana Biarnés és filla del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés de qui va heretar l’olfacte periodístic plasmat en imatges. L’any 1962 va publicar un extens reportatge al diari Pueblo sobre les riades de Terrassa. Després es trasllada a Madrid on destaca pels seus reportatges a famosos com els Beatles, Tom Jones, Orson Welles o els espanyols Lola Flores, Salvador Dalí o el Cordobés entre molts d’altres. Als anys 80 deixa la professió pel caire sensacionalista que agafa la prensa, i porta un restaurant a Eivissa. Ara s’instal·la a Viladecavalls i continua fent reportatges fotogràfics, l’últim sobre els usuaris de Prodis.

La PAH organitza un taller obert per reclamar les clàusules sòl

El Centre Cívic Montserrat Roig ha acollit aquest dissabte al matí un taller sobre les clàusules sòl i els abusos que s’han produït en aquest àmbit.


Amb aquesta activitat oberta a tota la ciutadania, la PAH ha volgut assessorar de forma gratuïta les persones afectades.

L’objectiu és aconseguir que les entitats financeres tornin els diners que han cobrat de forma abusiva sota aquest concepte.

El Terrassa FC perd contra el cuer i fa un pas enrere en la lluita pel play-off

Derrota inesperada i dura del Terrassa FC aquest diumenge. Inesperada perquè ha estat a casa contra el cuer de la categoria, i dura perquè es tracta del filial del Sabadell.

Ha estat un derbi incòmode pel vent i en el que en gairebé cap moment l’equip d’Agustín Vacas s’ha mostrat reconeixible. Poques ocasions a la primera meitat. Raul Torres ho ha provat amb un llançament de falta que atura sense problemes Embela. El Sabadell ‘B’ de mica en mica anava traient el cap a la porteria d’Ortega. Una de les aproximacions més clares ha estat aquest xut de Montero que surt fregant el pal. Però l’acció més decisiva pel partit ha arribat al minut 38, quan Marc de Val veia la segona groga i deixava el Terrassa amb 10 jugadors.

Amb inferioritat els egarencs han encarat la segona part, en la que tampoc han trobat el seu joc. L’única oportunitat vermella ha estat un xut llunyà que per poc sorprèn Embela. Mentre, Ortega mantenia la porteria a zero gràcies a una mà salvadora a un xut de Max Marcet. Però el porter del Terrassa no va poder fer res a tres minuts del final, quan Max remata al travesser i el rebuig el recull Sarmiento per emportar-se els tres punts cap a Sabadell.

El Terrassa FC ha tingut la sort, almenys, que els seus rivals directes per entrar al play-off, Vilafranca i Ascó, no han pogut passar de l’empat en els seus respectius partits i es queda a cinc punts del quart lloc.

El Palau crida ‘volem acollir’ amb 15.000 persones i més de 50 artistes

Una cinquantena d’artistes al Palau Sant Jordi i més de 15.000 assistents per posar de relleu unes altres xifres: que durant l’any passat van jugar-se la vida al Mediterrani més de 360.000 persones. Que 5.022 van morir ofegades al mar, i que mentre el compromís inicial a Espanya és que vinguessin 17.000 persones, l’Estat encara no n’ha acollit ni un miler. Per això, ahir, el clam era aquest:

La música, com a vehicle conductor de la reivindicació. I el Mediterráneo de Serrat, acompanyat de Judit Neddermann, Manolo García o Marina Rosell, deixava pas als castells. Per primera vegada les quatre colles de deu del país, amb els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona i la Colla Vella Xiquets de Valls s’unien en un castell conjunt.

Qui ahir, finalment, no va poder ser-hi va ser la terrassenca Gemma Humet, que va ser mare fa pocs dies. Però sí que van ser-hi Lluís Llach, Joan Dausà o Txarango. La pròxima cita de la campanya ‘Casa Nostra, Casa Vostra’ serà el proper dissabte dia 18 de febrer en la gran manifestació pels refugiats als carrers de Barcelona. L’inici serà a les quatre de la tarda a Plaça Urquinaona, baixarà per Via Laietana i acabarà davant del mar.

Per primera vegada Terrassa reconeix la innovació amb els Premis Muncunill

Per primera vegada Terrassa entrega els Premis Muncunill, uns guardons pensats per reconèixer a aquelles persones, institucions o empreses que facin una important aportació innovadora a la societat, tant des de la vessant local com estatal. En aquesta primera edició els reconeixements han anat per la terrassenca Kern Pharma, un laboratori farmacèutic líder en el desenvolupament i producció de medicaments genèrics. El Premi a la Innovació en l’àmbit estatal ha estat per l’empresa barcelonina Scytl que ha desenvolupat un sistema informàtic segur per als processos electorals.

El Premi Honorífic d’aquesta primera entrega ha estat pel cineasta Juan Antonio Bayona, en reconeixement a la seva trajectòria professional i contribució a la innovació en el sector audiovisual. Bayona, representat pel seu germà, va deixar un missatge des de Londres. El director de cinema va dir que “em fa molta il·lusió rebre aquest premi Muncunill a la Innovació. Per mi Terrassa ha sigut molt especial perquè és on vaig estudiar a l’Escola de Cinema que encara hi és. I tinc molts amics allà i encara recordo anar cada dia des de Barcelona a l’Escola i ho recordo amb molt de carinyo”. Amb aquests premis l’Ajuntament de Terrassa vol apropar la innovació a la ciutadania i enfortir el posicionament de la ciutat com a referent de la innovació a tot l’Estat.

Els tres premiats han rebut una escultura d’Anna Taratiel, a partir d’ara símbol distintiu dels Premis Muncunill. L’acte va comptar amb una conferència del psiconeuroimmunòleg  Xevi Verdaguer sobre la vinculació de la salut emocional i l’alimentació. També va haver-hi una actuació de música final, que va acompanyar als assistents fins a l’exposició “#Permutacions” de la Sala Muncunill. Els premis Muncunill tindran continuïtat el 2018 amb la inclusió d’una tercera categoria el Premi al Millor Innovador de l’àmbit Cultural.

Les biblioteques organitzen activitats per commemorar el Mes de la Pau

Durant tot el mes de febrer, les biblioteques acullen exposicions, tallers, hores del conte per fomentar la cultura de la pau entre els infants i una mostra de llibres sobre aquesta temàtica, entre altres activitats.

Una de les primeres activitats s’ha desenvolupat aquest dilluns a la tarda a la biblioteca del districte 2. Es tracta d’un taller familiar titulat “Parlem de pau”. Els nens i nenes que han participat han parlat sobre el tema i han dibuixat i enganxat els símbols de la pau en un globus terraqui.

Trobareu tota la informació i calendari d’activitats a:
http://www.terrassa.cat/mes-de-la-pau-2017

‘Amb respecte. Millor’ nova campanya per sensibilitzar sobre la gent gran

‘Amb respecte. Millor’. Aquest és el nom de la nova campanya de promoció de la gent gran que impulsa l’ajuntament i que ha presentat públicament aquest dilluns al Cinema Catalunya.

Consta de cinc vídeos i cinc fotografies, a càrrec dels equips tècnics de Canal Terrassa, que mostren situacions quotidianes per al col·lectiu però no sovint enteses per la resta de la societat. Els protagonistes parlen de les ganes d’aprendre i de viure que tenen, de les dificultats de comprensió que a vegades pateixen i de com els afecta la disminució dels seus reflexos.


Aquesta iniciativa s’inscriu en les accions del projecte ‘Ciutat amiga de les persones grans’. Un grup de 98 persones ha participat durant dos anys en l’elaboració d’un pla d’acció que conté 52 mesures a dur a terme durant tres anys.

L’objectiu és sensibilitzar tothom sobre aquesta realitat per aconseguir més respecte i consideració. La premissa és que si es bo per a les persones grans, serà bo per a tothom.
L’acte ha comptat amb una actuació de les corals de gent gran de la ciutat.