Col·lapse a les urgències de l’Hospital de Terrassa per grip, covid i manca de recursos

L’afectació epidemiològica està desbordant el servei d’urgències de l’Hospital de Terrassa. Les darreres hores en aquest centre sanitari estan essent excepcionals degut al l’alt volum de pacients que ingressen per problemes derivats de la grip A i el coronavirus, principalment. Una situació que s’agreuja pels problemes de personal i de recursos que porten reivindicant des dels comitès de personal del Consorsi Sanitari de Terrassa. Ens ho explica Neus Muñoz, internista i metge d’urgències.

Passadissos i boxes plens de pacients esperant ser atesos, més de vuit hores d’espera per ser visitat, pacients que porten més de 48 hores a urgències a l’espera de ser traslladats a planta i cua d’ambulàncies per lliurar malalts.

A les vuit del vespre, 34 pacients restaven en els passadissos afectats per problemes respiratoris derivats de la grip i la covid.

La ciutadania respira alleujada per la fi de l’obligatorietat de les mascaretes

Primer dia lliure de mascaretes a farmàcies, hospitals, centres sanitaris i residències. Eren els últims àmbits on encara era obligatori dur aquest element de protecció que es va imposar fa més de tres anys arrel de la irrupció de la pandèmia de Covid19. La mesura és tan recent que encara són moltes les persones que, bé per inèrcia bé per inseguretat, encara la utilitzen a l’accedir a l’hospital.

La obligatorietat es transforma en recomanació, sobretot en aquells espais amb persones especialment vulnerables o amb simptomatologia d’infecció respiratòria i apel·lant també al sentit comú. Com sempre, hi ha una excepció. Les mascaretes es mantenen en zones hospitalàries amb persones crítiques o immunodeprimides, quiròfans i UCIS.

A les farmàcies, bona part de la clientela estava al cas de la retirada de les mascaretes però s’han trobat amb algunes persones encara despistades amb les novetats. Les professionals se senten alleujades per l’eliminació d’aquesta barrera i esperen que la gent sigui responsable i, si està malalta, es posi la mascareta per no contagiar. El sentiment majoritari és que tothom vol recuperar la normalitat.

El ‘Sueldazo’ del cap de setmana de l’ONCE reparteix més d’un milió i mig d’euros a Terrassa

L’ONCE ha repartit un total de 1.680.000 euros a Terrassa, al sorteig del ‘Sueldazo’ d’aquest dissabte 22 d’abril.

Rosario Fernández, agent venedora dels jocs responsables de l’organització, és qui ha portat la sort a Terrassa. Ha venut un cupó premiat amb un total d’un milió i mig d’euros. 300.000 euros al comptat i un sou de 60.000 euros a l’any durant 20 anys. També ha entregat nou cupons premiats amb 20.000 euros cadascú d’ells. En total, ha repartit 1.680.000 euros.

Rosario és una persona amb discapacitat, com els 2.400 agents venedors de l’ONCE a Catalunya, que ven els productes de loteria des del quiosc de l’ONCE ubicat al carrer Rasa, 118.

L’agència de l’ONCE a Terrassa presta serveis personalitzats a 520 afiliats i afiliades i compta amb 125 agents venedors dels productes de joc de l’Organització.

El Sueldazo del Cap de Setmana de l’ONCE ofereix, tots els dissabtes i diumenges,  un premi principal a les cinc xifres i sèrie de 300.000 euros, més 5.000 euros al mes durant 20 anys consecutius a un sol cupó. I premis de 2.000 euros al mes durant 10 anys consecutius, a altres quatre cupons.

El CST participa aquest dissabte en una jornada sobre els efectes neurològics del COVID-19

El Consorci Sanitari de Terrassa participarà aquest dissabte a Madrid en la jornada sobre els efectes neurològics i alteracions neuropsicològiques per COVID-19 organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya. El CST és un dels grups de referència en la recerca sobre els canvis cognitius en persones amb covid persistent i hi presentarà els resultats de diverses investigacions.

D’una banda, el projecte Nautilus, que durant un any ha comparat el rendiment neuropsicològic de més 400 persones. La investigació ha tingut en compte les diferències en funció de la gravetat del pacient. Ha constatat que les persones que van estar a la UCI van més lentes i tenen més dificultat per organitzar-se. En les formes més lleus, han sorgit símptomes depressius i fatiga.

D’altra banda, Garolera també explicarà a Madrid un programa de realitat virtual immersiva, amb l’aplicació de tècniques de mindfullness, rehabilitació cognitiva i activitat física. S’han fet 16 sessions durant 3 mesos.

Finalment, anunciaran una nova intervenció, amb una durada de dos anys que està a punt de començar i que duran a terme amb la Universitat de Barcelona, la de Girona i la UPC, gràcies a una subvenció del Ministeri Ciència i Innovació. Així, comptaran amb un programa de rehabilitació cognitiva que es podrà fer a casa, un de realitat virtual immersiva a l’Hospital de Terrassa i un grup control que no rebrà intervenció i compararan els resultats. Des del Consorci fan una crida a la participació a tothom que hi estigui interessat.

Disminueix considerablement l‘hospitalització per Covid-19

Ens trobem en un dels moments més baixos d’incidència de la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia ara fa gairebé  dos anys i mig. 

Amb dades  d’aquest diumenge, l’últim dia de recompte, hi havia 758 pacients ingressats en el conjunt de Catalunya. Una baixada molt important si tenim en compte que fa quatre setmanes eren més de 1.800 les persones hospitalitzades. 

Pel que fa als ingressat a l’UCI s’ha passat dels 45 de fa un mes als 26 d’aquest diumenge. Es pot afirmar, així,  que l’hospitalització ha disminuït considerablement

Aquestes dades positives reforcen la idea que la variant òmicron ésent, menys greu que la delta. Així ho han confirmat un equip  de científics catalans acaba de publicar un article comparatiu de la gravetat d’aquestes  variants.

L’estudi demostra que l’ òmicron, de mitjana, presenta  un 54% menys de risc d’ingrés hospitalari. Aquest percentatge baixa encara més si l’hospitalització és a les UCI, arriba al 75% de mitjana.

El resultats de la investigació també demostren  que segons al grup d’edat Es redueix l’hospitalització,  en un percentatge que va   del 40  al 70%.  Si el pacient es troba a l’UCI aquest percentatge pot arribar del 70  fins al 90%. L’estudi conclou doncs, que la reducció del risc no és igual per a tothom.

L’incendi del Pont de Vilomara ja afecta el parc natural de Sant Llorenç del Munt

Un incendi crema des d’aquest migdia al Pont de Vilomara, al Bages, una de les zones més afectades per la sequera a Catalunya. El foc afectava cap a les 17.00 de la tarda una superfície de 440 hectàrees, de les quals 130 són dins el parc natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac. 

A les vuit del vespre, tal i com s’ha informat des del «324», l’incendi hauria cremat fins a 978 hectàrees.

Les autoritats demanen a la població dels municipis de Pont de Vilomara, Navarcles, i Sant Fruitós del Bages confinar-se per la proximitat del foc a algunes zones habitades. De fet, ja s’ha procedit a evacuar les cases que són a primera línia de foc.

S’espera avui mateix la compareixença dels Bombers de la Generalitat i del conseller de l’Interior Joan Ignasi Elena per donar indicacions als ciutadans afectats i a informar sobre els detalls d’aquesta catàstrofe natural que afecta durant les darreres hores la Catalunya Central.

 Els Bombers han rebut l’avís poc després de la una del migdia, i a mitja tarda hi treballaven un centenar de dotacions, incloses 16 d’aèries. El foc ha saltat un barranc i els mitjans aeris treballen sobre la carena. Els bombers destaquen que la prioritat ara és la defensa de les zones residencials. 

La columna de fum és visible des de Terrassa, per on també passen els mitjans aeris que surten de Sabadell i es dirigeixen  cap a l’incendi.

Segons Trànsit, a les proximitats de l’incendi estan tallades les carreteres BV-1124 Rocafort-Pont de Vilomara, BV-1125 accés C-55-Pont de Vilomara i BV-1129 accés C-55-Sant Vicenç de Castellet.

Les persones amb simptomatologia covid podran tramitar la baixa a La Meva Salut

Salut activarà aquest dimecres una nova eina a La Meva Salut per poder tramitar automàticament la baixa per simptomatologia compatible amb covid. La mesura respon a l’augment de casos d’aquestes darreres setmanes en el que constitueix la setena onada del virus.

Qualsevol persona que no pugui treballar o teletreballar en aquesta situació, cal que es quedi a casa i podrà tramitar aquesta baixa mèdica que tindrà una durada de 5 dies, sempre i quan no canviïn les seves condicions. Aquesta informació serà gestionada per professionals sanitaris que podran posar-se en contacte amb la persona malalta per seguir la seva evolució.

L’objectiu és evitar la presencialitat i simplificar aquest procediment administratiu, tant a la ciutadania com als professionals de la salut.

Paral·lelament es recomana a la població que s’administri les dosis de record, prioritzar les activitats a l’aire lliure i utilitzar mascareta en llocs tancats i poc ventilats.

Suport de MútuaTerrassa a Carmen Cabezas i alts càrrecs de Salut per la investigació de vacunacions

MútuaTerrassa ha sortit al carrer aquest dilluns al matí per fer pública la seva oposició a la querella que s’ha presentat contra Carmen Cabezas i alts càrrecs del Departament de Salut de la Generalitat. Amb la protesta a les portes dels centres de MútuaTerrassa han mostrat el seu suport per la tasca feta en el programa de vacunació. Recordem que hi ha oberta una investigació judicial per un presumpte retard en la vacunació enfront de la covid-19 dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en servei a Catalunya.

En el cas de l’Hospital Universitari de MútuaTerrassa, la doctora Esther Calbo, directora de l’àmbit mèdic de la Fundació assistencial de MútuaTerrassa ha estat l’encarregada de llegir el comunicat en què afirmen que «la priorització dels grups a vacunar es va realitzar segons criteris ètics i d’evidència científica, començant per les persones més vulnerables i per aquelles amb un major risc d’exposició i de
transmissió (personal sanitari i sociosanitari), seguides dels col·lectius amb una funció essencial per a la societat».

Les hospitalitzacions per covid es dupliquen durant l’abril

Després de superar la sisena onada, a finals del mes de març hi havia a Terrassa una vintena de pacients hospitalitzats amb covid. Durant l’abril, però, aquesta xifra no ha deixat d’augmentar, coincidint amb la retirada de les mascaretes dels espais interiors. A dia d’avui, entre Mútua i el Consorci atenen a un total de 36 malalts de coronavirus, gairebé el doble d’ara fa un mes. D’aquests, la gran majoria, 34, es troben a planta, mentre que n’hi ha dos que estan ingressats a la UCI.

En aquesta mateixa línia també ha pujat el risc de rebrot a la ciutat, que durant les últimes 4 setmanes ha passat dels 164 als 278 punts. La Rt és ara d’1,28, fet que significa que per cada 100 contagis se’n produeixen 28 de nous. De fet, segons el Consell d’Emergència de Terrassa, cada dia es detecten entre 30 i 50 casos positius a la ciutat.

Tot i aquest repunt de contagis, la letalitat del virus és menor i la mortalitat es manté força controlada. Durant l’últim mes a Terrassa s’hi han produït 7 defuncions, fet que eleva a 687 la suma de morts acumulades des de l’inici de la pandèmia.

La covid es gripalitza després de dos anys de pandèmia

Amb l’adeu de la mascareta en els interiors, a partir del proper 20 d’abril, la pandèmia arriba molt probablement a la seva etapa final. Han estat dos anys de mesures i restriccions al carrer, i d’una forta pressió assistencial als centres hospitalaris.

La primera onada de contagis es va produir amb la inesperada irrupció del coronavirus, la primavera del 2020. Durant els primers tres mesos de pandèmia, prop de 2.000 terrassencs es van contagiar, dels quals més de 200 van acabar perdent la vida.

L’indicador de risc de rebrot es va estabilitzar durant l’estiu, però es va disparar el setembre, amb la segona onada de contagis. Llavors s’havien produït uns 8.000 positius a la ciutat i la xifra de defuncions fregava ja els 300.

La letalitat del virus, però, va anar frenant amb l’arribada de les vacunes, a partir del 2021. La tercera i quarta onada van registrar uns índexs de risc de rebrot menys elevats, mentre que en el cinquè repunt ja hi havia més de 20.000 contagis acumulats a la ciutat i unes 550 defuncions.

El procés de vacunació va arribar a finals d’any amb prop d’un 80% de la població terrassenca protegida, com a mínim, amb les dues dosis. Aquest fet no va impedir que els casos positius es disparessin amb la infecciosa variant Omicron. En qüestió de quatre mesos, la xifra de contagis acumulats a Terrassa gairebé s’ha triplicat, passant dels 28.000 del desembre als 75.000 actuals. No obstant això, el balanç de víctimes mortals en aquest mateix període ha variat de les 573 a les 680.

Tot plegat indica que, durant aquests dos anys, a Terrassa s’ha contagiat un de cada tres habitants i de moment ha perdut la vida a causa de la covid un 0,3% de la població.

El departament de Salut ha anunciat aquest divendres una nova manera de realitzar el seguiment de les dades covid. El fet de no haver de notificar els nous contagis dificulta el rastreig cas per cas. És per això que a partir d’ara la covid es gestionarà igual que la grip, amb el nou Sistema de Vigilància d’Infeccions de Catalunya.