Cap de setmana amb afectacions a la línia R4 mentre l’R8 recupera el seu recorregut habitual

La línia R4 de les Rodalies de Renfe es veurà afectada aquest divendres, dissabte i diumenge. El motiu d’aquestes afectacions és l’avanç de les obres del Corredor Mediterrani. Pel que fa al tren d’R4 de divendres 19 d’agost amb sortida a les 23.03h des de Terrassa tindrà com a última parada Castellbisbal en comptes de Martorell, com és habitual. D’aquesta manera el aquest tren només retalla la darrera de les parades ja que Martorell és la següent estació després de la de Castellbisbal. El mateix cas es repeteix tant el dissabte 20 com el diumenge 21 d’agost als trens que surten des de Terrassa a les 22.33h.

Des de Renfe s’ha previst un transport alternatiu per carretera entre Castellbisbal i Martorell per als trens afectats.

Per altra banda, les obres del Corredor Mediterrani a càrrec d’Adif avancen, un fet que ha permès la recuperació del recorregut de la línia R8 entre Rubí i Castellbisbal a partir d’aquest dissabte. D’aquesta manera a partir del 20 d’agost, els usuaris de la línia R8 amb destinació Martorell i que finalitzaven a Rubí, recuperen el seu recorregut fins a Castellbisbal.

El repunt de contagis queda reflectit en un fort augment dels ingressats a planta

Mantenir la prudència i i la responsabilitat davant l’increment d’infeccions de Covid-19. Aquesta és la consigna emesa pel Departament de Salut, després d’unes setmanes en què els contagis han tornat a augmentar. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat el fort repunt de visites a l’Atenció Primària, aconsellant que els casos lleus no vagin al CAP i es quedin a casa seguint un tractament simptomàtic. I és que en els últims dies, els Centres d’Atenció Primària de Catalunya han rebut prop de 20.000 visites diàries de pacients amb covid, més del doble de la mitjana registrada durant els darrers mesos.

Actualment, la taxa és de 404 infectats per cada 100.000 habitants. La proporció de les variants d’Omicron BA.4 i BA.5 ja representa prop del 60% dels casos positius i el pic màxim de contagis es podria produir durant les properes dues setmanes.

És per això que des del CatSalut demanen prudència, dirigint-se sobretot a les persones majors de 60 anys i a les que es troben en una situació vulnerable. D’altra banda, la doctora Cabezas ha fet una crida a injectar-se la quarta vacuna, explicant que “la possibilitat de reinfectar-se és més alta si has patit la malaltia que si t’has posat la dosi de record”. De fet, el percentatge de reinfeccions en persones joves se situa quasi en un 25%, mentre que en els majors de 50 anys és d’aproximadament el 10%.

Entre els dos hospitals de Terrassa tenen, a dia d’avui, 5 malalts de covid a cures intensives i 98 ingressats a planta; un registre, aquest últim, que ha augmentant de manera notable durant el mes de juny. Per contra, la secretària de Salut Pública celebra que la xifra de pacients amb covid ingressats a les UCI catalanes estigui en “mínims històrics” i que les dades de defuncions setmanals siguin cada cop més baixes.

Les hospitalitzacions per covid es dupliquen durant l’abril

Després de superar la sisena onada, a finals del mes de març hi havia a Terrassa una vintena de pacients hospitalitzats amb covid. Durant l’abril, però, aquesta xifra no ha deixat d’augmentar, coincidint amb la retirada de les mascaretes dels espais interiors. A dia d’avui, entre Mútua i el Consorci atenen a un total de 36 malalts de coronavirus, gairebé el doble d’ara fa un mes. D’aquests, la gran majoria, 34, es troben a planta, mentre que n’hi ha dos que estan ingressats a la UCI.

En aquesta mateixa línia també ha pujat el risc de rebrot a la ciutat, que durant les últimes 4 setmanes ha passat dels 164 als 278 punts. La Rt és ara d’1,28, fet que significa que per cada 100 contagis se’n produeixen 28 de nous. De fet, segons el Consell d’Emergència de Terrassa, cada dia es detecten entre 30 i 50 casos positius a la ciutat.

Tot i aquest repunt de contagis, la letalitat del virus és menor i la mortalitat es manté força controlada. Durant l’últim mes a Terrassa s’hi han produït 7 defuncions, fet que eleva a 687 la suma de morts acumulades des de l’inici de la pandèmia.

La covid es gripalitza després de dos anys de pandèmia

Amb l’adeu de la mascareta en els interiors, a partir del proper 20 d’abril, la pandèmia arriba molt probablement a la seva etapa final. Han estat dos anys de mesures i restriccions al carrer, i d’una forta pressió assistencial als centres hospitalaris.

La primera onada de contagis es va produir amb la inesperada irrupció del coronavirus, la primavera del 2020. Durant els primers tres mesos de pandèmia, prop de 2.000 terrassencs es van contagiar, dels quals més de 200 van acabar perdent la vida.

L’indicador de risc de rebrot es va estabilitzar durant l’estiu, però es va disparar el setembre, amb la segona onada de contagis. Llavors s’havien produït uns 8.000 positius a la ciutat i la xifra de defuncions fregava ja els 300.

La letalitat del virus, però, va anar frenant amb l’arribada de les vacunes, a partir del 2021. La tercera i quarta onada van registrar uns índexs de risc de rebrot menys elevats, mentre que en el cinquè repunt ja hi havia més de 20.000 contagis acumulats a la ciutat i unes 550 defuncions.

El procés de vacunació va arribar a finals d’any amb prop d’un 80% de la població terrassenca protegida, com a mínim, amb les dues dosis. Aquest fet no va impedir que els casos positius es disparessin amb la infecciosa variant Omicron. En qüestió de quatre mesos, la xifra de contagis acumulats a Terrassa gairebé s’ha triplicat, passant dels 28.000 del desembre als 75.000 actuals. No obstant això, el balanç de víctimes mortals en aquest mateix període ha variat de les 573 a les 680.

Tot plegat indica que, durant aquests dos anys, a Terrassa s’ha contagiat un de cada tres habitants i de moment ha perdut la vida a causa de la covid un 0,3% de la població.

El departament de Salut ha anunciat aquest divendres una nova manera de realitzar el seguiment de les dades covid. El fet de no haver de notificar els nous contagis dificulta el rastreig cas per cas. És per això que a partir d’ara la covid es gestionarà igual que la grip, amb el nou Sistema de Vigilància d’Infeccions de Catalunya.

Dades Covid Punxat Indicadors 180322

La pandèmia trenca la seva tendència a la baixa amb un lleuger repunt del risc de rebrot

La tendència a la baixa de les últimes setmanes s’ha revertit lleugerament i la pandèmia tornar a mostrar petits símptomes de creixement. Ho indica el fet que la Rt, la velocitat de propagació del virus, torna a estar per sobre de 1, cosa que no es produïa des de finals de gener.

Concretament, a Terrassa aquest coeficient és ara d’1,08. Això ha fet que també augmenti el risc de rebrot, situant-se en 558 punts, 46 més que la setmana passada. D’altra banda, des del passat divendres s’han notificat 751 nous casos positius. D’aquesta manera, la xifra de contagis acumulats des del principi de la pandèmia se situa en 73.760. D’entre totes aquestes persones infectades, 667 han acabat perdent la vida.

Per la seva part, els centres sanitaris terrassencs mantenen una situació molt semblant a la del divendres passat. Malgrat tot, els hospitals també trenquen la tendència a la baixa després de 6 setmanes restant pacients. A dia d’avui són 54 els malalts de coronavirus hospitalitzats a Terrassa, dels quals 4 es troben a la UCI de Mútua o de l’hospital del Consorci. Pel que fa a les vacunes, el 84% de la població ha rebut com a mínim una punxada i més de 90.000 habitants s’han injectat ja la tercera dosi.

Dades Covid Punxat Hospitals 180322

Dades Covid Punxat Indicadors 110322

La sisena onada queda enrere amb cada cop menys contagis per setmana

Les dades epidemiològiques confirmen que la sisena onada de la pandèmia ja és història. Després d’haver arribat a un pic màxim de 8.600 punts a finals de gener, a Terrassa el risc de rebrot actual és de 512. Aquest índex ha baixat en 127 punts respecte a la setmana passada, acompanyat d’una Rt que segueix sent inferior a 1, fet que significa que la pandèmia està en retrocés. Així ho indica també el decreixement del ritme de contagis. Durant l’última setmana a Terrassa s’han detectat poc més de 500 casos positius, una xifra que contrasta amb els gairebé 9.000 casos setmanals que registrava la ciutat el passat 21 de gener. En l’apartat de defuncions, des del passat divendres s’han sumat dues noves víctimes al total acumulat, que és ara de 662 morts a causa de la pandèmia.

Per la seva part, els centres sanitaris terrassencs mantenen una situació molt controlada, amb cada cop menys hospitalitzats per coronavirus. La xifra de pacients ingressats a planta és ara de 46; 16 menys que la setmana passada. També es mantenen estables les UCI de Mútua i de l’Hospital de Terrassa, amb 4 malalts greus entre els dos centres hospitalaris. Actualment hi ha un total de 50 pacients ingressats a Terrassa, i també dos casos que reben hospitalització domiciliària.

Dades Covid Punxat Hospitals 110322

 

 

Terrassa tanca el mes de febrer amb unes dades epidemiològiques que conviden a l’optimisme

La incidència del virus és cada cop menor i la situació als carrers i als hospitals va tornant, de mica en mica, a la normalitat. Així ho demostren les dades epidemiològiques, que al llarg d’aquest mes de febrer han anat clarament a la baixa tant a Terrassa com al conjunt de Catalunya.

Durant l’última setmana l’índex de contagis ha baixat a nivells anteriors a la sisena onada, amb menys de 800 casos positius detectats des del dilluns passat. Després de dos anys de pandèmia, a la ciutat s’han produït prop de 72.000 contagis. Per la seva part, el risc de rebrot es manté a la baixa, situant-se ara en 675 després de disminuir en més de 200 punts. D’altra banda, durant aquests 7 últims dies la xifra de defuncions s’ha mantingut pràcticament invariable. En aquest període s’ha produït una sola mort i actualment són 657 les víctimes terrassenques a causa de la pandèmia.

Dades Covid Punxat Indicadors 280222

Seguint amb la tendència de les últims setmanes també arriben bones notícies dels hospitals egarencs, que van veient la llum al final del túnel després de dos anys suportant una forta pressió assistencial. Aquest dilluns, a les Unitats de Cures Intensives de Mútua i el Consorci hi havia tan sols 4 malalts greus hospitalitzats per coronavirus. És la xifra més baixa de pacients crítics des de principis de desembre. La reducció de malalts de covid atesos també es produeix a planta, amb 28 casos menys respecte a la setmana passada.

Dades Covid Punxat Hospitals 280222

Dades Covid Punxat Indicadors 210222

Els hospitals terrassencs superen una altra prova d’exigència després de la sisena onada

La situació sanitària sembla cada cop més controlada, amb els indicadors epidemiològics clarament a la baixa. A Terrassa ja hi ha prop de 90.000 habitants amb la tercera dosi i més del 80% de la població ha rebut, com a mínim, dues injeccions de la vacuna. Durant la darrera setmana el risc de rebrot s’ha reduït en més de 600 punts, passant dels 1.496 als 884. Una de les claus d’aquesta baixada ha estat la disminució del ritme de contagis. Des del dilluns passat han donat positiu 1.143 habitants del municipi, fet que eleva el nombre de contagis acumulats fins als 71.193. D’entre tots aquests casos que han passat la covid s’han produït 656 defuncions, 10 més que la setmana passada.

Per la seva part, els centres sanitaris terrassencs agafen aire després de superar un nou període d’alta pressió hospitalària, amb la sisena onada de contagis. Els pacients ingressats per coronavirus segueixen baixant a un ritme notable i en només una setmana el balanç total ha passat dels 135 als 92 casos hospitalitzats. Destaca especialment el descens de malalts greus, que han passat de 13 a 7 entre les unitats de crítics i semicrítics de Mútua i el Consorci Sanitari.

Dades Covid Punxat Hospitals 210222

Situació controlada a Terrassa, amb més de 70.000 contagis acumulats

Les dades epidemiològiques continuen millorant a Terrassa, amb una situació cada cop més controlada tant als carrers com als hospitals. I és que el ritme de detecció de casos positius s’ha vist clarament frenat durant les últimes setmanes. Ara fa un mes, a Terrassa es produïen més de 7.000 infeccions cada 7 dies, mentre que actualment aquest registre ha baixat fins als 1.500 positius setmanals.

En el balanç total, la xifra de contagis acumulats a la ciutat pràcticament s’ha vist triplicada durant la sisena onada. Fins a principis de desembre s’havien produït unes 28.000 infeccions, mentre que a dia d’avui ja són més de 70.000 els habitants del municipi que han passat la covid.

Als hospitals terrassencs hi ha actualment 141 pacients ingressats per coronavirus. En són 40 menys que ara fa una setmana. N’hi ha 121 a planta, 8 a la UCI, 5 a semicrítics i 6 que reben hospitalització domiciliària.

Contagis Per Setmana 140222

Dades Covid Punxat Indicadors 110222

Els hospitals guanyen tranquil·litat amb un notable descens dels ingressats per covid

La tendència de la pandèmia segueix a la baixa, després de dos mesos amb les dades epidemiològiques totalment disparades. La situació, doncs, s’ha tranquil·litzat en els últims dies i els indicadors, mica en mica, recuperen nivells estables.

Durant la darrera setmana el risc de rebrot a Terrassa s’ha reduït més de la meitat i ha passat dels 4.277 punts als 1.826. Aquest fet s’ha produït en els últims set dies, un període en què s’han detectat uns 2.200 nous contagis a la ciutat. L’increment d’aquesta setmana és molt menor a l’anterior, quan es van registrar prop de 4.200 casos positius. A Terrassa la xifra de persones que han passat la covid frega ja les 70.000, d’entre les quals 643 han acabat perdent la vida.

Per la seva part, als hospitals la situació es manté molt estable, amb un notable descens dels pacients amb covid ingressats. En total, entre Mútua i el Consorci Sanitari de Terrassa atenen ara 140 malalts per coronavirus, 42 menys que divendres passat. D’aquests, 127 es troben a planta, 8 a la UCI i 5 a la unitat de semicrítics. A part, també hi ha 3 pacients que reben hospitalització domiciliària.

Dades Covid Punxat Hospitals 110222