Digitalitzats els documents que resumeixen 300 anys d’història de l’Antic Poble de Sant Pere

L’Ajuntament de Terrassa posa a disposició de la ciutadania el fons de documentació de l’Antic Poble de Sant Pere i del seu ens antecedent, la Universitat Forana de Terrassa, entre 1562 i 1904. L’ Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental ha digitalitzat bona part dels 27 metres lineals de documentació de què es disposa.

La tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Ona Martínez, celebra la digitalització d’aquest fons, llargament demandat pels veïns i veïnes de l’Antic Poble de Sant Pere: «És un exemple de com la tecnologia es posa al servei d’altres àmbits, com el documental, per ajudar-nos a comprendre amb profunditat una part de la història de Terrassa poc treballada. La documentació digitalitzada destaca, sobretot, per la seva dilatada continuïtat, fet que permetrà conèixer exhaustivament el més de 300 anys d’aquest ens municipal».

El fons incorpora actes del consell de la universitat (1562-1800), concòrdies econòmiques (1636-1763), llibres de comptes , talles, cadastres i impostos, actes del ple l’ajuntament un cop ja independent, expedients de secretaria, correspondència i padrons, entre altres coses.

Al fons documental s’hi troben digitalitzades, de moment, les actes del consell de la universitat i els padrons d’habitants. Aquest any, s’ha previst la digitalització de les actes del ple del municipi independent i, en campanyes posteriors, altres documents.  Tot plegat, ja es pot consultar al portal «Arxius en Línia», el portal d’arxius de Catalunya.

La Universitat Forana de Terrassa fou un ens jurídic creat el 1562 en contraposició a la Universitat de la Vila de Terrassa. Els propietaris i les famílies pageses de l’entorn de la vila de Terrassa van aconseguir poder gestionar les seves necessitats socioeconòmiques sense haver-ho d’acordar tot amb la vila.

La seva independència, però, durà només fins el 1904, quan el municipi fou agregat a la ciutat de Terrassa de manera definitiva.

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *