Cecot demana a la UE intervenir el preu del gas per pal·liar la crisi energètica
La patronal catalana Cecot ha instat a la Unió Europea i al govern espanyol a intervenir urgentment el preu del gas davant la greu crisi energètica. I és que està en perill la viabilitat de les empreses catalanes i minvant el poder adquisitiu dels ciutadans. Els portaveus empresarials defensen que l’augment del preu del gas és el principal causant de l’augment de preus del mercat.
Les mesures impulsades per l’executiu espanyol aprovades per la UE no han tingut l’impacte mínim necessari en les factures. A més les empreses alerten que l’anomenada ‘excepció ibèrica’, ha suposat només entre un 10% i 20% de reducció de costos energètics. Es tracta doncs, d’una reducció poc significativa envers la pujada exponencial de la despesa.
Les empreses del sector industrial esgrimeixen que han vist multiplicada per quatre la seva despesa elèctrica i en cas del gas s’ha arribat a multiplicar per deu el preu de factura. Aquesta situació que amenaça la viabilitat de moltes de les empreses catalanes. És per això que la Cecot continua insistint en la implementació urgent de mesures que alleugereixin la despesa energètica, a banda d’una reforma en profunditat del mercat elèctric.
L’alentiment de les propostes europees no dona resposta a la situació d’emergència que denuncien les empreses
Brussel·les planteja establir uns ingressos màxims de 180€/MWh a les generadores d’energia elèctrica que utilitzen energies inframarginals (eòlica, solar, biomassa i nuclear). Una mesura que pot tenir un efecte positiu en països com França o Alemanya. La Cecot creu que els efectes d’aquesta mesura no seran suficients per garantir uns costos energètics assumibles.
La UE també planteja implementar un impost temporal sobre els guanys generats per les elèctriques amb activitats fòssils l’any 2022 que superin en un 20% els beneficis mitjans dels tres anys anteriors. Segons la Comissió Europea, l’impost es podrà destinarà als consumidors d’energia, les llars en situació de vulnerabilitat, les empreses en dificultats, les indústries intensives en energia, els projectes transfronterers, el finançament ordinari de mesures d’ocupació o de protecció de les inversions en energies renovables i en eficiència energètica. Es desconeix però qui seran els receptors d’aquests diners i com i quan es distribuiran.
La Unió Europea també vol obligar els estats membres a reduir un 10% el consum elèctric total i un 5% en les hores punta. Ara bé, tampoc ha establert criteris tècnics ni un control d’aplicació d’aquesta reducció.
[Foto: Cecot]
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!