Un 37,7 % de joves declara consumir més alcohol que abans de la pandèmia
Dilluns que ve, 15 de novembre, és la data establerta per l’Organització Mundial de la Salut com el Dia Mundial sense Alcohol. L’objectiu d’aquesta commemoració és conscienciar a les persones sobre les conseqüències que produeix el consum d’aquesta substància en l’organisme.
La Diputació de Barcelona té aquesta data present per continuar amb la tasca de sensibilitzar a professionals, famílies i joves en la importància de la prevenció del consum d’alcohol. I és que, en el context de la pandèmia, l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut (feta a 5.085 alumnes de 4rt d’ESO de 15 i 16 anys durant el curs lectiu 2020-21) ha permès capturar canvis en els patrons de consum.
S’ha pogut observar que, d’entre l’alumnat que consumeix alcohol, un 37,7 % va declarar consumir-ne més que abans, un 31,4% igual i un 30,9% menys que abans. Així doncs, segons els resultats, hi ha més joves que han augmentat el seu consum (una mica més accentuat en els nois que en les noies) i, per tant, no es pot dir que les restriccions vinculades a l’oci i la socialització s’hagin associat a una reducció del consum.
Després de les restriccions derivades per la pandèmia, tornar a la pseudonormalitat ha comportat desitjar retrobar-se, especialment la població adolescent i jove, que necessita, pel seu moment vital, sortir, explorar, sentir-se lliure, estar amb les amistats i recuperar el temps perdut. La forma més visible d’aquests retrobaments han estat els botellots que, mitjançant un efecte crida produït per les xarxes socials, han generat espais de relació on s’ha associat perillosament el consum d’alcohol i altres drogues com a facilitadores de la socialització i la diversió.
Donada aquesta situació, la Diputació de Barcelona continua treballant en la prevenció del consum d’aquesta substància, fomentant estils d’oci més saludables i facilitant als joves informació, eines davant la pressió de grup i per a la reducció de riscos si es decideix consumir.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!