S’estrena el documental ‘Flor i tavella’ que explica la tradició del conreu de la mongeta del ganxet

Aquest dimecres s’estrena el documental Flor i tavella sobre la mongeta del ganxet . El film és el resultat d’un treball de tres anys, seguint aquest conreu a la comarca del Vallès tant Occidental com Oriental. La projecció tindrà lloc a les 19:30h en el marc de la mostra de cinema de Castellar del Vallès, BRAM!

El documental forma part del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) i compta amb el suport del Consell Comarcal. La iniciativa forma part del projecte Xarxa Productes de la Terra, que treballa per la recuperació del patrimoni agrícola de la comarca.

Des de la sembra fins a la seva tria, la pel·lícula mostra  l’esforç, la tècnica i també l’alegria d’algunes de les persones que en mantenen viu el conreu. 

Entre d’altres, els agricultors ens expliquen les tècniques de conreu, els mètodes de reg, la batuda i la tria. Amb tot, una de les seves màximes preocupacions és el relleu generacional i la competència industrial bàsicament contra tots els productes de quilòmetre zero.

Malgrat tot, els mateixos productors creuen que la mongeta del ganxet gaudeix d’un gran reconeixement entre la població vallesana, principalment gràcies al món de la restauració, També destaquen la importància  de la col·laboració amb centres d’investigació com el Consorci de Gallecs; a més a més de l’associació Agrària del Vallès.

Catàleg comarcal de varietats locals

Amb la voluntat de donar suport als agricultors i elaboradors, el Consell Comarcal ha publicat una memòria sobre el patrimoni agrícola de la comarca. La publicació vol ser un primer pas en la tasca de recuperació de la memòria i del patrimoni agrícola de la comarca i posar en valor la identitat vallesana. Una de les varietats és la mongeta del ganxet.

 

Notícies relacionades

https://terrassadigital.cat/agricultura-ecologica-i-innovadora-al-consorci-de-gallecs/

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *