Un còmic sobre la cacera de bruixes, última proposta de l’editorial terrassenca Rafael Dalmau

«Bruixes 1617. L’any del diluvi» explica què va passar amb les dones que, a l’època moderna, van ser executades com a bruixes. És un còmic reivindicatiu del dibuixant Oriol Garcia Quera que forma part de la col·lecció Traç del Temps de l’editor terrassenc Rafael Dalmau. El volum cinquè de la sèrie té 64 pàgines i costa 15 euros.

Les dones han estat sempre les encarregades de la cura: llevadores, guaridores, herbolàries… Els coneixements es transmetien de mares a filles. Al final de l’edat mitjana la dona que és considerada bruixa passa de ser jutjada per supersitició (per fetillera) a ser-ho per heretgia (per complicitat amb el diable).

Durant molts anys se les va considerar reponsables de totes les desgràcies i tragèdies, de les morts de persones i bestiar, de les malalties i de les epidèmies. Aquesta obra concentra en poques dones la realitat que està documentada per a moltes, executades injustament sota acusacions falses. 

És un àlbum certament amb contingut històric sobre la cacera de bruixes (assessorat per especialistes com ara Agustí Alcoberro, Pau Castell, i Núria Molist), però amb un rerefons universal en el temps i l’espai: la lluita sense escrúpols pel poder, el sempre minoritzat paper de les dones, la gestió col·lectiva de les pors, els coneixements ancestrals de les propietats de les herbes remeieres, les manipulacions judicials, la marginació dels febles…

Oriol Garcia Quera és dibuixant i especialista en còmics de temàtica històrica, que es caracteritzen per la combinació entre amenitat i rigor documental. Té publicada una vintena de còmics sobre personatges i moments de la història de Catalunya.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *