La prohibició de fumar a l’aire lliure afecta moltes persones amb problemes de salut mental

Des del passat 14 d’agost, quan va entrar en vigor l’Acord del Consell Interterritorial, està prohibit fumar a l’aire lliure o en espais oberts, com les terrasses dels bars, quan no es pugui respectar la distància mínima interpersonal de 2 metres. Ha estat una de les darreres mesures adoptades per disminuir els riscos de propagació de la Covid-19.

Segons les darreres dades de l’Idescat (del 2018), aproximadament el 25% la població de Catalunya major de 15 anys fuma, 1 de cada 4 persones. La gran majoria dels usuaris de dispositius de salut mental o d’atenció a les drogodependències tenen aquest hàbit. Com per exemple els d’aquest centre d’assistència de Rubí.

Aquest centre de Rubí, com pràcticament la resta de serveis sanitaris, ha hagut de reinventar-se per continuar atenent els seus usuaris i usuàries durant les setmanes més dures del confinament. S’han readaptat els protocols, s’ha format als professionals i s’han implementat mitjans tècnics per mantenir el vincle i el seguiment d’aquestes persones però telemàticament, sempre que ha estat possible. Els cassos més greus s’han atès de forma presencial.

Ara aquest centre i una vintena més de tot Catalunya participa en un estudi de la Subdirecció General de Drogodependències i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per objectivar els efectes del confinament en els hàbits de consum d’aquestes persones. D’entrada saben que per a algunes, quedar-se a casa els ha ajudat a contenir-se i evitar riscos. Per a altres, però, l’aïllament els ha descompensat i han recaigut. Unes 700 persones formen la mostra d’aquest estudi que podria estar enllestit a finals d’any.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *