Reducció de la velocitat i regulació dels patinets, novetats de l’Ordenança de Mobilitat que passa pel ple
El Govern Municipal eleva al ple de maig la nova Ordenança de Mobilitat de Terrassa, un document que fusiona i actualitza continguts de les dues ordenances vigents i que fa possible l’aplicació de diverses mesures previstes al Pla de Mobilitat 2016-2021. Entre altres novetats, redueix la velocitat màxima permesa en nombroses vies urbanes i regula l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), com ara els patinets elèctrics.
Així, en la millora de la seguretat viària, la velocitat genèrica de les vies urbanes passa de 50 km/h a 30 km/h, excepte en aquelles de dos o més carrils de circulació, on l’autoritat competent podrà establir límits superiors a 30 km/h. Terrassa ha estat una de les primeres ciutats de l’Estat on s’ha aplicat aquesta restricció. Al voltant del 80% de les persones que moren en accident de trànsit a Catalunya són vianants i persones usuàries de vehicles de dues rodes.
L’ordenança regula per primera vegada els patinets i fa possible el seu encaix en la mobilitat de la ciutat. Els defineix com a vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que proporcionin una velocitat màxima d’entre 6 i 25 km/h. Són una alternativa a turismes i motocicletes, més barata i sostenible, i fàcilment combinables amb el transport públic. Limita l’edat d’ús a partir dels 14 anys, fent ús obligatori del casc fins als 16 anys (igual que les bicicletes en vies urbanes). Aquests tipus de vehicles no podran circular per la vorera ni tampoc per calçades de més de 30km/h.
Un altre aspecte en què el Pla de Mobilitat pot avançar és el de la millora ambiental i la implantació de la Zona de Baixes Emissions. L’ordenança permet regular i sancionar per poder fer-la efectiva, donant compliment als requeriments de la Generalitat sobre emissions de diòxid de nitrogen i de partícules en suspensió i avançant cap a una ciutat més saludable i sostenible.
D’altra banda, l’ordenança permet també regular l’aparcament en superfície de l’àmbit central de la ciutat, amb àrees blaves i àrees verdes i es proprohibirà l’estacionament en vorera de motos i ciclomotors d’aquí a un any.
Les flotes compartides o multiusuari (bicisharing, carsharing i fórmules similars) també estan contemplades en aquesta ordenança i es creen carrils multiús per gestionar l’espai viari d’una forma flexible segons les necessitats de cada moment.
La nova normativa reemplaçarà l’Ordenança municipal reguladora de la parada, estacionament i retirada de vehicles i de béns mobles de la via pública, vigent des del 1991, i l’Ordenança municipal reguladora de la circulació de persones i vehicles en la via urbana, vigent des del 1997 i, la seva modificació, vigent des del 2010.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha dit que l’ordenança “permetrà avançar en la Revolució Verda, com pacificar el trànsit, disminuir els accidents, reduir contaminació i soroll i, en definitiva, millorar la salut i el benestar de tota la ciutadania”. Ballart ha destacat també que “la regulació dels patinets serà clau per garantir la bona convivència entre les diferents modalitats de transport i també amb els vianants, però també serà fonamental per afavorir una nova mobilitat més sostenible”.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!