Un any després de les eleccions TxT i ERC presumeixen d’actuar com un sol govern
Fa un any de les eleccions municipals del 2019, les més incertes dels darrers quaranta anys. Deixàvem enrere un mandat complex amb set grups i un govern inicial del PSC amb Convergència i Unió, trencat després de l’1 d’octubre, el 155 i la presó al govern català. Després vindria la dimissió de l’alcalde Jordi Ballart i cinc regidors del PSC i l’elecció del socialista Alfredo Vega.
Aquell 26 de maig Tot per Terrassa, el nou partit d’àmbit local creat per Ballart, arrasa a les urnes contra pronòstic i obté 10 regidors, enviant el PSC a la segona posició amb 7. Esquerra-MES en treu 5, Ciutadans 3 i Junts per Terrassa 2. La sorpresa també la dóna Terrassa en comú, que passa de liderar l’oposició a desaparèixer del Consistori, juntament amb la CUP i el PP.
Tot per Terrassa i Esquerra inicien converses i s’entenen de bon principi. El 13 de juny presenten el Pacte de Govern davant la Seu d’Ègara i al cap de dos dies, 20 mesos després d’abandonar l’alcaldia, Jordi Ballart rep la medalla i la vara.
Els dos partits formen un govern ampli de quinze regidors i passat l’estiu presenten un programa de govern amb propostes ambicioses com la Revolució Verda o la gratuïtat de l’autobús a l’hospital que de seguida veuen la llum.
Jordi Ballart valora molt positivament la convivència entre Tot per Terrassa i Esquerra-MES, que malgrat les discrepàncies han aconseguit, diu, actuar com un sol govern. Una valoració que comparteixen els respectius portaveus municipals. De tot per Terrassa, Núria Marin, nova en política i fins aleshores directora de l’escola Mare de Deu de Montserrat. Dels republicans, Isaac Albert, que ja havia coincidit amb Ballart al darrer govern de Pere Navarro, una coneixença que va facilitar l’entesa entre dues maneres diferents de fer política.
Amb Terrassa aturada gairebé dos mesos per l’estat d’alarma les necessitats de la ciutat canvien i això altera els plans del govern, especialment els ritmes fixats. L’executiu calcula que a mitjans de juliol tindrà enllestit un nou programa de govern tenint en compte les prioritats socials i econòmiques més urgents sense abandonar àrees cohesionadores com la cultura.
També es preveu, abans de l’estiu, que els cinc grups municipals signin un pacte de ciutat que doni una resposta consensuada a la nova realitat. Tant Esquerra com Tot per Terrassa confien que l’oposició participi activament en aquesta nova etapa. Les dues formacions són especialment crítiques amb el PSC, de qui diuen no ha assumit el pas a l’oposició i a qui acusen d’haver dimitit com a partit de govern.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!