CCOO elabora un decàleg del teletreball d’emergència de l’entorn educatiu
A partir del tancament dels centres educatius el passat 13 de març, s’han ocasionat diferents dinàmiques en relació a l’educació on line i el teletreball del personal educatiu. La Federació d’Educació de CCOO s’ha pronunciat en diferents moments sobre aquest tema i ha difós un estudi, fruit de més de 3.200 enquestes. Ara presenta una proposta concreta, en forma de decàleg, del que entenen ha de ser un marc mínim i comú en el sector en aquesta situació d’emergència.
Segons el sindicat, ateses les implicacions que el teletreball suposa pel que fa a les condicions de treball, personals i familiars, de seguretat i salut en el treball, és imprescindible que s’obri una negociació amb els interlocutors socials com a representants dels treballadors i treballadores, prestant especial atenció a les qüestions relacionades amb la jornada, la conciliació, la càrrega de treball i també a la formació. Per a CCOO, el teletreball no pot suposar, en cap cas, una restricció dels drets col·lectius.
Comissions entén que la necessitat que el teletreball s’incorpori com a fórmula de treball requereix que això sigui possible no només per a les empreses i administracions sinó també per a la persona treballadora. En tot cas, segons el sindicat, la seva implantació com a forma de treball prioritària s’ha de limitar al període d’estat d’alarma i confinament de la població, i al manteniment de les activitats educatives a distància que determinin les autoritats governatives.
Davant d’això, CCOO diu que cal tenir en compte que, especialment en aquest context, s’han de fer compatibles les obligacions professionals amb la vida personal, que ha estat totalment trasbalsada pel confinament, i que continuen en vigor els drets de conciliació de la vida personal, laboral i familiar. Igualment, cal tenir present que el teletreball suposa l’aparició de nous riscos laborals que l’empresa té l’obligació de prevenir amb la col·laboració de totes les persones treballadores.
Afegeix que la impossibilitat de la persona treballadora de prestar els seus serveis amb la modalitat de teletreball per manca de mitjans telemàtics o problemes tècnics no pot ser motiu de sanció laboral ni li pot causar un altre perjudici en l’exercici dels seus drets ni en l’expectativa legítima d’aquests, especialment el manteniment de la relació laboral.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!