Dos investigadors de la UPC-ESEIAAT reprodueixen la formació de les tempestes polars a Saturn

Els investigadors Enrique García i Manel Soria, de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC, han desenvolupat un model numèric que permet reproduir l’evolució de les tempestes polars a Saturn i identificar les condicions que les han propiciat, mitjançant superordinadors.

Aquest treball, que s’ha publicat a la revista “Nature Astronomy”, forma part d’una col·laboració científica internacional que ha descobert tempestes múltiples a diferents latituds del segon planeta més gran del sistema solar, liderat per l’investigador Agustín Sánchez Lavega, de la Universitat del País Basc. En aquest projecte hi han col·laborat altres investigadors de la mateixa universitat, així com la missió espacial Cassini, el telescopi Hubble i una àmplia xarxa d’observadors científics.

Saturn, igual que altres planetes amb atmosfera, ens permet investigar i estudiar els fenòmens meteorològics de la Terra i posar a prova, sota condicions extremes, els models que s’emprenen per explicar-los i predir-los.

Amb el model numèric d’Enrique García i Manel Soria es pot reproduir l’energia involucrada en el desenvolupament de les tempestes polars i comparar-les amb altres tipus de tempestes observades anteriorment. Així és com s’han pogut identificar per primer cop tempestes a diferents latituds d’aquest planeta, que es desencadenen per convecció en els núvols profunds d’aigua a uns 200 km per sota dels núvols visibles. Segons afirma Agustín  Sánchez Vega, “és el primer cop que veiem tempestes múltiples en diferents latituds simultàniament. Fins ara havíem vist petites tempestes aïllades que eren o bé petites o bé gegants.”

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *