Una jornada reflexiona sobre com superar els rols tradicionals de gènere a les aules

Mestres i educadors diuen que estem vivint una petita gran revolució a les aules. Cada vegada més persones i més joves no encaixen en els estereotips de gènere i volen experimentar i descobrir lliurement la seva expressió.

De fet, el Servei d’Atenció Integral (SAI) a la Diversitat Afectiva i de Gènere (DASIG) de l’Ajuntament de Terrassa ha atès des del 2017 fins ara, 1.000 persones que es qüestionaven la norma del gènere. D’aquestes, més de la meitat eren infants o joves. Així, podríem dir, que els nens i nenes estan superant els rols de gènere, com les històries de princeses i cavallers.

El cas paradigmàtic és la transsexualitat infantil però la diversitat sexual i de gènere durant la infantesa és molt més àmplia. D’aquesta realitat que va en augment se n’ha parlat en una jornada organitzada pel Servei d’LGTBI+ i el projecte Caleidoscopio. Porta per títol “Pedagogia, gèneres i infància. L’acompanyament de la diversitat de gènere en la infància des d’una perspectiva no essencialista”. L’alcalde, Jordi Ballart, i la regidora d’LGTBI+, Jennifer Ramírez, han obert la sessió.

La jornada vol reflexionar entorn els reptes, cada vegada més freqüents, de la diversitat de gènere en la infantesa. 160 persones (professionals, famílies, entitats i fins i tot estudiants, de Terrassa i de tot Catalunya) han omplert el teatre de l’Escola Joan XXIII on s’ha celebrat l’acte.

La conferència inaugural ha anat a càrrec d’Ana Rodríguez, professora d’educació infantil d’una escola d’Estocolm que ha desenvolupat tot un material pedagògic sense marcatge de gènere. La feina realitzada a Suècia parteix de la premissa que l’escola ha de contrarestar els patrons de gènere tradicionals que limiten el desenvolupament de les criatures.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *