Una cabina telefònica de la dècada dels 2000, nova adquisició del MNACTEC
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha incorporat a les seves col·leccions una cabina telefònica de la dècada dels anys 2000. L’objecte, que va prestar servei a la població de Santa Bàrbara (Montsià), l’ha la companyia Telefónica de España.
La cabina és el model Garza amb portes simètriques, fabricat per l’empresa Garza-Diviloc, i que va ser el darrer model de cabina telefònica que es va fabricar a l’Estat. Té unes mides de 243,5 cm d’alçada, 91,5 cm de fons i 112,5 cm d’amplada.
Amb aquesta adquisició, el MNACTEC vol conservar a les seves col·leccions un testimoni important del desenvolupament tecnològic del servei de telefonia al nostre país durant la segona meitat del segle XX. Va suposar una revolució de les telecomunicacions i que avui en dia ja ha pràcticament desaparegut per l’aparició de la telefonia mòbil.
Cabines telefòniques
Una cabina telefònica és una caseta a l’interior de la qual hi ha un telèfon públic. L’inventor de la cabina va ser el nord-americà William Gray, que va rebre la patent pel seu aparell l’any 1889.
Les primeres cabines de l’Estat espanyol, formades per un cubicle d’alumini i vidre amb un telèfon públic a dins, es van instal·lar a mitjans dels anys 60 a les vies públiques de ciutats com Madrid i Barcelona, encara que no es van generalitzar fins a finals de la mateixa dècada.
L’any 1999, poc després de l’aparició massiva de la telefonia mòbil, hi havia prop de 67.000 cabines a l’Estat espanyol. L’any 2020 ja només en quedaven unes 15.000, que registraven una mitjana d’una trucada a la setmana. El mateix any 2020 les cabines van deixar de ser considerades part del servei universal de telecomunicacions de l’Estat i se’n va començar la retirada de la via pública.
[Fotos: MNACTEC]
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!