MútuaTerrassa i la UB estudien els efectes del canvi climàtic sobre les malalties cròniques més freqüents
El canvi climàtic té un impacte sobre la salut de les persones. El més evident són els fenòmens meteorològics extrems que provoquen morts. Però també hi ha conseqüències indirectes. Per exemple: les onades de calor empitjoren moltes malalties cròniques.
El sistema sanitari vol tenir dades científiques per avançar-se i protegir la població. Amb aquesta màxima neix la Càtedra Universitat de Barcelona i MútuaTerrassa salut i canvi climàtic.
És la primera a Catalunya i a Espanya i, probablement una de les úniques iniciatives mundials, que vol avaluar com afecta el canvi climàtic a les persones que pateixen les malalties més freqüents al nostre entorn: respiratòries i cardiovasculars, neurològiques com el parkinson, metabòliques com la diabetis o mentals com el trastorn de l’espectre autista.
A Mútua, a més, es podrà estudiar tot el cicle vital de la persona perquè cobreix totes les àrees assistencials i disposa de totes les dades.
Aquestes dades científiques s’obtindran en el termini de dos o tres anys i caldrà la col·laboració del Meteocat, la UPC o la Universitat Rovira i Virgili. Però a curt termini, la càtedra també podrà establir els factors socioeconòmics que empitjoren el pronòstic d’aquests malalts.
A banda de la recerca i els informes que avalin prendre mesures, la càtedra també neix amb el propòsit de fer múltiples activitats: formació, beques, difusió i promoció de la cultura sostenible.
La divulgació i la transferència de coneixement aniran adreçades a professionals sanitaris però també a la població en general. La voluntat és convertir-se en un referent en el binomi canvi climàtic i salut de les persones.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!