«La llet no té preu», un reportatge amb segell terrassenc al ’30 minuts’ d’aquest diumenge
El sector lleter de Catalunya ha patit una greu degradació en les últimes dècades. La problemàtica amb els preus dels productes ha portat els ramaders a una situació límit en la qual la supervivència és excepcional. En els darrers 20 anys, hem passat de 4.200 explotacions a tan sols 320.
Amb l’entrada d’Espanya a la Unió Europea hi va haver un punt d’inflexió històric: l’eliminació de les quotes lleteres i la instauració del lliure mercat, va provocar una baixada dels preus de venda i una tendència cap a una gran indústria de macro granges, una aposta molt rendible per a les empreses i distribuïdores.
El reportatge recull la veu de ramaders que s’han vist obligats a tancar les granges perquè els van deixar de recollir la llet. Com que ja no és un negoci no hi ha relleu generacional i això fa que el sector estigui en crisi. Malgrat la delicada situació, encara es troben joves més professionalitzats i preparats. És el cas del Gil i la Laia, que ens expliquen la seva història i com volen tirar endavant malgrat totes les dificultats.
Moltes menys granges, sí, però molt més preparades. Visitem explotacions de tot el territori, on veiem la tecnificació que s´hi fa per aconseguir que siguin més eficients. Els ramaders es veuen obligats a fer grans inversions, per poder obtenir un producte de més qualitat i ser més competitius.
L’actualitat, amb les últimes concentracions de ramaders, i la nova denúncia interposada pel sindicat Unió de Pagesos a tres marques comercialitzadores també són motiu de debat a «La llet no té preu».
El “30 minuts” d’aquest diumenge, 9 de juliol, a les 22:05 posa sobre la taula una qüestió: quin és el model lleter que volem a Catalunya?.
És un reportatge del terrassenc Marc Riera, amb guió de Joan Marc Claramunt i produït per Laia Roigé. La terrassenca Marina Salvador és l’auxiliar de producció. La imatge és de Rubén Castro, també terrassenc, i Albert Ramírez.
Es tracta d’una producció de TELEVISIÓ DE CATALUNYA amb la col·laboració de BEN MIRAT PRODUCCIONS.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!