Mútua acull la lectura d’una tesi doctoral sobre la contribució de l’epigenètica en la comprensió dels riscos associats a l’Ictus
L’edifici docent de MútuaTerrassa ha acollit aquest matí l’acte de defensa de la tesi doctoral “Estudi epigenòmic dels factors de risc i pronòstic en l’Ictus isquèmic” desenvolupada per Natàlia Cullell, biòloga i investigadora del grup de neurociències de MútuaTerrassa i de farmacogenòmica i genètica de l’Ictus de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa.
El Dr. Jerzy Krupinski, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) i el Dr. Israel Fernández, investigador principal del grup de farmacogenètica i genètica neurovascular de l’Institut de Recerca de la Santa Creu i Sant Pau i cap de la Unitat de Recerca del Servei de Neurologia de l’HUMT és van encarregar de dirigir-la i el Dr. Ángel Chamorro, cap de la Unitat de Patologia Cerebrovascular de l’Hospital Clínic, de tutoritzar-la.
El treball, el qual ha rebut una qualificació d’excel·lent (pendent cum laude), conclou que els factors de caire epigenètic poden explicar -en bona mesura- els motius i les vies metabòliques que desencadenen els ictus isquèmics així com els mecanismes que expliquen la variabilitat en l’evolució neurològica a curt i mig termini, així com el pronòstic funcional a llarg termini.
L’epigenètica estudia els canvis que poden afectar la funció dels gens -en molts cassos hereditaris- i que no es poden atribuir a les alteracions de la seqüencia de l’ADN. En aquest sentit, la tesi evidencia que els factors d’aquesta naturalesa (que no alteren la cadena de l’ADN però que hi afegeixen una modificació) ajudarien a comprendre algunes de les causes vinculades a l’aparició dels ictus.
Abans de la publicació de l’esmentat treball aquesta associació no s’havia pogut analitzar amb tanta profunditat i l’estudi en qüestió ha permès identificar un nombre major de modificacions així com la causalitat derivada del fet de donar-se les modificacions en primera instància i a continuació patir l’ictus isquèmic. Les associacions més significatives es produeixen en dos gens que participen a la via de l’estrès oxidatiu.
Els resultats del treball -el qual s’ha realitzat mitjançant la integració de dades òmiques que analitzen la metilació de l’ADN juntament amb dades genòmiques i proteòmiques- poden esdevenir de gran utilitat per predir específicament l’ocurrència d’ictus i tanmateix podrien avaluar-se com a dianes terapèutiques. El tribunal ha estat format pel Dr. Marc Ribó, adjunt al servei de Neurologia a l’Hospital Vall d’Hebron (president), la Dra. Damiana Álvarez, investigadora experta en genòmica a IMIDomics (vocal) i el Dr. Pol Camps, adjunt al servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (secretari).
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!