Actuavallès se suma a la European Testing Week

Del 16 al 23 de maig se celebra la Setmana Europea de la Prova, edició primavera, una Campanya que busca unir esforços entre associacions, institucions sanitàries i polítiques a nivell europeu en la promoció de la salut sexual. Actuavallès col·labora en aquesta iniciativa aportant experiència i perspectiva com a centre comunitari de cribratge de ITS.

La campanya es realitza bianualment, una edició a la primavera i una a la tardor, i persegueix dos objectius: facilitar l’accés a les proves d’Hepatitis i VIH, realitzant difusió i accions per apropar i normalitzar aquestes proves; i conscienciar sobre els beneficis del diagnòstic precoç, informant sobre el tractament antiretroviral pel VIH i altres estratègies de prevenció combinada.

L’objectiu principal d’oferir proves de cribratge d’ITS a la població des de l’àmbit comunitari és poder apropar la salut sexual a les persones des d’una perspectiva àmplia, no només com la presència o absència d’una infecció sinó com un conjunt de factors molt variat que la determinen.

En l’assessorament que es fa en el marc de les proves ràpides i el cribratge d’ITS sobre salut sexual, hi ha tres pilars fonamentals que Actuavallès aplica de manera transversal a la intervenció. En primer lloc, aplica la perspectiva de gènere i interseccional, que ajuda a entendre la complexitat dels diferents factors que afecten la construcció de la pròpia identitat. D’altra banda, la perspectiva de drets sexuals i reproductius actua com a marc irreductible de drets bàsics que han d’estar presents sempre que es parla de salut sexual i reproductiva. Finalment, el model d’educació sexual biogràfic, ajuda a entendre la intervenció com a un espai únic en què cada persona conforma el contingut del que es treballa ja que es posa en primer lloc la vivència personal de la sexualitat.

Una altra característica del model d’Actuavallès és trencar amb la lògica de col·lectius de risc i poder dissenyar estratègies d’apropament a la salut sexual dirigides a col·lectius amb característiques socials i demogràfiques diverses. A tall d’exemple, l’any passat es van realitzar 970 proves ràpides del VIH, de les quals un 33% van ser en Homes cis (GBHSH) gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes; un 14% en homes cis heterosexuals; un 51% en dones cis; i un 2% en dones trans*.

En aquesta mateixa línia, promou les proves d’ITS en persones amb baixa percepció de risc, persones que no formen part dels mal anomenats col·lectius de risc i que sovint, per estigma o per
desconeixement, no s’han plantejat controls rutinaris en salut sexual. Si ens fixem en les dades de l’agrupació Prueba de Vihda, per a un 36% del total de persones testades de VIH l’any 2021 va ser la primera vegada que es feien una prova de VIH. Si s’analitza aquest resultat en funció del gènere, veiem que hi ha profundes diferències: mentre que en els Homes GBHSH i en les dones trans hi ha un control rutinari en salut sexual, s’observa un percentatge important d’homes cis heterosexuals i dones cis que es realitzen la prova del VIH per primera vegada a la vida.

L’any passat, ja es va participar activament en la setmana europea de la prova. Es van realitzar 100 cribratges de clamídia i gonococ als diferents col·lectius prioritaris amb els que treballa Actuavallès (joves, GBHSH i treballadores sexuals), en col·laboració amb Cepheid i els seus sistemes d’anàlisi GeneXpert.

Per a la Spring European Testing Week d’enguany, el 17 de maig de 11 h a 19 h es fa una Jornada de Portes Obertes a la seu Actuavallès de Sabadell (Passeig Gaudí, 31) oferint l’oportunitat de realitzar cribratges complets de ITS gratuïts i sense necessitat de demanar cita prèvia. A través de la recollida de mostres anals, vaginals, bucals i d’orina s’analitzen, a l’Hospital Taulí, les següents ITS: Clamídia, Gonococ, micoplasma, Ureaplasma, Sífilis, Tricomones, Herpes genital i VIH.

Amb aquesta acció es pretén trencar algunes barreres intrínseques i extrínseques en l’accés als controls de salut sexual, adaptant els espais i les estratègies d’apropament a persones amb més reticències i dificultats en conèixer i apropar-se a aquests serveis, ja sigui perquè mai s’han plantjat fer-se proves d’aquest tipus com perquè hagin experimentat limitacions per accedir als serveis ordinaris del sistema de salut.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *