Els locals buits es podran convertir en habitatges de protecció o adaptats a persones amb diversitat funcional
El Ple ha aprovat avui la proposta que permetrà atorgar nous usos als locals comercials que estiguin buits per evitar la desertització d’alguns carrers qualificats d’eixos cívics de la ciutat. D’aquesta manera es vol aprofitar els beneficis que el teixit comercial pot aportar com a element vertebrador urbà i de cohesió social. Amb l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per a la regulació d’usos dels eixos cívics i de les parcel·les qualificades d’A2, A3 i A10 que afronten a eixos comercials, es pretén contribuir a la millora de l’activitat, evitar la proliferació de locals buits i millorar, d’aquesta manera, el paisatge urbà de la ciutat.
L’Ajuntament actuarà en dues línies de treball, d’una banda, es canviarà l’ús dels locals buits en planta baixa en determinats trams de carrers del centre històric perquè puguin ser habitatges de protecció pública o adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i, d’una altra, s’eliminaran les restriccions vigents a Terrassa des de 2003 sobre algunes de les activitats que formen part de l’ús d’oficines al conjunt de la ciutat, a excepció del centre històric, perquè es puguin implantar en les plantes baixes dels edificis que afronten a eixos comercials. Cap de les dues actuacions comporten un augment del sostre edificable.
Amb aquestes actuacions transversals, es busca promoure l’ocupació d’aquests espais i complementar les accions que s’estan treballant des del Servei de Comerç, dins del pla de xoc que es vol impulsar per fer front a la problemàtica dels locals buits de la ciutat, agreujada per la crisi sanitària.
El Pla Local de l’Habitatge de Terrassa 2019-25 ja recull aquest canvi d’ús a les plantes baixes d’edificis plurifamiliars per obtenir nous immobles destinats a finalitats socials, una mesura que s’aplicaria en determinats trams de carrers del centre qualificats d’eixos cívics i que no tenen una clara vocació comercial.
Aquesta mesura no s’estableix com una obligació, per la qual cosa no és possible determinar el nombre de nous habitatges resultants, i afecta aquelles qualificacions que no tenen admès l’ús d’habitatges en edificis plurifamiliars en plantes baixes.
Eliminació de la restricció de certs usos
D’altra banda, també es pretén revertir la proliferació de locals buits eliminant la restricció de certs usos d’oficines situades en les plantes baixes ubicades en els principals eixos comercials de la ciutat per contribuir a incentivar també l’activitat cívica i social. A principis dels anys 2000 hi havia una tendència a l’alça per ubicar aquestes activitats i que es va frenar amb aquesta restricció que ara, l’any 2021, ja no es produeix. S’elimina, doncs, la prohibició d’implantar a les plantes baixes oficines bancàries, asseguradores, locutoris, empreses de treball temporal, com també consultoris i despatxos professionals. Aquesta mesura no s’aplicarà al centre històric per la seva singularitat ja reconeguda en el planejament vigent.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!