1.136 expedients sancionadors de residus l’any 2020

L’any 2020 es van iniciar un total de 1.136 expedients sancionadors de residus, una xifra semblant a la registrada el 2019, quan se’n van comptabilitzar un total de 1.118, tot i el període d’inactivitat pel confinament total arran de la Covid. La gran majoria dels expedients sancionadors (1.109) van ser  per intervenció directa de l’equip d’inspectors/es de residus i 27 a instàncies de Policia Municipal, amb qui es treballa de manera coordinada. Durant el 2020 es van fer un total de 2.996 inspeccions i 7.160 entrevistes a particulars i empreses per  esbrinar l’origen de les infraccions. Com a conseqüència d’això, es van aixecar 888 actes i 248 informes que han donat origen els expedients sancionadors.

A les dades de 2020 es detecta un augment del 176% dels expedients oberts a particulars, respecte a l’any 2019, mentre que s’ha produït un descens del 74 % dels expedients oberts a titulars d’activitats (comerços, hostaleria, serveis, transportistes, industrials…). Aquests canvis estan vinculats tant al confinament com a les restriccions de funcionament que han tingut les activitats comercials.

Motius de les sancions

El principal motiu de sanció, pel que fa a la ciutadania, va ser per abandonar els residus fora del contenidors (54%), mentre que per part d’activitats (comerços, hostaleria, serveis, transportistes, industrials…) va ser per incomplir l’ordenança pel que fa a la gestió dels residus comercials (37%).

Altres infraccions que van motivar l’obertura d’expedients sancionadors a particulars van ser: el 15,5% per abandonar residus especials dels domicilis a la via pública o als contenidors municipals; el 9,5% per deixar voluminosos al carrer sense concertar prèviament la seva recollida; el 9% per no separar les diferents fraccions o no dipositar-les en els contenidors corresponents, i el 3,5% per no justificar la correcta gestió dels residus deixats al carrer.

En el cas dels expedients oberts a activitats, van ser: el 17% per utilitzar els contenidors municipals per abocar els residus de recollida específica; el 13% per deixar els residus fora dels contenidors; el 11% per no separar les diferents fraccions o no dipositar-les en els contenidors adequats; i el 5% per deixar els residus especials al carrer, quan ho poden abocar als contenidors de selectiva corresponents.

Els barris on l’any 2020 es van obrir més expedients van ser el del Centre (217) i el de Ca n’Aurell (145) -dos dels més poblats de Terrassa i on es concentren més activitats comercials i de serveis-,  seguits de Sant Pere (82), les Arenes- la Grípia (56) i Sant Pere Nord (53). La suma de tots ells representen el 50% de tots els expedients sancionadors oberts a la ciutat.

L’import total de les sancions imposades l’any 2020 ha estat de 305.811 euros. Les més habituals van ser les de 200 euros (60%), seguides de les de 360 euros (17%), 600 euros (7%) i 250 euros (4%). De quantia superior a 1.000 euros es van obrir  7 expedients. Cal tenir en compte que l’import recaptat sempre serà inferior a la quantia de les sancions, pels descomptes per pagament immediat o per l’admissió d’al·legacions.

Major control dels 109 punts crítics

La consolidació del Pla d’Actuació Urgent d’Inspecció de Residus ha contribuït a enfortir un equip d’inspecció que treballa en aquells  llocs de Terrassa on es detecten més abocaments incontrolats o gestions incorrectes dels residus. L’equip d’inspectors (matí i tarda) ha continuat amb aquesta vigilància continuada i, juntament amb la implantació de la quarta línia de recollida lateral, s’ha traduït en una reducció de punts crítics ja que enguany s’han establert 109 a diferència dels 126 registrats el 2019.

Durant el 2020 es van fer 6.103 inspeccions en aquests 109 punts i, en el 72% dels casos, es va verificar que l’àrea d’aportació presentava un estat de neteja correcte. A la resta d’inspeccions es van detectar bosses i cartons fora dels contenidors i la presència de mobles i altres voluminosos a la via pública. De les 1.514 intervencions realitzades per identificar possibles responsables, se’n van aixecar 205 actes.

D’altra banda, i pel que fa a les peticions formulades per la ciutadania, les demandes més freqüents es van centrar en el trasllat o retirada de contenidors; les queixes sobre el servei de neteja i recollida de residus, i la instal·lació de més contenidors i papereres. Els canals habituals de recepció dels avisos han estat el portal web per comunicar incidències a l’espai públic, l’App Cuidem Terrassa i les trucades telefòniques al 010.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *