Joves, dones i treballadors essencials, els col·lectius amb més efectes emocionals per la COVID

Les ponències i reflexions de la sessió realitzada divendres sobre l’impacte de la COVID-19, organitzada per l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental, constaten que el col·lectiu de joves, de dones i de treballadors essencials han estat els més afectats emocionalment per la pandèmia. A Catalunya, una de cada dues persones ha patit efectes emocionals en l’escenari COVID i es planteja la necessitat d’enfortir els serveis d’atenció a la salut mental.

La consellera de Drets Socials, Miriam Casaramona, ha explicat que “els efectes sobre la salut mental han estat latents, poc reconeguts durant la crisi sanitària i no s’acabaran amb la consecució de la immunitat perquè persistiran els causats per les seqüeles socioeconòmiques de la pandèmia».

El Professor Agregat del Departament Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la UAB, Antoni Sanz, ha presentat l’estudi mundial PSY-COVID, amb una base de dades de 89.000 participants de 28 països. Cal destacar que l’estudi incorpora dades específiques del Vallès Occidental amb una mostra de la comunitat universitària de la UAB.

Els joves catalans presenten més símptomes i igual que a la resta del món. No és així pel que fa a les dones, que presenten més símptomes a Catalunya que a d’altres països. La dada positiva és que una de cada dues persones de la població catalana sortirà enfortida de la pandèmia. El col·lectiu de 16 a 30 anys és el col·lectiu més afectat per depressió i ansietat. A part de l’edat com a factor de risc també hi ha el fet de ser dona (42% ha experimentat alguna simptomatologia).

A Catalunya es detecta un empitjorament pel que fa l’activitat física, la qualitat de la son i l’activitat laboral (davallada important en els ingressos econòmics). No tanta afectació en les relacions amb els amics o la parella i, en canvi, es detecta una millora en els espais de lleure (increment temps lliure pel confinament).

Pel que fa als resultats a la comunitat de la UAB, en aquest grup el % de prevalença de depressió, ansietat o somatització és més alt que en el conjunt de Catalunya.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *