L’anàlisi de les aigües residuals dels darrers quatre mesos ajuda a preveure l’evolució de la pandèmia
L’Institut Català de la Recerca de l’Aigua, l’ICRA, va començar al juliol a recollir setmanalment mostres de les aigües residuals de la depuradora de Les Fonts per detectar-hi rastres genètics de la Covid-19. Forma part d’un projecte impulsat per l’Agència Catalana de l’Aigua que es fa també en 55 altres depuradores del país. Hi participen el laboratori Eurecat i la Universitat de Barcelona. Ara, quatre mesos després, el Departament de Territori fa públics els primers resultats de restes genètiques del virus, consultables al portal sarsaigua.icra.cat.
Les dades a Terrassa indiquen que la circulació del virus a la ciutat és alta i que va a l’alça. De les divuit setmanes analitzades, dues superen el valor de 100.000 còpies genòmiques o gens virals per litre d’aigua residual, una xifra considerada ja altíssima. Són la primera d’agost i la primera de novembre. La resta de setmanes han tingut valors d’entre 10.000 i 100.000 còpies menys dues, a un nivell per sota. Són la primera de juliol i la darrera de setembre.
A Rubí es passa de les 100.000 copies genòmiques per litre des de la darrera setmana d’agost i, a Sabadell, des d’una setmana abans. Les dues van començar l’estiu amb unes dades més positives que a Terrassa, fins i tot per sota del límit de detecció.
Tota aquesta informació la fan servir el Departament de Salut i el Procicat per activar, anticipadament, mecanismes i accions que per frenar els contagis.
També han començat a monitoritzar la concentració de les traces genètiques de la Covid-19 Espanya, el Regne Unit, Holanda, Suïssa, Hongria i Itàlia.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!