L’Ajuntament de Terrassa estrena avui un nou portal d’open data

L’Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa avui un nou portal d’open data (dades obertes) que substitueix l’anterior. El nou portal utilitza programari lliure, concretament la plataforma CKAN. Aquesta tecnologia, impulsada per la Open Knowledge Foundation, és la més utilitzada pels portals de dades obertes de programari lliure tant a nivell nacional com internacional. Entre altres, utilitzen CKAN pels seus portals de dades obertes l’Ajuntament de Barcelona i els governs centrals d’Espanya, Regne Unit i Austràlia.

A més, a partir d’ara, el portal Open Data Terrassa estarà federat amb el portal https://datos.gob.es, promogut pel govern de l’Estat per promocionar l’obertura de la informació pública i desenvolupament de serveis avançats basats en dades obertes. D’aquesta manera, les dades del portal municipal formaran part també d’un catàleg unificat a nivell estatal, des del qual es podran cercar i enllaçar els datasets (conjunts de dades) locals.

La regidora de Transparència, Ona Martínez, ha explicat que el canvi de plataforma s’inscriu en la línia de fer créixer el portal Open Data i el seu impacte. En aquest sentit, la regidora ha dit: «L’ús de les dades obertes té un alt valor social per a la ciutat i el volem impulsar. Per això, treballem amb l’horitzó de fer créixer el portal Open Data i el seu impacte, incrementant les dades accessibles i reutilitzables, però també fomentant el treball conjunt, tant internament dins l’Ajuntament com externament, buscant sinèrgies amb d’altres agents de la ciutat i institucions»

El portal Open Data Terrassa posa a disposició de la ciutadania, les empreses i les administracions 136 conjunts de dades i 58 mapes en formats oberts a dia d’avui, per tal de facilitar la seva consulta i reutilització. L’any 2019 va rebre 18.658 visites i les seves dades són reutilitzades per aplicacions com ara ‘On anar’ o ‘iwanta.pet’.

Els datasets més descarregats són el cens d’activitats i el directori d’entitats. Dins del catàleg es poden trobar dades sobre temes molt diversos: població, cadastre, vehicles, resultats electorals, cultura, recollida de residus, animals en adopció, etc.

El portal es va crear el febrer de 2013 i l’any següent va rebre el guardó a la millor iniciativa de Govern Obert al Congreso Nacional de Innovación y Servicios Públicos.

L’any 2018 va assolir el primer lloc al rànquing de portals d’open data d’Espanya, realitzat per l’empresa 8wires, juntament amb el portal de l’Ajuntament de Barcelona.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *