Descoberts dos fragments d’un meteorit caigut a Terrassa el 1704
El dia de Nadal del 1704 una fulgurant i estrident bola de foc va travessar el cel, causant una enorma alarma entre la població. El fenòmen, que es va poder veure des de Marsella fins a Barcelona, es coneix com a Meteorit de Barcelona. Segons diversos testimonis, sempre s’ha cregut que va caure a les immediacions de Terrassa, però mai s’havia trobat cap fragment, fins ara.
Un estudi de la UPC i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha localitzat dos fragments, guardats durant tres segles en un pot de vidre de la família Salvador, apotecaris i botànics que fins el segle XIX van aplegar col·leccions científiques molt importants en una rerebotiga del carrer Ample de Barcelona.
Els dos fragments de 50 i 34 grams, constituïts majoritàriament de silicats i petites partícules metàl·liques, corresponen a una condrita ordinària, fet que dona a entendre que, provablement, provenen d’una asteroide primitiu que orbita entre Mart i Júpiter. Aquest meteorit és el setè més antic que es conserva al món i el tercer més antic a Europa.
L’estudi, publicat a la revista Meteorics and Planetary Science, també recopila una vintena de documents històrics que testimonien la caiguda del meteorit i demostren com, en aquella època, s’atorgava un poder diví a aquests fenòmens. Caigut en plena Guerra de Successió, els partidaris de Carles d’Àustria van interpretar el Meteorit de Barcelona com un senyal de Déu en favor seu, mentre que els partidaris de Felip V ho van considerar un advertiment als catalans per la usurpació de la casa d’Àustria.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!