Investigadors de la UPC a Terrassa fotografien per primer cop l’inici d’un jet gegant

Un grup d’investigadors del Grup de Recerca de Llamps de la UPC Terrassa i de la Universitat de Duke (EUA), liderat per Oscar Van der Velde, han fotografiat per primer cop l’inici d’un jet gegant amb una càmera ràpida. Mai s’havien captat imatges d’un jet gegant, que és una descàrrega elèctrica que s’inicia dins del núvol i arriba fins a una alçada de 90 km.

El grup d’investigadors acaben de publicar a la revista Nature Communications un treball que mostra com es forma un jet gegant, juntament amb les imatges, que s’han pres a Colòmbia amb una càmera d’alta velocitat  que opera a 5000 imatges per segon.

Aquest descobriment ajudarà a esbrinar com l’activitat elèctrica dins de les tempestes pot arribar a la base de la ionosfera, un fenòmen encara molt desconegut per a la ciència.

Segons explica Óscar Van der Velde, “Després d’una dècada estudiant la fenomenologia elèctrica a l’atmosfera, amb el nostre treball hem pogut aportar una informació molt valuosa per entendre com i per què es formen. El que passa dins dels núvols és encara un misteri. Tampoc sabem per què els jets gegants només es formen a la zona dels tròpics.  Els models actuals per descriure’ls són encara molt bàsics, per això les imatges que captem amb els nostres equips són molt importants per a la comunitat científica”.

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *