La Comissió de les Rieres recorda les víctimes de les riuades i reconeix la feina dels voluntaris 57 anys després de la tragèdia

La nit del 25 de setembre de 1962 es va viure la major catàstrofe de l’època moderna a Terrassa i a la nostra comarca: les riuades. Es van registrar pluges de 223 litres per metre quadrat, de mitjana, que van desbordar rieres i torrents. Més de 300 persones van morir a la nostra ciutat. Un miler, a la comarca. Són les xifres oficials.

57 anys després es recorda aquella data posant l’accent en les assignatures pendents i sense descuidar les víctimes i els voluntaris. La Comissió de les Rieres (formada per 19 associacions i entitats) continua reivindicant unes lleres dignes i segures perquè aquell succés no s’oblidi i sobretot perquè no es torni a repetir.

La Plaça de la Immaculada, al barri d’Ègara (un dels més damnificats perquè aquí es calcula que van perdre la vida unes 150 persones en el que es va anomenar “el triangle de la mort”) és l’epicentre del programa actes.

Una exposició fotogràfica i projeccions audiovisuals recorden com era la ciutat llavors, creixent sense planificació i d’esquenes al perill de l’aigua. També es recorden els noms de les víctimes i la ciutadania ha pogut escriure en una targeta un record d’aquell dia o un desig pel futur. Tots els escrits s’han dipositat en la maqueta del que podria ser el futur monument d’homenatge a les víctimes i al treball dels voluntaris. Diuen que és una manera de passar d’un mal record a la construcció d’una identitat social col•lectiva d’una ciutat que va saber superar la tragèdia.

Els actes centrals de l’aniversari, aquesta tarda, serviran per reconèixer la tasca dels voluntaris, un grup de persones que durant 12 dies van identificar i enterrar els morts. Se’ls coneix com la Brigada de la Mort. També hi haurà una ofrena floral i una caminada silenciosa i amb llanternes que s’ha anomenat “la Marxa de llum”.

La Comissió recorda que la regidoria de Rieres ha nascut de la pressió veïnal però que, de moment, no té partida pressupostària.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *