Terrassa commemora el 4 de setembre a l’Església de Sant Francesc
Terrassa commemora el saqueig de la ciutat per part de les tropes borbòniques el 4 de setembre de 1913, amb un acte institucional a l’Església Convent de Sant Francesc. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit l’acte acompanyat d’alguns dels portaveus dels grups municipals i de membres de la corporació municipal. Com ja ve sent habitual en els darrers anys, a l’acte s’ha llegit el Manifest Commemoratiu dels Fets Històrics, escrit per la historiadora local Mariona Vigués, aquest cop llegit per Jordi Moreno en representació del Parc de Bombers.
L’acte s’ha completat amb el concert “Altres veus del modernisme” a càrrec de la soprano Maria Mateu acompanyada pel pianista Rossend Solvas. Al concert s’ha fet una menció especial a la compositora Narcisa Freixas, de la qual aquest any se celebra el 160 è aniversari del seu naixement. Per la seva banda Esquerra Republicana ha fet el seu particular homenatge al 4 de setembre com ve fent des del 1994, davant la seu de la Casa del Poble, al carrer Cremat.
Aquí, militants i simpatitzants han escoltat al regidor Carles Caballero que ha fet una aferrissada defensa del dret a l’autodeterminació i del tortuós camí cap a la independència. A l’acte s’ha fet una ofrena floral a la placa que recorda els fets del segle XVIII, i ha acabat amb el cant dels Segadors, l’himne de Catalunya. Aquest dimecres ha fet més de 300 anys que damunt d’una població d’unes 3.000 persones, hi va caure l’ira i la violència de les tropes borbòniques, que en el marc de la Guerra de Successió, volien implantar el terror generalitzat entre la resistència catalana que defensava la causa austriacista.
En una nit els soldats van saquejar cases i magatzems, van incendiar més de cent finques, van violar nombroses dones i van deixar un rastre de 22 persones mortes, entre les quals un nen de 8 anys. Uns fets que l’aleshores centre del mercat del Vallès com era Terrassa, no recuperaria els nivells demogràfics i econòmics, fins dècades després.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!