La Cecot alerta que l’alentiment de l’activitat industrial ja té impacte sobre l’ocupació
La Cecot expressa gran preocupació pel descens de més de 60.000 llocs de treball a la indústria durant el segon trimestre de 2023, segons l’últim informe de l’EPA. Aquesta situació, sumada als resultats del Baròmetre Industrial presentat al juliol, que assenyala una reducció de l’activitat industrial pel segon semestre, motiva la crida urgent de l’entitat per una política industrial clara. La patronal terrassenca demana que les autoritats implementin ràpidament un pla de xoc amb mesures per suavitzar l’impacte en les empreses.
L’augment dels costos laborals i preus dels béns i serveis ha afectat les pimes industrials des del 2020, causant Excedents Bruts d’Explotació reduïts i fins i tot negatius, posant en perill la seva viabilitat i l’ocupació. Catalunya manté el 22,4% del PIB industrial d’Espanya, però la desacceleració ha colpejat les pimes, ressalta Xavier Panés, president de la Cecot.
L’enorme creixement dels costos energètics i matèries primes el 2022 va ser històric. L’impacte ha estat major a les empreses de dimensions més petites. En mig dels desafiaments, es fa un crida a les autoritats per prendre mesures per salvar el sector.
La indústria contribueix a la innovació, equilibri comercial i ocupació millor remunerat, beneficiant altres sectors. La solució passa per polítiques específiques que reconeguin la diversitat dels sectors i les pimes, així com infraestructures i polítiques fiscals adaptades, segons la patronal.
En conclusió, és imperatiu revertir la caiguda d’ocupació industrial i reforçar l’indústria. Amb les economies globals donant símptomes de desacceleració, la Cecot demana accions concretes dels governs, incloent polítiques fiscals adaptades, fomentar la innovació universitat-empresa i infraestructures de transport.
[Foto: Cecot]
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!