Mútua introdueix la simulació clínica per millorar l’atenció en parts d’alt risc

MútuaTerrassa ha inclòs la simulació clínica en la seva pràctica diària del servei de Ginecologia i Obstetrícia. I s’ha fet amb el propòsit de reforçar el maneig de recursos en emergències d’alt risc i baixa freqüència. Es tracta d’una tècnica concebuda per substituir les experiències reals per d’altres de guiades. Aquestes evoquen o repliquen, de manera interactiva, aspectes tècnics verídics sense exposar als pacients als riscos associats a aquest aprenentatge. 

En aquest sentit, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) ha constituït un grup de treball en simulació clínica per aprofundir en els coneixements derivats d’aquest àmbit. També ha convidat a formar-ne part a la Dra. Laura Codina, adjunta al servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HUMT. S’hi ha integrat doncs,  amb la voluntat de traslladar tots els coneixements als professionals del servei, i garantir una millor qualitat assistencial a les pacients. 

Així doncs, a finals de juny es va dur a terme el primer taller de simulació basat en una urgència obstètrica -un part amb distòcia d’espatlles-. L’objectiu ha estat el de reforçar no només les habilitats tècniques de l’equip obstètric sinó emfatitzar altres competències com el lideratge, el treball en equip i la comunicació efectiva

Properament se’n realitzaran d’altres per atendre emergències com el part de natges, les hemorràgies obstètriques, la sutura d’estrips perineals així com en l’àmbit de la tocurgia. L’evidència científica ha posat de manifest que mitjançant l’entrenament amb simulació clínica es poden reduir els resultats obstètrics desfavorables. També ha demostrat també que mitjançant una formació específica dels professionals davant les complicacions greus es poden minimitzar -i fins i tot evitar- nombroses lesions.

 La gran sensibilització dels darrers anys en termes d’atenció respectuosa al part ha suposat un canvi de perspectiva sobre l’activitat assistencial. També ha incidit sens dubte en la vessant formativa. 

[Foto: MútuaTerrassa]

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *