La 23a Setmana del Consum Responsable arriba plena d’activitats entre el 13 i el 19 de març

Terrassa celebra la 23 ena Setmana del Consum Responsable amb noves activitats de sensibilització ciutadana. L’Ajuntament, a través del Servei de Consum, organitza a partir de dilluns 13 de març una nova edició de la Setmana del Consum Responsable, amb un seguit d’activitats divulgatives amb l’objectiu principal d’informar la ciutadania sobre els drets i obligacions de les persones consumidores i sensibilitzar sobre el consum responsable.

La Setmana del Consum Responsable se celebra per commemorar el Dia mundial dels drets de les persones consumidores, el 15 de març. Aquest any es faran vuit activitats entre el 13 i el 19 de març de formats diversos, com un concurs radiofònic, una gimcana infantil, una sèrie de ponències centrades en el consum conscient, organitzades per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, Barri Futur i La Llançadora.

Una de les novetats d’enguany serà un mercat de comerç just, el «Just Mercat», organitzat pel Servei d’Emprenedoria i Economia Social i pel Servei de Solidaritat i Cooperació Internacional, on hi participaran 13 empreses i entitats d’economia social de la ciutat. Entre el dilluns 13 i el divendres 17 de març el programa «El Submarí» de la Ràdio Municipal de Terrassa emetrà unes càpsules informatives sobre temes d’actualitat de consum, de la mà de la Cap del Servei de Consum. Paral·lelament, tindrà lloc un concurs a través del compte d’Instagram d’«El Submarí» (@elsubmaritrs) al qual es sortejarà, entre dilluns i dimecres, un àpat a diferents restaurants associats al Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca. La dinàmica del concurs es donarà a conèixer a través del mateix perfil del programa.

Durant la setmana es duran a terme diverses ponències sobre consum responsable. Aquestes xerrades, que són una de les novetats d’aquest any, s’emmarquen en el cicle «Parlem de consum conscient» i estaran organitzades per diferents entitats de la ciutat. En concret, dimarts 14 se celebra una ponència centrada en la temàtica de l’alimentació, dimecres 15 la trobada girarà entorn l’àmbit de la roba, mentre que dijous 16 la ponència anirà sobre el sector energètic.

D’altra banda, dimecres 15 a les 10:30 h tindrà lloc la representació de «La botigueta», una obra teatral infantil adreçada a nens i nenes de 2n i 3r de primària de les escoles Auró, Mare de Déu del Carme i Salvador Vinyals. L’obra es representarà a l’Auditori Municipal i serà a càrrec de la companyia Tanaka Teatre. A més, durant el matí de divendres 17 l’alumnat de 6è de primària de les escoles Francesc Aldea i Les Arenes participaran a la 20a Gimcana del consum, una activitat arrelada a la ciutat i que propicia l’activitat amb els comerços del centre de Terrassa. La mateixa tarda, a les 17:30 h, tindrà lloc el lliurament de premis de la gimcana, un acte obert a la Plaça Vella amb l’espectacle «A quant va la mel?», de la Tresca i la Vedresca.

Per finalitzar aquesta Setmana del Consum Responsable, el Servei d’Emprenedoria i Economia Social i el Servei de Solidaritat i Cooperació Internacional organitzen el diumenge 19 de març el Just Mercat. Es tracta d’un mercat de productes i serveis de comerç just, social i local, amb l’objectiu de promoure el consum responsable amb una mostra de productes tèxtils, d’alimentació, cultura i subministraments.

Aquesta iniciativa neix com una de les accions entorn a la candidatura de Terrassa com a Ciutat del Comerç Just, i amb la voluntat de donar a conèixer els productes que les entitats i empreses de l’economia social de la ciutat poden oferir. El mercat es podrà visitar d’11 a 18 h a l’Horta dels Frares, al parc de Vallparadís, coincidint amb la celebració del Picnic Jazz.

L’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor de l’Ajuntament de Terrassa va atendre al llarg de l’any passat 6.094 consultes relacionades amb els drets dels consumidors, un 7,94% respecte l’any anterior, i es situa gairebé en xifres prepandèmiques. Pel què fa a les temàtiques més consultades, durant l’any 2022 ha disminuït lleugerament la conflictivitat amb les empreses de telecomunicacions, amb 1.576 atencions, 171 menys que l’any anterior, però ha augmentat la relacionada amb les comercialitzadores de gas i electricitat, amb 1.823 casos, 815 més que en el període anterior. Els motius principals són l’augment del preu d’aquests subministraments i les campanyes agressives de captació de clientela.

Des de la Junta Arbitral de Consum s’han tramitat 1.394 sol·licituds d’arbitratge, de les quals s’han realitzat 1.058 mediacions i iniciat 35 arbitratges. El Servei de Consum ofereix informació, assessorament i educació en l’àmbit del consum, facilitant també l’accés als mecanismes de resolució de conflictes entre persones consumidores i empreses, vetllant pels drets de les persones consumidores.

Es pot consultar el programa de la Setmana del Consum clicant aquí.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *