El Congrés Dona, Ciència i Tecnologia consolida la vocació de foment del lideratge femení

La tercera edició del Congrés Dona, Ciència i Tecnologia (WSCITECH), celebrat els passat dies 2 i 3 de març al Vapor Universitari, es va tancar amb un total de 366 persones participants, superant el nombre d’inscrites i inscrites en anteriors edicions. L’any 2019 van ser 278 i el 2021, 294, certamen que es va celebrar en un format híbrid.

Un dels aspectes destacats de l’edició 2023 ha estat la jornada que es va dedicar a sensibilitzar l’alumnat de secundària i batxillerat de la importància que les noies s’interessin pels estudis científics i tecnològics. Del total d’assistents, destaca que 155 han estat joves d’entre 15 i 18 anys, refermant l’aposta municipal i del congrés per fomentar i implementar polítiques que fomentin el lideratge femení, una mirada feminista amb voluntat de transformació, on les dones i els homes puguin estar representats de forma paritària i aportar valors i diàleg.

El Congrés, únic a Catalunya per les seves característiques i contingut, va comptar amb la presentació de 22 comunicacions dedicades als tres àmbits en els que s’han estructurat les dues jornades: Ciència / Tecnologia, Salut i Comunicació / Divulgació.

A més, també es van dur a terme tres ponències marc a càrrec de la científica Estel Cardellach i de les mentores i divulgadores STEAM, Mar Porras i Gemma Viscasillas i va comptar amb la presència de ponents de reconegut prestigi vinculades a 13 centres universitaris d’arreu de l’Estat.

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín explica que: «El Congrés ens ajuda a visibilitzar situacions i realitats sovint amagades o diluïdes i a les que cal fer-hi front. I és que les dones continuen sent minoria en àmbits com la informàtica, les tecnologies de la informació digital, la física, les matemàtiques o l’enginyeria. Uns camps amb molt recorregut, que estan impulsant la revolució digital i que, per tant, concentraran molts dels llocs de treball en el futur. Actualment, a Catalunya, només el 20% del personal catedràtic són dones i tan sols el 26% dels càrrecs directius de centres de recerca. A més, en estudis de tecnologies de la informació i la comunicació el percentatge de dones graduades és tot just del 21%. Una situació que treballem per poder capgirar. I amb aquest objectiu, el Congrés Dona, Ciència i Tecnologia s’ha de convertir en una important eina de informació, conscienciació i actuació».

El regidor d’Universitats, Pep Forn, considera que: «Els resultats del Congrés han estat tot un èxit, tant a nivell de participació com per la qualitat i l’atractiu dels seus continguts. A més, la jornada programada específicament pels i les joves ens ha permès mostrar a les noves generacions el treball i el paper que les dones han desenvolupat al llarg de la història en els àmbits de la ciència i la tecnologia, proporcionant així referents que puguin despertar el seu interès personal i professional i que serveixin al mateix temps com a models a seguir». Forn ha afegit que: «Ara toca començar a treballar en la jornada de l’any vinent amb la mirada posada en la quarta edició del Congrés, l’any 2024».

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *