Una premonició històrica sobre la relació entre Terrassa i la conquesta de l’espai

L’ESEIAAT recorda aquests dies un fet històric viscut a Terrassa el 1969. Poc després que l’home trepitgés la Lluna per primer cop, el Museu Tèxtil va aconseguir exposar una rèplica exacta del vestit espacial de l’astronauta Neil Armstrong. L’obtenció d’aquesta preuada peça va ser fruit de tot un seguit de gestions que l’equipament terrassenc va haver de fer amb el consolat dels EE.UU a Barcelona i, també, amb l’ambaixada de Madrid.

La rèplica de l’equip amb què l’astronauta nordamericà va completar la primera missió lunar va ser exposada al mateix Museu Tèxtil de Terrassa amb un maniquí dins seu. El resultat de la idea va suposar un extraordinari èxit d’assistència, amb un gran nombre de curiosos que feien cua per veure el suposat doble d’Armstrong. Així ho explica Francesc Torrella i Niubó en el seu llibre Semblances biogràfiques de Terrassa estant, publicat l’any 2007 per la Fundació Torre del Palau. De fet, l’expectació va ser de tal magnitud, que el vestit i el maniquí van viatjar posteriorment fins Madrid de la mà de Mútua Terrassa, qui es va apuntar un nou èxit de públic i originalitat en presentar-ho al seu estand de l’Exposició sobre Prevenció i Seguretat en Accidents.

D’aquesta manera, tal i com afirma Torrella en el seu llibre, “l’astronauta Armstrong va deixar, doncs, empremta a Terrassa”. Una ciutat que, dècades després, va esdevindre la seu de l’escola dels enginyers aeroespacials catalans. A l’ESEIAAT de la UPC s’hi han format, per exemple, els fundadors d’Open Cosmos, empresa creadora dels nanosatèl·lits, Enxaneta i Menut, llançats recentment a l’espai per la Generalitat de Catalunya. Va ser aquella una exposició premonitòria sobre la vocació aeroespacial de Terrassa?

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *