Les pimes espanyoles, les cinquenes a Europa en pagar l’electricitat més cara

PIMEC ha constatat que el 2021 les pimes espanyoles -les quals consumeixen menys de 20 MWh- són les cinquenes en el rànquing de països que paguen l’electricitat més cara, després d’Itàlia, Irlanda, Alemanya i Bèlgica, i ho fan a 22,96 cèntims el kWh. La patronal ha publicat un informe sota el títol “Preus de l’electricitat a Europa, comparats per països, 2018-2021”, que presenta els costos energètics que paguen les empreses a 25 països europeus segons dades de l’Eurostat amb xifres centrades en l’any 2021, tot incloent informació des del 2018.

Després de posar de manifest que els preus energètics són un factor que influeix en la competitivitat, la productivitat i la viabilitat de les empreses, PIMEC ha lamentat que les pimes europees paguen l’electricitat més cara a 8,46 cèntims el kWh, un 58% més cara que a les empreses de més dimensió, les quals paguen el tram de consum d’entre els 20 als 500 MWh. En concret, a Espanya el diferencial de preus entre trams de consum és de 4,28 cèntims el kWh, exactament la meitat de la diferència.

D’altra banda, en relació a l’evolució dels preus de l’electricitat a Espanya, el document assenyala que, per a consumidors de menys de 20 MWh, van baixar el 2021 un 7% respecte als de 2019, fet que contrasta amb l’actual augment dels costos energètics a conseqüència dels efectes econòmics del conflicte bèl·lic a Ucraïna i la pandèmia de la covid-19.

Per països, l’informe indica el que té l’electricitat més barata entre els més desenvolupats és França, i posa en relleu que, entre les economies petites més desenvolupades, els costos més baixos es donen als països nòrdics, amb preus inferiors als francesos. Així mateix, apunta que entre els països menys desenvolupats del continent, els preus més baixos es donen a l’Europa de l’Est. Finalment, a mode d’exemple comparatiu, la patronal ha destacat que les pimes de Finlàndia paguen l’electricitat un 63% més barata que les espanyoles.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *