Les dones encapçalen l’atur de llarga durada i representen el 60% dels contractes parcials al Vallès Occidental
Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, l’Observatori del Consell Comarcal ha fet públiques les dades que, amb una perspectiva de gènere mostren, una vegada més, les diferències en el món laboral entre dones i homes que es manifesten en la major incidència de l’atur de llarga durada o la contractació a temps parcial.
Juntament amb la precarietat laboral, les dones troben obstacles intangibles que limiten l’ascens professional fins a càrrecs d’alta responsabilitat: per exemple, en les noves contraccions els càrrecs de direcció són ocupats per un 65,3% d’homes davant d’un 34,7% dels llocs d’alta responsabilitat ocupats per dones.
En aquest context també volen esmentar dos conceptes centrals en les desigualtats que pateixen les dones en el mercat laboral. Per una banda, el sostre de vidre, què és com s’anomena a la barrera invisible que representa les limitacions amb què es troben les dones per ascendir en la seva carrera professional fins a càrrecs de responsabilitat.
D’altra banda, el terra enganxós, una altra barrera invisible que fa que les dones estiguin associades socialment a unes tasques i càrregues, que impedeixen el desenvolupament de la seva carrera professional en igualtat de condicions que els homes.
A més de les desigualtats que comporta el fet de ser dona, altres col·lectius veuen agreujada la seva situació per ser dona i d’una determinada nacionalitat o per tenir una edat més avançada. Fer una anàlisi amb perspectiva interseccional ajuda a copsar la complexitat actual del context, ja que hi ha molts altres factors de discriminació que precaritzen, encara més, la situació laboral de les dones, com el color de pell, les capacitats, l’orientació sexual o l’expressió de gènere.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!