Terrassa es prepara davant la prealerta de sequera decretada per l’Agència Catalana de l’Aigua
La ciutat compta amb un Pla d’emergència en situacions de sequera, aprovat inicialment, que fixa i planifica les mesures a emprendre en el moment d’activar-se una alerta per sequera.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va declarar dilluns la prealerta en el sistema Ter-Llobregat, perquè els seus embasaments estan el 56% de la seva capacitat.
Aquesta situació no implica, de moment, restriccions en els usos i consums d’aigua.
El nivell de prealerta actual contempla l’adopció de mesures preventives per preparar el municipi cap una alerta major. En aquest sentit, el Pla d’emergència en situacions de sequera contempla avaluar l’estat de les reserves i fonts pròpies d’abastament; fer-ne un seguiment i establir mecanismes de control i vigilància i posar en marxa campanyes de conscienciació social i d’estalvi d’aigua, entre d’altres mesures.
Amb aquesta prealerta , l’ACA ha activat mesures preventives i de gestió en els més del centenar de municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta situació contempla revisar l’estat dels pous de sequera i de l’aigua regenerada per activar-los en el moment que es consideri; comprovar els plans d’emergència amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua i preparar els primers bans municipals.
Pel que fa a les mesures de gestió, l’ACA incrementa la producció d’aigua dessalinitzada per mantenir el màxim possible les reserves d’aigua dels embassaments. A principis d’aquest mes, ja va augmentar la seva producció fins a arribar el 85% actual quan, habitualment aquest percentatge és del 30%.
L’ACA defineix cinc escenaris o estats representats per cinc colors: blau-normalitat, verd-prealerta; groc-alerta; taronja-excepcionalitat i vermell-emergència. El Pla Especial d’actuacions per situacions d’alerta i eventual sequera (PES) contempla que, si s’activa qualsevol dels tres últims escenaris, s’adoptin mesures graduals per reduir el consum d’aigua.
Entre els consells domèstics d’estalvi d’aigua figuren :
* Revisar les instal·lacions per evitar fuites i reparar cisternes i aixetes que degotegin aigua.
* Dutxar-se millor que banyar-se. Una banyera plena gasta uns 300 litres, mentre que una dutxa consumeix uns 60 litres.
* Tancar les aixetes mentre no fem servir l’aigua (a l’hora de rentar-nos les dents, per exemple) perquè una aixeta oberta raja a 10 litres per minut.
* Evitar que el vàter sigui una paperera, ja que amb cada descàrrega s’aboquen uns 10 litres.
* Adquirir preferiblement electrodomèstics de baix consum perquè incorporen programes d’estalvi d’energia.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!