La vacunació contra la Covid per a infants d’entre 5 i 11 anys començarà dimecres

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dijous al matí l’estratègia que se seguirà a Catalunya per vacunar contra la COVID-19, als infants d’entre 5 i 11 anys, partir del proper dimecres 15 de desembre. Aquesta vacunació està adreçada a uns 550.000 infants d’aquestes edats.

Es farà, principalment, als punts de vacunació poblacionals, que podran ser complementats amb altres espais o centres d’atenció primària amb línies pediàtriques, segons les característiques dels territoris. D’aquesta manera, se segueix la fórmula utilitzada amb la vacunació engegada a l’agost amb els adolescents d’entre 12 i 15 anys.

La vacunació d’aquest grup d’edat es farà únicament de forma programada amb cita prèvia, a través del web VacunaCovid, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones de les que es tingui el telèfon mòbil de contacte.

D’altra banda, els infants que es vacunin sense estar acompanyats dels seus mares i pares –per exemple, per àvies i avis- ho podran fer si presenten un document de consentiment informat, tal i com es va preveure amb la vacunació d’adolescents d’entre 12 i 15 anys.

La primera remesa, dilluns

Catalunya rebrà el proper dilluns una primera remesa de vacunes amb 234.000 dosis; la segona està previst rebre-la a principis de gener.

Es tracta de la mateixa vacuna que l’administrada en adults, però la dosis per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administra als adolescents i adults (30 micrograms). La dosi és la mateixa per un nen o nena de 5 anys que per un o una de 11 anys i caldrà administrar dues punxades separades per 8 setmanes.

En aquesta compareixença, Cabezas ha estat acompanyada del doctor Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron, i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19. Per a Soriano, la vacuna ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units (FDA) i d’Europa (EMA) i “ha demostrat que és segura i eficaç, més del 90%, en nens i nenes de 5 a 11 anys”.

Als Estats Units s’han administrat gairebé 5 milions de dosis i no s’han notificat efectes adversos greus:  s’han descrit envermelliment i dolor a la zona de la punció i, en alguns casos, després de rebre la segona dosi, cansament o febre o mal de cap que s’han resolt en poques hores.

Tot i que els menors de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten pel coronavirus SARS-CoV-2 (gairebé el 50% no tenen símptomes), el risc que puguin tenir complicacions que requereixin hospitalització per COVID-19 no és inexistent.

A tot el territori espanyol, els nens i nenes de 5-11 anys han representat el 6,6% dels casos de COVID-19 durant la cinquena onada i un 66,2% dels casos en menors de 12 anys. També poden desenvolupar una persistència de símptomes (covid-persistent) després de passar la infecció.

S’indica la vacunació en aquesta franja d’edat per reduir els contagis entre la població adulta que hi conviu (és a dir, el que es coneix com a benefici indirecte a nivell poblacional) i, també, per retornar la normalitat a aquests infants.

Els nens i nenes amb antecedent d’infecció per COVID –amb TAR, PCR o serologia positiva- es vacunaran amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d’inici de símptomes. En cas de contagiar-se després d’haver administrat la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut 4-8 setmanes de la infecció.

Per últim, qui compleixi 12 anys en els propers mesos es vacunarà amb una dosi de vacuna davant de COVID-19 pediàtrica; si compleix 12 entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d’adults.

Situació epidemiològica actual

Actualment, la incidència a 7 dies és de 217.34 i de 374.77 a 14 dies, amb una taxa de positivitat del 7.43% i una Rt a l’1.34.

Pel que fa a les visites diàries a l’atenció primària, s’han incrementat un 33% la setmana passada. L’atenció primària i els hospitals estan ja tensionats per l’increment dels casos de COVID, en forma de visites, ingressos i també ja a les UCI.

La vacunació en les darreres setmanes ha augmentat en les primeres i segones dosis: un 40% en la primera setmana i un 80% en la següent; actualment, sembla que l’evolució tendeix a l’estabilització.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *