Inaugurada l’adaptació per a visites de la cova Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

La cova de Mura ha estat adaptada per a visitar-la de forma segura amb l’adequació d’un itinerari i la incorporació d’il·luminació. Es tracta d’una cavitat natural d’uns 150 metres de fondària, formada, com la majoria de coves del massís del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per conglomerats de grans còdols segellats per carbonat de calci, i formacions com estalactites i estalagmites.

Taambé s’han portat ha terme treballs de preservació dels elements geològics i la fauna que hi habita. De fet, el Rhinolophus ferrumequinum i el Rhinolophus euryale, son  ratpenats,  que actualment es consideren espècies prioritàries al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. A més,  l’escarabat Troglocharinus grup ferreri, espècie endèmica del parc.

Aquesta actuació a l’interior de la cova ha consistit en delimitar amb corda i peus metàl·lics un recorregut que permet observar l’espai.  Cal destacat que s’ha fet mantenint certa distància de les formacions i minerals a protegir.

Les vistes guiades a la cova de Mura es realitzen els caps de setmana des del Centre d’Informació de Mura, amb reserva prèvia per limitació d’aforament.

Millores de conservació i accessibilitat 

A més, i per tal de millorar l’accessibilitat i la seguretat dels visitants, s’han construït graons de pedra natural als trams de màxima pendent. També s’ha instal·lat una escal.la metàl·lica per salvar una formació càrstica. Finalment, s’ha muntat una passera de fusta per poder circular pel corredor de les Flors, evitant així qualsevol relliscada o accident. Durant el procés, hi ha hagut unasupervisió arqueològica, ja que s’hi han trobat restes d’alguna exhumació. On s’hi s’ha col·locat un cartell explicatiu a l’entrada de la cova.

També s’ha col·locat un sistema d’il·luminació Led de baix consum energètic i de llum freda. La mesura permet  no generar focus de calor que favoreixin desenvolupar algues o altres microorganismes que podrien malmetre les formacions minerals. A banda, també respecta les poblacions de ratpenats, evitant oscil·lacions de temperatura o focus de calor. En total, s’han instal·lat 12 focus de manera integrada entre les formacions rocoses.

Així mateix, s’ha redactat el Pla d’autoprotecció de la Cova de Mura,  a l’entrada de la cova hi han disponibles 20 cascs homologats, una farmaciola de primers auxilis, 20 mantes tèrmiques, 20 mascaretes de carbó actiu, un extintor de pols i una llanterna recarregable.

A l’interior de la cova s’han instal·lat dos sensors de temperatura i humitat. Un equip de manteniment supervisa periòdicament l’estat de conservació de les instal·lacions i els guardes del Parc fan el control de població de ratpenats.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *