Àltima i Oncolliga signen un conveni pel projecte «Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva»
Àltima col•labora amb la Fundació Oncolliga per donar suport al projecte ‘Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva’. L’empresa funerària, que gestiona el tanatori de Can Petit, referma el compromís amb la cura i l’acompanyament de les persones de Terrassa amb malalties avançades. D’aquesta manera la funerària reforça la seva implicació en l’acompanyament i la cura de les persones, formalitzant l’acord de col•laboració amb la Fundació Oncolliga per donar suport al programa “Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva”, impulsat per aquesta entitat a la capital vallesana.
L’acte de signatura ha comptat amb la presència de Montse Reymóndez, gerent del centre funerari, i d’Ivó Valdivielso, director de la Fundació Oncolliga, i ha tingut lloc a les dependències del Tanatori Àltima Terrassa, de l’Avinguda del Vallès. Reymóndez destaca “la importància de poder comptar i col•laborar amb una iniciativa d’aquest tipus a Terrassa. Creiem que, d’una banda, és fonamental poder garantir el suport assistencial i emocional a les persones amb malalties avançades, per prevenir o alleujar patiments i dols complicats.
Però també ho és conscienciar la societat sobre la necessitat d’acompanyar en el tram final de la vida, d’afrontar-lo amb sentit i dignitat, i contribuir a normalitzar-lo i a trencar els tabús que envolten la mort”. Per la seva banda el director de la Fundació Oncolliga, explica que “hem impulsat aquest projecte per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa, així com per sensibilitzar la població en el procés de final de vida, i per atendre i acompanyar les persones més vulnerables. Precisament, aquest acord de patrocini amb Àltima ens ajudarà a poder iniciar aquest projecte tan innovador que beneficiarà els terrassencs i terrassenques que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat”.
A més de l’impuls de la Fundació Oncolliga i el patrocini d’Àltima, el programa Terrassa, comunitat cuidadora i compassiva compta amb el colideratge de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC ), així com la participació de la regidoria de Salut de l’Ajuntament de Terrassa i Fundació “La Caixa”. La iniciativa també es duu a terme en cooperació amb diverses entitats i organismes locals que fomenten la sensibilització envers el procés del final de la vida. A més, contempla la promoció d’accions per incentivar l’acompanyament i l’atenció de les persones que es troben en el procés final de la vida, majoritàriament, en l’etapa de la vellesa.
Es calculas que entre l’1,3 i 1,5 per cent de les persones té necessitats pal•liatives a Catalunya, que en gran part es relacionen amb l’envelliment i sobreenvelliment de la població. El 75 per cent, les cobreix la xarxa pública de l’Institut Català de la Salut (ICS), però al voltant d’un 20 per cent de les persones es troba en situació d’exclusió social. Un context que, a més, amb la pandèmia de la Covid-19 s’ha agreujat ja que s’ha produït un increment de les defuncions i de les persones en procés de dol, a més d’augmentar la necessitat de suport a persones amb indicadors de risc social que es troben al final de la vida, informa Àltima.
A Terrassa, aquest context es reflecteix amb 11.204 persones que necessiten atenció complexa, de les quals 3.361 presenten una malaltia crònica avançada i 1.120 requereixen cures pal•liatives i es troben, a més, en risc per factors diversos com la pobresa, l’aïllament o la soledat. Les “comunitats compassives” busquen reflexionar sobre el final de la vida i promoure el compliment d’un itinerari vital complet, personalitzat i respectuós amb la persona, fomentant la participació i la capacitat de decisió en el seu procés vital. Es tracta de projectes amb una perspectiva social i comunitària que tenen com a objectiu fonamental la millora de la qualitat de vida de les persones amb malalties avançades.
Àltima és el grup català capdavanter en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris present a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona. Amb més de 300 anys d’experiència al sector funerari i un equip humà de 400 professionals, Àltima dóna cobertura actualment a 190 poblacions de Catalunya a través de 34 tanatoris, onze complexos crematoris i 17 cementiris. Per la seva banda, la Fundació Oncolliga és una entitat sense ànim de lucre que ofereix atenció psicosocial a persones amb càncer i els seus familiars, durant tot el procés de la malaltia, amb l’objectiu de millorar-ne el benestar i la qualitat de vida. Alhora, també realitza activitats de sensibilització, divulgació i prevenció.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!